tasiorro 03.04.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam serdecznie. Pytanie jak w tytule..czy spotkaliście się z kotłem podajnikowym zarówno bez dodatkowej komory spalania jak również bez rusztu awaryjnego? Pytanie może dziwne, jednak Gmina szykuje się do "rozdania" dotacji do kotłów podajnikowych jednak jednym z obostrzeń jest konieczność "nieposiadania" zarówno dodatkowej komory jak i rusztu awaryjnego jakkolwiek dziwnie to zabrzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.04.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Kocioł RBR z ceramiką spełnia te warunki. Najlepiej na początek sprawdź jaka moc jest potrzebna - kliknij na dole strony w "sprawdź swój dom", podstaw dane i podaj link do strony z wynikiem www.cieplowlasciwie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 03.04.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Gmina szykuje się do "rozdania" dotacji do kotłów podajnikowych jednak jednym z obostrzeń jest konieczność "nieposiadania" zarówno dodatkowej komory jak i rusztu awaryjnego jakkolwiek dziwnie to zabrzmi to nie jest dziwne wreszcie poszli po rozum do głowy i wprowadzili ten wymóg (szkoda że tak późno!) jaki sens dotować kocioł "eko" w którym można na dodatkowym ruszcie spalić każdego śmiecia?!? Suspenser dobrze ci radzi - dobór mocy przez instalatora, bardzo przypomina wróżenie z fusów Jeśli rzetelnie wypełnisz te dane na stronie do której linka podał Suspenser, to masz szanse uniknąć dość poważnego błedu - czyli posiadania mocno przewymiarowanego kotła Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 03.04.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Nareszcie - otwiera się nowy rynek zbytu, poszukuje producenta. "Potrzebna"?? specjalna nadstawka na palnik pozwalająca spalać pampersy i buty. Dodatkowy zakaz kupna nadstawki dla użytkowników dopłat + specjalna służba sprawdzająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 03.04.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam serdecznie. Pytanie jak w tytule..czy spotkaliście się z kotłem podajnikowym zarówno bez dodatkowej komory spalania jak również bez rusztu awaryjnego? Pytanie może dziwne, jednak Gmina szykuje się do "rozdania" dotacji do kotłów podajnikowych jednak jednym z obostrzeń jest konieczność "nieposiadania" zarówno dodatkowej komory jak i rusztu awaryjnego jakkolwiek dziwnie to zabrzmi Witaj Masz tu kocioł na pellety, w którym nie ma ani rusztu awaryjnego, ani dodatkowej komory spalania - właściwie nie ma nawet kotła....w standardowym rozumieniu.. http://ekosystem-ab.pl/CAPITO%20Zinerg%20folder%20v5.pdf Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.04.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Nareszcie - otwiera się nowy rynek zbytu, poszukuje producenta. "Potrzebna"?? specjalna nadstawka na palnik pozwalająca spalać pampersy i buty. Dodatkowy zakaz kupna nadstawki dla użytkowników dopłat + specjalna służba sprawdzająca. Do spalania tego o czym piszesz żadna nadstawka nie jest potrzebna, wystarczy trochę rozumu w głowie, żeby tego nie robić bo zysk niewielki a szkoda kotła. Specjalne służby nie są potrzebne - wystarczy kamerka w telefonie i reagowanie na zasmradzanie okolicy - u mnie jednego z pobliskich kominkarzy odwiedzili policjanci i wyjaśnili, że nie warto robić "mgły" w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.04.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Kocioł na pellety jest do domów energooszczędnych lub dla wygodnych i ... bogatych bo sam w sobie jest o połowę droższy, paliwo też wychodzi połowę drożej i o połowę więcej go spalić trzeba. Mimo to mam na takie paru chętnych i to na polski produkt z najnowszym palnikiem Pellas, który zdobył medal na zeszłorocznych targach MTP. Ten Capito też jest ciekawy z opisu, tylko ile to cudo kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 03.04.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 tasiorro wiesz może jak wygląda cała procedura aby uzyskać dotację? Możesz opisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 03.04.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 @ suspenser Mój wpis był kpiną z tych co wierzą w zakazy i nakazy. Odwiedziny policji to też kpina - wadza bez badań, z nadania zwierzchników ocenia i karze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasiorro 04.04.2015 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Daamiann w tym konkretnym przypadku (Gmina Mszana) z tego co się orientuję procedura ma wyglądać tak, że po zakupie kotła na swój koszt jeżeli będzie spełniał warunki (brak dodatkowej komory i rusztu awaryjnego) Gmina ma zwracać 70% wartości kotła.W 95% byłem i jestem zdecydowany na zakup RBRa więc powyższe wpisy jedynie potwierdzierdzają, że to dobry wybór.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.04.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Domyślam się, że to taka żartobliwa prowokacja była, ale wolałem odpisać, żeby paru "mądrych inaczej" nie wzięło tego na poważnie. Z tymi badaniami to nie do końca tak bo nie wszystko jest sens dokładnie i ściśle mierzyć i regulować - wystarczy działać zgodnie z rozsądkiem - np. jak doprecyzować dostosowanie prędkości do warunków na drodze - będziesz określać i mierzyć przyczepność, widoczność, natężenie ruchu itd. ? Co do kopcenia przekroczenia o 100% dopuszczalnych ppm-ów się nie zauważy, lecz gdy ktoś grubo przesadza i pali gumowcami lub śmieciami zatruwając sąsiadów należy mieć możliwość wyedukowania go - a nic tak nie edukuje jak mandat w przypadku takich "oszczędnych". Na "ekologów" tj. tych co sortują śmieci na te którymi palą w dzień i te którymi w nocy też jest sposób - wydajna latarka akumulatorowa pokazuje wnet z którego komina się kopci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.04.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Witam serdecznie. Pytanie jak w tytule..czy spotkaliście się z kotłem podajnikowym zarówno bez dodatkowej komory spalania jak również bez rusztu awaryjnego? Pytanie może dziwne, jednak Gmina szykuje się do "rozdania" dotacji do kotłów podajnikowych jednak jednym z obostrzeń jest konieczność "nieposiadania" zarówno dodatkowej komory jak i rusztu awaryjnego jakkolwiek dziwnie to zabrzmi Nic w tym dziwnego. Kuzyn z Radlina II-ego korzystał z takiej dotacji. Jak na tym wyszedł to cała historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.04.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Daamiann w tym konkretnym przypadku (Gmina Mszana) z tego co się orientuję procedura ma wyglądać tak, że po zakupie kotła na swój koszt jeżeli będzie spełniał warunki (brak dodatkowej komory i rusztu awaryjnego) Gmina ma zwracać 70% wartości kotła. W 95% byłem i jestem zdecydowany na zakup RBRa więc powyższe wpisy jedynie potwierdzierdzają, że to dobry wybór.. Zapytaj czy mają te same wymagania co gmina Godów. Jeżeli tak to nie ma problemu.Generalnie powinno być tak samo jak w naszej gminie. Już o tym rozmawialiśmy. O ile Ty to Ty a nie sąsiad bo jest was dwóch o ile dobrze kojarzę. Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 07.04.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Kocioł na pellety jest do domów energooszczędnych lub dla wygodnych i ... bogatych bo sam w sobie jest o połowę droższy, paliwo też wychodzi połowę drożej i o połowę więcej go spalić trzeba. Mimo to mam na takie paru chętnych i to na polski produkt z najnowszym palnikiem Pellas, który zdobył medal na zeszłorocznych targach MTP. Ten Capito też jest ciekawy z opisu, tylko ile to cudo kosztuje. I tu są powielane mity na temat spalania pelletu....Ogrzewanie dla bogatych??!! Połowe drożej do czego? Ekogroszku, oleju, czy prądu Przy dobrze dobranym kotle systemie,oraz odpowiedniej regulacji ani nie jest drożej ani więcej. Nie mówiąc o czystości i ekologii... Dobry pellet jak poszukasz można dostać za 700 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.04.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 I tu są powielane mity na temat spalania pelletu....Ogrzewanie dla bogatych??!! Połowe drożej do czego? Ekogroszku, oleju, czy prądu Przy dobrze dobranym kotle systemie,oraz odpowiedniej regulacji ani nie jest drożej ani więcej. Nie mówiąc o czystości i ekologii... Dobry pellet jak poszukasz można dostać za 700 pln Tak od ekogroszku. Dobry ekogroszek jak poszukasz i masz blisko do kopalni kupisz poniżej 800 zł i będzie miał 29,5 MJ/kg - ile będzie miał ten dobry pellet ? Podaj link do oferty i opisu to zobaczymy. Nie mówiąc o różnicy w cenie kotła, za którą można mieć opał na kilka lat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.04.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Tak od ekogroszku. Dobry ekogroszek jak poszukasz i masz blisko do kopalni kupisz poniżej 800 zł i będzie miał 29,5 MJ/kg Podaj proszę przykład. Jakim kryterium się kierujesz pisząc "dobry".Co to za nazewnictwo? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 08.04.2015 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Tak od ekogroszku. Dobry ekogroszek jak poszukasz i masz blisko do kopalni kupisz poniżej 800 zł i będzie miał 29,5 MJ/kg - ile będzie miał ten dobry pellet ? Podaj link do oferty i opisu to zobaczymy. Nie mówiąc o różnicy w cenie kotła, za którą można mieć opał na kilka lat ... Dobry workowany pelet kupisz po 600 zł 19 mj/kg - i tu jeszcze wchodzi w grę sprawność kotła i brak podtrzymania, precyzyniejsze dozowanie dawki opału itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.04.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Dobry workowany pelet kupisz po 600 zł 19 mj/kg - i tu jeszcze wchodzi w grę sprawność kotła i brak podtrzymania, precyzyniejsze dozowanie dawki opału itd. Podaję link do Wesołej http://allegro.pl/ekogroszek-wesola-30mj-certyfikat-dostawa-wroclaw-i5247607909.html i proszę o link do pelletów po 600 zł / tonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.04.2015 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) jak dla mnie to trochę daleko żeby jechać i kupować luzem ekogroszek we Wrocku. Ale u mnie u lokalnego producenta pelet jest po 600 zł i takowych producentów u mnie w okolicy jest kilku niestety nie sprzedają przez allegro a może tylko nie znalazłem ich oferty. Ale jeśli chcesz w maju jade na dolny śląsk to mogę Ci ze 300 kg podrzucić.A masz taki przykładowy z okolicy:http://olx.pl/oferta/pellet-drzewny-gold-CID628-ID2g0Vb.html#1240cce506 Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 09.04.2015 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Wcoraj byłem u klientki co ma Red Compact 18Domek 120m, z lat 90 tych, tej zimy zużyła 1,6 tony pelletu do wczoraj. Koszt 1400 plnDrogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts