Vertigo 26.06.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Witam,Jestem posiadaczem mieszkania w domku jednorodzinnym. Drugie z mieszkan w tym samym budynku zajmuje sasiad. Kazdy z nas ma swoja ksiege wieczysta. Mamy wspolny wezel doprowadzajacy gaz, wode i prad. Od okolo miesiaca przeprowadzam remont: wymienilem okna i podlogi, polozylem plytki w lazience, pomalowalem sciany. Wczoraj otrzymalem pismo z Inspektoratu Nadzoru Budowlanego, informujace mnie iz dnia takiego, a takiego zostana przeprowadzone w naszym budynku "czynnosci kontrolne". Podana jest przy tym podstawa prawna - art. 81, ust.4 ustawy o prawie budowlanym. W tym samym pismie podane jest takze abym przygotowal protokol przegladu instalacji gazowej, protokol kominiarski, protokol przegladu stanu technicznego obiektu budowlanego (przeglad 5-letni). Dodatkowo informuje sie mnie, ze w przypadku prowadzenia robot budowlanych musze przedstawic dziennik budowy oraz projekt budowlany. W zwiazku z tym mam nastepujace pytania: 1) Czy Inspektorat ma prawo wejsc do mojego mieszkania? W ustawie jest napisane [1], ze kontrola ma prawo wstepu do obiektu budowlanego lub na teren budowy. Czy moje mieszkanie w jakis tajemniczy sposob stalo sie nagle terenem budowy? 2) Czy w zwiazku z prowadzeniem remontu polegajacego na wymianie okien i plytek w lazience musze posiadac dziennik budowy oraz projekt budowlany? 3) Czy mozna ode mnie wymagac wymienionych powyzej dokumentow (tzn. protokolow przegladu)? 4) Kto oprocz mnie oraz inspektora ma prawo przebywac w moim mieszkaniu w czasie tej kontoli o ile w ogole jest ona uzasadniona. Dziekuje i pozdrawiam,Andrzej [1] art. 81a, ust. 1, podp. 1) i 2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 26.06.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 1. Niestety, mają prawo wejść, a ty masz obowiązek ich wpuścić. Sam uczyniłeś swoje mieszkanie terenem budowy, ponieważ prowadzisz tam "roboty budowlane". Są to oczywiście roboty nie podlegające tzw. pozwoleniu na budowę, ale Inspektor ma obowiązek to sprawdzić. Ponadto masz obowiązek utrzymania obiektu - musisz sprawdzać kominy, instalację gazową itp. 2. Wymiana okien podlega zgłoszeniu w gminie. Nie musisz mieć dziennika budowy ani projektu. Po prostu zgłaszasz zamiar wymiany okien i jeśli gmina w ciągu miesiąca nie zgłosi sprzeciwu - możesz wymieniać. Prawdopodobnie tego nie zrobiłeś, a życzliwy sąsiad - niekoniecznie twój własny - podkablował. Zostaniesz ukarany mandatem za wymianę okien bez zgłoszenia. 100-300 zł powinno ich zadowolić. Targuj się! 3. Tak. 4. Nie bój się. Ze strony urzędu przyjdzie tylko inspektor. Ty możesz zaprosić kogo chcesz. Zachowaj spokój, nie awanturuj się, zmniejszaj rozmiar "przewinienia" a wszystko będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vertigo 26.06.2004 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Dziekuje za odpowiedz. Coz.. myslalem, ze moja sytuacja wyglada troszke lepiej. Mam jeszcze jedno pytanie. Ze strony urzędu przyjdzie tylko inspektor. Ty możesz zaprosić kogo chcesz. Zachowaj spokój, nie awanturuj się, zmniejszaj rozmiar "przewinienia" a wszystko będzie dobrze. Ok. Czyli ze strony inspektoratu w kontoli bedzie uczestniczyl urzednik. A czy sasiad, ktory prawdopodobnie zainicjowal cale zdarzenie (podkablowal mnie), ma prawo uczestniczyc w takiej kontroli? Szczerze mowiac, nie mam ochoty wpuszczac kapusiow do mieszkania. Dziekuje za pomoc, pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 26.06.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Moim zdaniem sąsiad nie ma takiego prawa. Tzn. Ty masz prawo go nie wpuścić. Ale może niech ktoś jeszcze się wypowie... P.S. Mój "inspektor" był bardzo miły i rzeczowy. Mam nadzieję że Tobie też się taki trafi. Daj znać jak już będzie po wszystkim!Aha. Jeśli w rozmowie wyjdzie coś, czego nie będziesz pewien, poproś o pokazanie konkretnego przepisu (trzymaj w zanadrzu prawo budowlane wraz z przyległościami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vertigo 27.06.2004 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 P.S. Mój "inspektor" był bardzo miły i rzeczowy. Mam nadzieję że Tobie też się taki trafi. Daj znać jak już będzie po wszystkim! Choc to dopiero za miesiac na pewno opisze przebieg 'spotkania'. Aha. Jeśli w rozmowie wyjdzie coś, czego nie będziesz pewien, poproś o pokazanie konkretnego przepisu (trzymaj w zanadrzu prawo budowlane wraz z przyległościami) O! To dobry pomysl z tym prawem budowlanym. Wlasnie sobie wydrukowalem. Co masz na mysli mowiac o przyleglosciach? Jakies inne ustawy? Dziekuje i pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 27.06.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 O tak, ustawy, rozporządzenia a nawet kodeksy (np. Kodeks Postępowania Administracyjnego). Jest tego trochę. W księgarniach są takie grubsze wydania prawa budowlanego zawierające większość istotnych rozporządzeń. Kosztują 60-80 zł. W twoim przypadku warto też mieć ustawę o własności lokali. P.S. Ja dodatkowo gromadzę sobie już od jakiegoś czasu co ciekawsze wyroki NSA... Ostatnio się przydały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malop 28.06.2004 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Kładzenie płyt (pierwszy raz )PB7) 5) robotach budowlanych - należy przez to rozumieć budowę, a także prace polegające na przebudowie, montażu, remoncie lub rozbiórce obiektu budowlanego kładzenie płytek -czy to jest robota budowlana? a) budowa – nieb) prace polegające na przebudowie obiektu budowlanego– niec) prace polegające na montażu obiektu budowlanego – nie d) prace polegające na remoncie obiektu budowlanego – nie bo remont to -- należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym; e) prace polegające na rozbiórce obiektu budowlanego – nie Jeżeli to nie roboty budowlane to nie podlega to prawu budowlanemu!!!!!!!! Dotyczy to też malowania wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malop 28.06.2004 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 2. Czynności kontrolne związane z wykonywaniem uprawnień organów nadzoru budowlanego przeprowadza się w obecności kierownika budowy lub robót, kierownika zakładu pracy lub wyznaczonego pracownika, dostawcy wyrobów budowlanych, w rozumieniu przepisów o badaniach i certyfikacji, bądź osób przez nich upoważnionych albo w obecności właściciela lub zarządcy obiektu, a w lokalu mieszkalnym - w obecności pełnoletniego domownika i przedstawiciela administracji lub zarządcy budynku. sąsiad w żadnym wypadku nie może wejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vertigo 28.06.2004 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 kładzenie płytek -czy to jest robota budowlana? [...] Jeżeli to nie roboty budowlane to nie podlega to prawu budowlanemu!!!!!!!! Dotyczy to też malowania wewnątrz Jesli jest tak jak piszesz, kladzenie plytek, remont podlogi oraz malowanie scian nie sa robotami budowlanymi. Ale co z wymiana okien? Mis Uszatek, pare postow wyzej, zaszokowal mnie informacja, ze fakt ten trzeba zglosic gminie. Nie zrobilem tego - nie mialem o tym pojecia. Ktos podkablowal, mam kontrole na karku. Moze w takim razie wymiana okien zamienia moje spokojne mieszkanie w plac budowy? Dziekuje i pozdrawiam, Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malop 29.06.2004 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 PB10) terenie budowy - należy przez to rozumieć przestrzeń, w której prowadzone są roboty budowlane wraz z przestrzenią zajmowaną przez urządzenia zaplecza budowy; Czyli jeżeli uznamy wymianę okien za roboty budowlane (a tak to należy zinterpretować )to przestrzeń PRZY OKNIE jest terenem budowy !!! jaka to przestrzeń --- 1-2 m od okna Wymina podłóg też podpada pod remont !!!!!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 29.06.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 1-2 m od okna Jesli wizyta PINB jest za miesiac to juz dzisiaj wyslij listem poleconym informacje do wydzialy architektury i opisz co chcesz zmienic napewno bo jest to inny urzad nie otrzymasz zadnego pisma od nich do 14 dni wtedy twoje dzialania stana sie prawomocne a co za tym idzie komisja kontrolna powolana pismem z PINB stwierdzi ze wszystko jest ok. Zapewne dlatego dostales pismo na 30 dni do przodu abys uregulowal stan prawny do zgodnego z prawem budowlanym wbrew temu co o tym sadzi donosiciel. Nie sluchaj straszenia z FORUM lecz zacznij sie juz bronic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 29.06.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Vertigojarpol chyba ma rację, możesz mieć fajnego sąsiada. Przkułeś mu się czy co?Przecież PINB nie nadąża trafiać nia wszystkie nowo wybudowane obiekty mieszkalne, a do Ciebie na remoncik wleci.Implikacja prosta dostali do kancelarii zapis, który zarejestrowali i muszą go obsłużyć (odbyć rzeczywistą kontrolę - donosiciel czuwa i spisać protokół), stąd najprawdopodobniej kontrol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 29.06.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Vertigo jarpol chyba ma rację, możesz mieć fajnego sąsiada. Przkułeś mu się czy co? Przecież PINB nie nadąża trafiać nia wszystkie nowo wybudowane obiekty mieszkalne, a do Ciebie na remoncik wleci. Implikacja prosta dostali do kancelarii zapis, który zarejestrowali i muszą go obsłużyć (odbyć rzeczywistą kontrolę - donosiciel czuwa i spisać protokół), stąd najprawdopodobniej kontrol. donos musi byc podpisany idz tam i dowiedz sie kto Cie podkablowal a tak a propos to sasiada nie musisz wpuszczac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 29.06.2004 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Vertigo! Konieczność zgłoszenia wymiany okien wynika z art. 30 pkt 1 Ustawy prawo budowlane: Art. 30.1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1, 2, 4, 5a, 9 i 10, oraz wykonywanie robót budowlanych wymienionych w art. 29 w ust. 2 pkt 1-7 i 10,w połączeniu z art. 29: Art. 29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonanie robót budowlanych, polegających na:1) remoncie istniejących obiektów budowlanych, z wyjątkiem obiektów zabytkowych, jeżeli nie obejmuje on zmiany lub wymiany elementów konstrukcyjnych obiektu i instalacji gazowych albo zabezpieczenia przed wpływami eksploatacji górniczej lub powodzią, a także nie wpływa na zmianę wyglądu w odniesieniu do otaczającej zabudowy na terenie miast, O konieczności zgłaszania wymiany okien wiedzą Ci, którzy już to przerabiali. Pozostałym wydaje się to zbyt głupie żeby było prawdziwe.Ja należę do tych, co przerabiali - nie zgłosiłem, sąsiedzi podkablowali, przyszła kontrola i teraz już wiem:1. Jeśli wymieniasz to samo na to samo - zgłoszenie2. Jeśli wymieniasz na inne zmieniając np. wielkość - pozwolenie na budowę. Zgłoszenie wstecz możesz złożyć, ale nic ci to nie da. Mandat masz jak w banku. Też myślałem, że jak złożę "wstecz" to się upiecze. Nic z tego. Pozostałe twoje prace guzik ich obchodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 01.07.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 No to już wiesz wszystko. Jeżeli przyjdą to PINB-owi się to zwróci. pchlistość fajnie napisała, ale jeżeli dotrzesz do dokumentu to dodatkowo spisz/zapamiętaj sobie jakiś charakterystyczny cyctat, a potem wyrecytuj żmiji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts