Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich pelletowców.Jestem na etapie wyboru kotłowni i rozważam nad pelletem.Z jednej strony fajne,czyste ,wygodne i ekologiczne z drugiej strony coś strasznie drogo.Mam parterówkę 128 m2,ocieplenie 18 cm ogrzewanie będzie podłogowe.Zastanawiam się ile na rok wyniesie mnie ogrzewanie pelletem.Podajcie proszę wasze spalania pelletu na rok,oczywiscie zaznaczcie powierzchnie i stopien docieplenia.z góry dzięki.pozdro

witam wszystkich pelletowców.Jestem na etapie wyboru kotłowni i rozważam nad pelletem.Z jednej strony fajne,czyste ,wygodne i ekologiczne z drugiej strony coś strasznie drogo.Mam parterówkę 128 m2,ocieplenie 18 cm ogrzewanie będzie podłogowe.Zastanawiam się ile na rok wyniesie mnie ogrzewanie pelletem.Podajcie proszę wasze spalania pelletu na rok,oczywiscie zaznaczcie powierzchnie i stopien docieplenia.z góry dzięki.pozdro

Wygodne? Proszę poczytać inne wątki jakie to kotly na pellet są wygodne ;) co chwile coś trzeba przestawiać dokrecac i kombinować :) PC to jest wygoda albo bufor z grzalkami i II taryfa

Czytałem już tyle postów i tyle bzdur w nich się znajduje, że szkoda na to czasu. Próbuj znaleźć realnych pelletowców gdzieś poprzez rodzinę i znajomych, wtedy najprawdopodobniej otrzymasz najbardziej zbliżone do prawdziwych informacje. Prawdę też napisał gdzieś Puławiak, kto jest zadowolony, nie myśli o forach.

Na moje oko tyle samo wyjdzie za ogrzewanie peletem co gazem lub drożej. 1kg peletu to prawie 1zł. Wartość opałowa 1kg=18MJ=5kwh więc 1zł=5kwh zakładając 100% sprawność kotła na pellet. 1kwh=0,2PLN a w praktyce zapewne drożej bo sprawność spalania pewnie 70% lub mniej

1m3 gazu=2zł, 1m3 gazu=9kwh 1kwh z gazu = 0,23 PLN

Próbuj znaleźć realnych pelletowców gdzieś poprzez rodzinę i znajomych, wtedy najprawdopodobniej otrzymasz najbardziej zbliżone do prawdziwych informacje. Prawdę też napisał gdzieś Puławiak, kto jest zadowolony, nie myśli o forach.

I pewnie tez o spalaniu samochodów typu 3l/100 z bagażnikiem dachowym się dowie:)

A tak na powaznie to trzeba wyjść do obliczeń od strony kosztu 1kw przy różnych paliwach. Dalej nie ma co liczyć bo z tego już wyjdzie czym warto ogrzewać. Na tą chwilę najtaniej węglem i to jest alternatywa dla gazu (nie licząc pompy ciepła)

Na moje oko tyle samo wyjdzie za ogrzewanie peletem co gazem lub drożej. 1kg peletu to prawie 1zł. Wartość opałowa 1kg=18MJ=5kwh więc 1zł=5kwh zakładając 100% sprawność kotła na pellet. 1kwh=0,2PLN a w praktyce zapewne drożej bo sprawność spalania pewnie 70% lub mniej

1m3 gazu=2zł, 1m3 gazu=9kwh 1kwh z gazu = 0,23 PLN

To ty chcesz kupować pelet po 1000 zł za tone ?. Powiedz to mojemu klientowi - który kupuje pelet po 570 zł/tona informacje z rozmowy telefonicznej we wtorek (pelet wysokiej jakości - lokalny wytwórca) Sprawność pewnie bedzie troche wyższa niż te 70 % - zakładasz poprostu czarny scenariusz. Gdzieś już na forum robiłem wyliczenia co do kosztu 1 kwh z peletu.

Gość Arturo72

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie ile energii w kWh potrzebuje Twój dom na utrzymanie temp.np.23st.C przez cały okres grzewczy.

Następnie znając koszt energii w kWh dla poszczególnych medium grzewczych oraz koszt inwestycji dla nich odpowiedz sobie na pytanie który system grzewczy będzie najbardziej odpowiedni dla Ciebie.

Wtedy dopiero możesz wybierać odpowiedzialnie i świadomie,inaczej zostaniesz potraktowany jak owca do strzyżenia przez forumowych sprzedawców lub jak jeleń pakujący coś co jest drogie i nie nadaje się kompletnie do twojego domu.

Koszt 1kWh z ekogroszka 0,16-0,20zl-koszt systemu na ekogroszek(kotlownia+kociol+komin) to ok.20-25tys.zl

koszt 1kWh z pelletu ok.0,20zł koszt inwestycji w system grzewczy podobny do ekogroszka,trochę droższy z uwagi na droższy kocioł

koszt 1kWh z gazu ziemnego przy kondensacie 0.22zł,koszt inwestycji w system zależy od dlugości przyłącza ale też ok.20tys.zł

koszt 1kWh z prądu 0,29zł koszt inwestycji w system grzewczy ok.5tys.zł

koszt 1kWh z pompy powietrznej 0,10zł koszt inwestycji w system grzewczy zależy od obciązenia cieplnego domu ale ok.20-25tys.zł

koszt 1kWh z pompy gruntowej 0,8-0,10zł koszt inwestycji w system grzewczy zalezy jak wyżej z tym,że dochodzi koszt DZ czyli jakieś +10tys.zł

Znając swoje zużycie energii dopiero teraz możesz wybierać odpowiedzialnie.

Moje zużycie energii na ogrzewanie i cwu w tym sezonie od września to ok.600zl,przelicz sobie to na pellet i ilośc kWh.

Znowu spamujesz pompą ciepła ? Temat jest ile spalacie peletu !!!! To napisz ile spaliłeś peletu. Jak będzie pytanie ile zużyłeś energii elektrycznej to wtedy zostaniesz wywołany do odpowiedzi !.

Skąd masz takie dane że 1 kwh z peletu to koszt 0,20 zł. Mi wychodzi około 0,12 zł zakładając sprawność kotła 80%.

Gość Arturo72
Znowu spamujesz pompą ciepła ? Temat jest ile spalacie peletu !!!! To napisz ile spaliłeś peletu. Jak będzie pytanie ile zużyłeś energii elektrycznej to wtedy zostaniesz wywołany do odpowiedzi !.

Skąd masz takie dane że 1 kwh z peletu to koszt 0,20 zł. Mi wychodzi około 0,12 zł zakładając sprawność kotła 80%.

A ty sprzedawco kotłów na pellet bez płatnego profilu nie umiesz za dobrze czytać ?

Jestem na etapie wyboru kotłowni i rozważam nad pelletem.

Co wg słownika języka polskiego znaczy słowo "rozważam" czy zdanie "jestem na etapie wyboru" ?

Własnie dla "rozważania" zapodałem koszt jednostki energii dla większości medium grzewczych,żeby inwestor nie stał się owcą do strzyżenia tylko świadomie wybrał.

Edytowane przez Arturo72

inaczej zostaniesz potraktowany jak owca do strzyżenia przez forumowych sprzedawców lub jak jeleń pakujący coś co jest drogie i nie nadaje się kompletnie do twojego domu.

Do całej reszty nie mam zastrzeżeń ale są już praktycznie święta i nie musisz człowieka wyzywać od jeleni bo wybiera inny system grzewczy niż TY.

A co do mnie to że sprzedaje kotły na biomase, to ma być dla mnie jakaś ujma ? To ma mnie obrazić ? Czy jakoś tak ? Bo nie wiem czy mam Cię wyzywać na pojedynek ? I jaką broń do tego pojedynku - ja wolę szable jeśli już.

No i oczywiście Wszystkim Forumowiczom Życzę Zdrowych Wesołych i Ciepłych Świąt.

A ty sprzedawco kotłów na pellet bez płatnego profilu nie umiesz za dobrze czytać ?

Co wg słownika języka polskiego znaczy słowo "rozważam" czy zdanie "jestem na etapie wyboru" ?

Własnie dla "rozważania" zapodałem koszt jednostki energii dla większości medium grzewczych,żeby inwestor nie stał się owcą do strzyżenia tylko świadomie wybrał.

Wątek jest o zużyciu pelletu a nie zużyciu prądu, ale jak ktoś nie umie czytać z zrozumieniem to już jego problem, niestety na to nie ma lekarstwa.

Wątek jest o zużyciu pelletu a nie zużyciu prądu, ale jak ktoś nie umie czytać z zrozumieniem to już jego problem, niestety na to nie ma lekarstwa.

Wątek jest o zużyciu pelletu w celu ogrzania domu czyli o zużyciu energii cieplnej w celu ogrzania domu.

Pellet poprzez swoje spalanie wytwarza energię cieplną wyrażoną w kWh,która ogrzewa nam dom.

Dlatego najważniejsze jest to ile tej energii cieplnej potrzebuje dom,żeby potem móc określić i przeliczyć ile dom będzie potrzebował pelletów do ogrzania.

Energię cieplną czy to z ekogroszka,gazu,drewna,prądu wyraża sie zawsze w kWh,w zależności od ceny nośnika i sprawności wychodzi ile kosztuje jednostka energii cieplnej z danego medium.

Edytowane przez ArturWi

Wątek jest o zużyciu pelletu w celu ogrzania domu czyli o zużyciu energii cieplnej w celu ogrzania domu.

Pellet poprzez swoje spalanie wytwarza energię cieplną wyrażoną w kWh,która ogrzewa nam dom.

Dlatego najważniejsze jest to ile tej energii cieplnej potrzebuje dom,żeby potem móc określić i przeliczyć ile dom będzie potrzebował pelletów do ogrzania.

Wow ...

W układzie SI to chyba jednak inna jednostka ... Wytłumacz jak Pellet wytwarza energię cieplną. Zaciekawiłeś mnie.

Energię cieplną czy to z ekogroszka,gazu,drewna,prądu wyraża sie zawsze w kWh,w zależności od ceny nośnika i sprawności wychodzi ile kosztuje jednostka energii cieplnej z danego medium.

Coraz lepiej :) Słyszałeś o dżulach ?

Napisz jeszcze coś o tym cudownym samospaleniu pelletu i "wytwarzaniu energii"

Kilowatogodzina (symbol: kWh) - jednostka pracy, energii oraz ciepła.

Świetnie - wikipedia działa - jaki jest wymiar tej jednostki ?

Chodzi mi o to że swoimi wstawkami zaśmiecasz wątek.

Jeżeli ide kupić samochód z silnikiem diesla i pytam się ile auto spala ON to nie nie chce słyszęc odpowiedzi od sprzedawcy ile benzyny spala inne auto!!!

Chodzi tylko o to.... ja się nie wpierdalam w wątki o pompach ciepła i ogrzewaniu prądem bo nie mam pełnej wiedzy o tym.

A manipulując liczbami można udowodnić wszystko...nawet katastrofę Smoleńską

Chodzi mi o to że swoimi wstawkami zaśmiecasz wątek.

Przecież ArturWi w prosty sposób bazując na energii wytłumaczył zależności. Jest to jedyne słuszne podejście. Liczy się cena kwh energii z określonego źródła pozyskania. To wystarczy do kalkulacji - i nie trzeba wiedzieć ile kto zużywa peletu a ile kto gazu - bo w określonym domu potrzeba tyle samo energii do ogrzania niezależnie czy bedzie wytworzona z pelletu czy z gazu. A potem wystarczy znac tylko wartosc opałową peletu (zmniejszyć ją z 10% w stosunku do tego co podają) i sprawność kotła - spalania. I już można liczyc.