pebe89 02.04.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie. Postanowiłem malować swoje meble z płyty na biało. Na początku, 2 tyg temu zakupiłem emalię do drewna i metalu Dekoral, tę- https://www.praktiker.pl/produkt,16027,1017/emalia_ftalowa_do_drewna_i_metalu_emakol_strong_09_l_glebia_oceanu.html?gclid=CM-t5_Ps18QCFQoXwwodyogAaQ czyli ftalową. Pomalowałem jedną ściankę na próbę. Wstępnie chcialem zakupić akrylową, ale że nie było małych to na próbę wziąłem tamtą. Teraz już za drugim razem postanowiłem postawić na akrylową, jak slyszalem i wyczytałem- lepszą. Mianowicie LuxDecor mat do drewna metalu- http://images.obi.de/fsicache/obi?type=image&source=ObiWebShop%2FPROD%2FPL%2Fproduct%2F540%2F540709_picture_1.jpg&width=440&height=440&quality=85&effects=pad(CC,ffff) Efekt- Meble pomalowane nową farbą zdrapują się, a powinny schnąć dużo krócej niż ta ftalowa emalia. I to lekko tylko zadrapane. Myślałem, że problemem może było za słabe szlifowanie mebli przed malowaniem, robiąc próbkę 2 tyg temu tej jednej ścianki wcale nie szlifowałem, a trzyma świetnie, drapiąc naprawdę mocno, nic nie schodzi. Proszę o jakąś pomoc, dlaczego tak się dzieje, czy jeszcze ma schnąć, mimo że powinna tylko 4h, a schnęła juz 2 dni? Choć w pomieszczeniu dość zimno jest. Czy zla farba? Ale czemu wszyscy polecają akryle w poradnikach do malowania zarówno drewnianych mebli, jak i tych z płyt. Ponadto kryje troche gorzej, dwie warstwy są nie za ciekawe, w porównaniu do jednej tamtej ftalowej. Jest rzadsza? Coś na tej zasadzie jakby. I pozostają kropelki jakby mokre było. Potem znikają jak wyschnie troszkę, ale tamta ftalowa nie ma tego wcale, klei się mocno i nie robi smug.Czy zła farba? Byl tez akryl decoralu, ale za to połysk, a mi zależalo na macie. Jeszcze jakąś w półmacie mieli w sklepie, ale na tę chwilę nie pamiętam nazwy. Proszę o pomoc. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez pebe89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts