andre202 03.04.2015 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 witam wszystkich pelletowców.Jestem na etapie wyboru kotłowni i rozważam nad pelletem.Z jednej strony fajne,czyste ,wygodne i ekologiczne z drugiej strony coś strasznie drogo.Mam parterówkę 128 m2,ocieplenie 18 cm ogrzewanie będzie podłogowe.Zastanawiam się ile na rok wyniesie mnie ogrzewanie pelletem.Podajcie proszę wasze spalania pelletu na rok,oczywiscie zaznaczcie powierzchnie i stopien docieplenia.z góry dzięki.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 04.04.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 witam wszystkich pelletowców.Jestem na etapie wyboru kotłowni i rozważam nad pelletem.Z jednej strony fajne,czyste ,wygodne i ekologiczne z drugiej strony coś strasznie drogo.Mam parterówkę 128 m2,ocieplenie 18 cm ogrzewanie będzie podłogowe.Zastanawiam się ile na rok wyniesie mnie ogrzewanie pelletem.Podajcie proszę wasze spalania pelletu na rok,oczywiscie zaznaczcie powierzchnie i stopien docieplenia.z góry dzięki.pozdro Wygodne? Proszę poczytać inne wątki jakie to kotly na pellet są wygodne co chwile coś trzeba przestawiać dokrecac i kombinować PC to jest wygoda albo bufor z grzalkami i II taryfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 04.04.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Czytałem już tyle postów i tyle bzdur w nich się znajduje, że szkoda na to czasu. Próbuj znaleźć realnych pelletowców gdzieś poprzez rodzinę i znajomych, wtedy najprawdopodobniej otrzymasz najbardziej zbliżone do prawdziwych informacje. Prawdę też napisał gdzieś Puławiak, kto jest zadowolony, nie myśli o forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 04.04.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Na moje oko tyle samo wyjdzie za ogrzewanie peletem co gazem lub drożej. 1kg peletu to prawie 1zł. Wartość opałowa 1kg=18MJ=5kwh więc 1zł=5kwh zakładając 100% sprawność kotła na pellet. 1kwh=0,2PLN a w praktyce zapewne drożej bo sprawność spalania pewnie 70% lub mniej 1m3 gazu=2zł, 1m3 gazu=9kwh 1kwh z gazu = 0,23 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 04.04.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Próbuj znaleźć realnych pelletowców gdzieś poprzez rodzinę i znajomych, wtedy najprawdopodobniej otrzymasz najbardziej zbliżone do prawdziwych informacje. Prawdę też napisał gdzieś Puławiak, kto jest zadowolony, nie myśli o forach. I pewnie tez o spalaniu samochodów typu 3l/100 z bagażnikiem dachowym się dowie:) A tak na powaznie to trzeba wyjść do obliczeń od strony kosztu 1kw przy różnych paliwach. Dalej nie ma co liczyć bo z tego już wyjdzie czym warto ogrzewać. Na tą chwilę najtaniej węglem i to jest alternatywa dla gazu (nie licząc pompy ciepła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 04.04.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Na moje oko tyle samo wyjdzie za ogrzewanie peletem co gazem lub drożej. 1kg peletu to prawie 1zł. Wartość opałowa 1kg=18MJ=5kwh więc 1zł=5kwh zakładając 100% sprawność kotła na pellet. 1kwh=0,2PLN a w praktyce zapewne drożej bo sprawność spalania pewnie 70% lub mniej 1m3 gazu=2zł, 1m3 gazu=9kwh 1kwh z gazu = 0,23 PLN To ty chcesz kupować pelet po 1000 zł za tone ?. Powiedz to mojemu klientowi - który kupuje pelet po 570 zł/tona informacje z rozmowy telefonicznej we wtorek (pelet wysokiej jakości - lokalny wytwórca) Sprawność pewnie bedzie troche wyższa niż te 70 % - zakładasz poprostu czarny scenariusz. Gdzieś już na forum robiłem wyliczenia co do kosztu 1 kwh z peletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 04.04.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 W zasadzie taki temat, już funkcjonuje tu na forum. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128935-ile-pellet-pellet%C3%B3w-zu%C5%BCyli%C5%9Bcie-w-tym-i-w-zesz%C5%82ym-sezonieNie wiem po co zakładasz następny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 04.04.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Nie ma zbyt dużo informacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.04.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 witam wszystkich pelletowców.Jestem na etapie wyboru kotłowni i rozważam nad pelletem.Z jednej strony fajne,czyste ,wygodne i ekologiczne z drugiej strony coś strasznie drogo.Mam parterówkę 128 m2,ocieplenie 18 cm ogrzewanie będzie podłogowe.Zastanawiam się ile na rok wyniesie mnie ogrzewanie pelletem.Podajcie proszę wasze spalania pelletu na rok,oczywiscie zaznaczcie powierzchnie i stopien docieplenia.z góry dzięki.pozdro Najpierw odpowiedz sobie na pytanie ile energii w kWh potrzebuje Twój dom na utrzymanie temp.np.23st.C przez cały okres grzewczy. Następnie znając koszt energii w kWh dla poszczególnych medium grzewczych oraz koszt inwestycji dla nich odpowiedz sobie na pytanie który system grzewczy będzie najbardziej odpowiedni dla Ciebie. Wtedy dopiero możesz wybierać odpowiedzialnie i świadomie,inaczej zostaniesz potraktowany jak owca do strzyżenia przez forumowych sprzedawców lub jak jeleń pakujący coś co jest drogie i nie nadaje się kompletnie do twojego domu. Koszt 1kWh z ekogroszka 0,16-0,20zl-koszt systemu na ekogroszek(kotlownia+kociol+komin) to ok.20-25tys.zl koszt 1kWh z pelletu ok.0,20zł koszt inwestycji w system grzewczy podobny do ekogroszka,trochę droższy z uwagi na droższy kocioł koszt 1kWh z gazu ziemnego przy kondensacie 0.22zł,koszt inwestycji w system zależy od dlugości przyłącza ale też ok.20tys.zł koszt 1kWh z prądu 0,29zł koszt inwestycji w system grzewczy ok.5tys.zł koszt 1kWh z pompy powietrznej 0,10zł koszt inwestycji w system grzewczy zależy od obciązenia cieplnego domu ale ok.20-25tys.zł koszt 1kWh z pompy gruntowej 0,8-0,10zł koszt inwestycji w system grzewczy zalezy jak wyżej z tym,że dochodzi koszt DZ czyli jakieś +10tys.zł Znając swoje zużycie energii dopiero teraz możesz wybierać odpowiedzialnie. Moje zużycie energii na ogrzewanie i cwu w tym sezonie od września to ok.600zl,przelicz sobie to na pellet i ilośc kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 04.04.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Znowu spamujesz pompą ciepła ? Temat jest ile spalacie peletu !!!! To napisz ile spaliłeś peletu. Jak będzie pytanie ile zużyłeś energii elektrycznej to wtedy zostaniesz wywołany do odpowiedzi !. Skąd masz takie dane że 1 kwh z peletu to koszt 0,20 zł. Mi wychodzi około 0,12 zł zakładając sprawność kotła 80%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.04.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Znowu spamujesz pompą ciepła ? Temat jest ile spalacie peletu !!!! To napisz ile spaliłeś peletu. Jak będzie pytanie ile zużyłeś energii elektrycznej to wtedy zostaniesz wywołany do odpowiedzi !. Skąd masz takie dane że 1 kwh z peletu to koszt 0,20 zł. Mi wychodzi około 0,12 zł zakładając sprawność kotła 80%. A ty sprzedawco kotłów na pellet bez płatnego profilu nie umiesz za dobrze czytać ? Jestem na etapie wyboru kotłowni i rozważam nad pelletem. Co wg słownika języka polskiego znaczy słowo "rozważam" czy zdanie "jestem na etapie wyboru" ? Własnie dla "rozważania" zapodałem koszt jednostki energii dla większości medium grzewczych,żeby inwestor nie stał się owcą do strzyżenia tylko świadomie wybrał. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 04.04.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 inaczej zostaniesz potraktowany jak owca do strzyżenia przez forumowych sprzedawców lub jak jeleń pakujący coś co jest drogie i nie nadaje się kompletnie do twojego domu. Do całej reszty nie mam zastrzeżeń ale są już praktycznie święta i nie musisz człowieka wyzywać od jeleni bo wybiera inny system grzewczy niż TY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.04.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 A co do mnie to że sprzedaje kotły na biomase, to ma być dla mnie jakaś ujma ? To ma mnie obrazić ? Czy jakoś tak ? Bo nie wiem czy mam Cię wyzywać na pojedynek ? I jaką broń do tego pojedynku - ja wolę szable jeśli już. No i oczywiście Wszystkim Forumowiczom Życzę Zdrowych Wesołych i Ciepłych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 05.04.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 A ty sprzedawco kotłów na pellet bez płatnego profilu nie umiesz za dobrze czytać ? Co wg słownika języka polskiego znaczy słowo "rozważam" czy zdanie "jestem na etapie wyboru" ? Własnie dla "rozważania" zapodałem koszt jednostki energii dla większości medium grzewczych,żeby inwestor nie stał się owcą do strzyżenia tylko świadomie wybrał. Wątek jest o zużyciu pelletu a nie zużyciu prądu, ale jak ktoś nie umie czytać z zrozumieniem to już jego problem, niestety na to nie ma lekarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 05.04.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Wątek jest o zużyciu pelletu a nie zużyciu prądu, ale jak ktoś nie umie czytać z zrozumieniem to już jego problem, niestety na to nie ma lekarstwa. Wątek jest o zużyciu pelletu w celu ogrzania domu czyli o zużyciu energii cieplnej w celu ogrzania domu. Pellet poprzez swoje spalanie wytwarza energię cieplną wyrażoną w kWh,która ogrzewa nam dom. Dlatego najważniejsze jest to ile tej energii cieplnej potrzebuje dom,żeby potem móc określić i przeliczyć ile dom będzie potrzebował pelletów do ogrzania. Energię cieplną czy to z ekogroszka,gazu,drewna,prądu wyraża sie zawsze w kWh,w zależności od ceny nośnika i sprawności wychodzi ile kosztuje jednostka energii cieplnej z danego medium. Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 05.04.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Wątek jest o zużyciu pelletu w celu ogrzania domu czyli o zużyciu energii cieplnej w celu ogrzania domu. Pellet poprzez swoje spalanie wytwarza energię cieplną wyrażoną w kWh,która ogrzewa nam dom. Dlatego najważniejsze jest to ile tej energii cieplnej potrzebuje dom,żeby potem móc określić i przeliczyć ile dom będzie potrzebował pelletów do ogrzania. Wow ... W układzie SI to chyba jednak inna jednostka ... Wytłumacz jak Pellet wytwarza energię cieplną. Zaciekawiłeś mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 05.04.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Wow ... W układzie SI to chyba jednak inna jednostka ... Wytłumacz jak Pellet wytwarza energię cieplną. Zaciekawiłeś mnie. Kilowatogodzina (symbol: kWh) - jednostka pracy, energii oraz ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 05.04.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Wątek jest o zużyciu pelletu w celu ogrzania domu czyli o zużyciu energii cieplnej w celu ogrzania domu. Pellet poprzez swoje spalanie wytwarza energię cieplną wyrażoną w kWh,która ogrzewa nam dom. Dlatego najważniejsze jest to ile tej energii cieplnej potrzebuje dom,żeby potem móc określić i przeliczyć ile dom będzie potrzebował pelletów do ogrzania. Energię cieplną czy to z ekogroszka,gazu,drewna,prądu wyraża sie zawsze w kWh,w zależności od ceny nośnika i sprawności wychodzi ile kosztuje jednostka energii cieplnej z danego medium. Coraz lepiej Słyszałeś o dżulach ? Napisz jeszcze coś o tym cudownym samospaleniu pelletu i "wytwarzaniu energii" Kilowatogodzina (symbol: kWh) - jednostka pracy, energii oraz ciepła. Świetnie - wikipedia działa - jaki jest wymiar tej jednostki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 05.04.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Wątek jest o zużyciu pelletu w celu ogrzania domu czyli o zużyciu energii cieplnej w celu ogrzania domu. Pellet poprzez swoje spalanie wytwarza energię cieplną wyrażoną w kWh,która ogrzewa nam dom. Dlatego najważniejsze jest to ile tej energii cieplnej potrzebuje dom,żeby potem móc określić i przeliczyć ile dom będzie potrzebował pelletów do ogrzania. Energię cieplną czy to z ekogroszka,gazu,drewna,prądu wyraża sie zawsze w kWh,w zależności od ceny nośnika i sprawności wychodzi ile kosztuje jednostka energii cieplnej z danego medium. Chodzi mi o to że swoimi wstawkami zaśmiecasz wątek. Jeżeli ide kupić samochód z silnikiem diesla i pytam się ile auto spala ON to nie nie chce słyszęc odpowiedzi od sprzedawcy ile benzyny spala inne auto!!! Chodzi tylko o to.... ja się nie wpierdalam w wątki o pompach ciepła i ogrzewaniu prądem bo nie mam pełnej wiedzy o tym. A manipulując liczbami można udowodnić wszystko...nawet katastrofę Smoleńską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.04.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Chodzi mi o to że swoimi wstawkami zaśmiecasz wątek. Przecież ArturWi w prosty sposób bazując na energii wytłumaczył zależności. Jest to jedyne słuszne podejście. Liczy się cena kwh energii z określonego źródła pozyskania. To wystarczy do kalkulacji - i nie trzeba wiedzieć ile kto zużywa peletu a ile kto gazu - bo w określonym domu potrzeba tyle samo energii do ogrzania niezależnie czy bedzie wytworzona z pelletu czy z gazu. A potem wystarczy znac tylko wartosc opałową peletu (zmniejszyć ją z 10% w stosunku do tego co podają) i sprawność kotła - spalania. I już można liczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts