Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor ścian?

zdziebo

Recommended Posts

Witam, mam problem bo mój pokój wymaga malowania, ale nie umiem dobrać kolorów. Mam jasno jasno beżowe meble z drzwiczkami niebieskofioletowymi, do tego niebieski dywan i niebieska kanapa. Podoba mi się fioletowy kolor i chciałem go połączyć z pomarańczą. Myślicie, że to będzie dobry wybór? A może jeszcze jakiś inny kolor byście polecili ? Pozdrawiam

A myślisz że niebieski+fioletowy+pomarańczowy do siebie pasują..........:no:

No i te jasno beżowe meble :lol2:

Nie szalałbym aż tak z kolorami. Niżej masz ciekawe połączenie niebieskiego z zielenią:

http://polki.pl/we-dwoje/files/Image/galerie/30024/galeria_we_dwoje_5.jpg

Fiolet z niebieskim to chyba nie jest zbyt dobry wybór...

zdziebo - przy takiej kolorystyce w pokoju dałabym najwyżej jedną ścianę, ale w ciemnym fiolecie, pozostałe białe. Jeśli koniecznie pomarańcz to jedynie w kilku dodatkach - poducha, świecznik. Trudno radzić bez załączonych zdjęć - wszystko zależy od odcieni kolorów na Twoich meblach i dywanie.

[ATTACH=CONFIG]311861[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]311862[/ATTACH] tak wygląda mój pokój, jaki kolor i połączenie będzie dobre?

W tych meblach jest tyle koloru, że ja bym już nie dodawała nowego. Trzeba postarać się to uspokoić a nie ożywiać. Jasny szary albo złamana biel. Nie dodawaj już fioletu, pomarańczy ani zieleni. Może jakieś dodatki w ciemniejszym brązie?

• 3 weeks później...

Ja wolałabym zmienić meble. Jeśli nie masz możliwości to zawsze możesz zająć się starymi. Sama malowałam swoje komody farbą Annie Sloan.Prostota i tani sposób na zmianę.

Jeśli taka opcja odpada to postaw na minimalizm. Opcji jest wiele. Proponuję jasne, delikatne kolory: ecru, waniliowy, morelowy, żółty, szary (jasny) czy jaśminowy.

Nie kombinowałabym z różnymi kolorami, ewentualnie możesz wybrać ten sam kolor w innych odcieniach.

Tak jak napisano wyżej, lepiej dodać puduchę w kolorze niż ściany pomalować na wściekły kolor

Edytowane przez ej82

• 1 month później...

Jasnobeżowe meble i niebieskie elementy wyposażenia to już dwa kolory we wnętrzu. Jeśli jest ono wystarczająco duże, to można pomyśleć o tym, by wprowadzić tu dodatkową jedną barwę. Dwie to zbyt wiele. Beż drewna jest kolorem neutralnym wplecie się w kolorystykę wnętrza naturalnie. Niebieskie elementy natomiast powinny stać się punktem wyjścia dla doboru trzeciego odcienia. Wspomniał Pan o fiolecie. To dobry duet, kolory te harmonizują ze sobą i pokój będzie wydawał się spójną koncepcją pod warunkiem ze niebieski kolor ścian będzie dopasowany do błękitu z mebli (może to być jaśniejszy odcień tego koloru) Fiolet natomiast powinien dobrze komponować się z wytypowanym niebieskim. Kilka dodatków w odcieniach fioletowo-niebiesko-beżowych dopełni dzieła.

Jeśli zdecyduje się Pan na kolor pomarańczowy, to sugerowałabym pozostawić ściany w kolorach niebiesko-beżowych (dopasowanych do mebli) a pomarańcz wprowadzić jako dodatki ( doniczki, poduszki, krzesło…) Kolorowe detale odmienią przestrzeń ale nie zakrzyczą jej (pomarańczowy kontrastuje z błękitem). Silnie nasycony odcień pomarańczy na dużej powierzchni ściany nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem a połączenie fioletu z odcieniami pomarańczowymi do opisanych mebli to według mnie (przynajmniej zupełnie teoretycznie) pomysł nietrafiony.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka