to-co-lubie-gotuje 03.04.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Pasztet z cielęciny - Na Swieta Wielkanocne 1 kg cielęciny z kością40 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej20 dkg podgardla20 dkg słoniny8 dkg bułki czerstwej1 dkg grzybów suszonych20 dkg włoszczyzny (seler, pietruszka, cebula)4 jajka2 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, sól2 dkg tłuszczu do wysmarowania formy Ze słoniny odkroić kilkanaście cienkich plasterków do wyłożenia formy. Opłukane mięso i podgardle, resztę słoniny, oczyszczone jarzyny, grzyby i liście laurowe zalać wodą i gotować powoli do miękkości. Pod koniec gotowania osolić Wątróbkę opłukać, pokroić w plastry i dusić przez 10 minut w niewielkiej ilości wywaru z mięsa. Ostudzone u obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę przepuścić 2 razy przez maszynkę z sitkiem do pasztetów. Do masy dodać całe jajka, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową, imbir i dobrze wyrobić (gdyby była zbyt gęsta dodać trochę wywaru). Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej ozdobnie plasterki słoniny i wypełnić masą do ¾ wysokości. Piec 1 godzinę w 18 stopniach. Ostudzony, ale jeszcze letni, pasztet wyjąc z formy i pozostawić do zupełnego ostudzenia. Wiecej przepisów na http://to-co-lubie-gotuje.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.04.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Pasztet z cielęciny - Na Swieta Wielkanocne 1 kg cielęciny z kością Ponoć cielęcina ogranicza potencję. Nie wiem, czy to prawda ale żona sąsiada, który uwielbia cielęcinę skarży się na jego problemy z wzwodem. Nie uwierzył bym jej, gdyby nie wyglądała jak skrzyżowanie Sereny Williams z siostrą Teresą. Serena od szyi w dół, siostra wyżej. MUSI się podobać. Sąsiad łazi jakiś taki niezbyt szczęśliwy ale to najwyraźniej przez cielęcinę. Mówiłem mu, by jej nie żarł ale tylko coś mamrotał. Coś o lękach w nocy i o tym, że rano boi wchodzić się do kuchni. A mówią, że cielęcina dobra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.