Puławiak 06.04.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Przecież ArturWi w prosty sposób bazując na energii wytłumaczył zależności. Jest to jedyne słuszne podejście. Liczy się cena kwh energii z określonego źródła pozyskania. To wystarczy do kalkulacji - i nie trzeba wiedzieć ile kto zużywa peletu a ile kto gazu - bo w określonym domu potrzeba tyle samo energii do ogrzania niezależnie czy bedzie wytworzona z pelletu czy z gazu. A potem wystarczy znac tylko wartosc opałową peletu (zmniejszyć ją z 10% w stosunku do tego co podają) i sprawność kotła - spalania. I już można liczyc. Matematyka fajna rzecz można sobie policzyć nawet trzeba ale fajnie też jest wiedzieć jak to wyglada u innych użytkowników takiego systemu grzewczego i o tym jest ten temat. Nie zawsze dane matematyczne ( wyliczone ) zgadzają się z rzeczywistością - dlatego dobrze jest sprawdzić jak to wygląda w realu u innych użytkowników systemu grzewczego na pellet. A w zaśmieconych wątkach nikomu się nie chce pisać jakiś istotnych rzeczy i tak tematy umierają śmiercią naturalną a użytkownicy muszą szukac informacji gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre202 06.04.2015 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 koledzy,no ok,wyliczyć zużycie enegi..ale niby jak to mam zrobić,może ktoś pomoże..parametry śą takie:ściany z silki 30 cm,ocieplenie 18 cm,dość duże przeszklenia,poddasze nieużytkowe i nieogrzewane strop od góry zaizolowany 10 cm,wentylacja grawitacyjna,dom ok 130 m2.Użytkownicy ja i żona.Ciepła woda wspomagana solarami.hm no i jak mam wyliczyć ile energi zużyjemy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.04.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 zlecić wykonanie porządnego rzetelnego OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.04.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 koledzy,no ok,wyliczyć zużycie energi.. Tego nie obliczysz dokładnie, praktyka to zweryfikuje bo dokładność montażu której nikt nie zna moze robic b.duże różnice. Praktyka zweryfikuje ile potrzebujesz ciepła. Natomiast opłacalność różnych żródeł ciepła mozesz obliczyć nie znając zapotrzebowania twojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre202 06.04.2015 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 mimo wszystko będę wdzięczny jeśli jednak ktoś podzieli się swoją ilością spalanego peletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.04.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Ale taka informacja nic Ci nie da, ile KTOŚ spala. Masz zrobić założenia dla swojego domu (materiał ścian, ocieplenie, ilość okien, dach, etc.), wejść np. na http://cieplowlasciwie.pl/start i wyznaczyć, choć wstępnie, zapotrzebowanie na moc cieplną Twojego domu -- z tego da się obliczyć ile energii będzie dom potrzebować. To zapotrzebowanie OSTATECZNIE podaje się zawsze w kW i kWh. Na podstawie tego będziesz w stanie policzyć ile peletu zużyjesz i czy w ogóle warto się babrać z peletem. Oczywiście mając projekt i DOKŁADNE założenia, warto zrobić dokładny OZC. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.04.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Tego nie obliczysz dokładnie, praktyka to zweryfikuje bo dokładność montażu której nikt nie zna moze robic b.duże różnice. Praktyka zweryfikuje ile potrzebujesz ciepła. Natomiast opłacalność różnych żródeł ciepła mozesz obliczyć nie znając zapotrzebowania twojego domu. Mozesz zdradzic jak sie to liczy?, sądze a nawet jestem pewny, ze wartosc zapotrzebowania na ciepło, oraz w mniejszym stopniu projektowe obciązenie cieplne są kluczowymi informacjami do obliczen opłacalnosci róznych systemów grzewczych dla okreslonego budynku. Bez tych wartosci własciwy dobór systemu grzewczego pod wzgledem ekonomicznym jest niemozliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_N 16.04.2015 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Witaj, dom parterowy 123m2 w tym ok. 80m2 podłogi, 3 pokoje z grzejnikami + łazienka (podłoga i grzejnik), poszło 2 tony pelletu (1 tona lavy + 1 tona karonia) + ok. 4m3 drewna (wartości ok. 500zl) - ale w większości do dogrzania salonu, gdzie nie zrobiłem grzejnika. Okres od października 2014 do dzisiaj tj. 16.04.2015 r. z grzaniem CWU ! Tona stelmet lava z dostawą to ok. 930zł a tona karkonia to ok. 840zl. Piec MCZ Red Compact 18kw. Pojemnik z popiopłem opróżniałem dosłownie 2 razy. Tu masz moj kanal na YT: https://www.youtube.com/user/fhcq Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez Robert_N Dodanie okresu grzania i cen pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.04.2015 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Witaj, dom parterowy 123m2 w tym ok. 80m2 podłogi, 3 pokoje z grzejnikami + łazienka (podłoga i grzejnik), poszło 2 tony pelletu (1 tona lavy + 1 tona karonia) + ok. 4m3 drewna (wartości ok. 500zl) - ale w większości do dogrzania salonu, gdzie nie zrobiłem grzejnika. Piec MCZ Red Compact 18kw. Pojemnik z popiopłem opróżniałem dosłownie 2 razy. Tu masz moj kanal na YT: https://www.youtube.com/user/fhcq Dużo sąsiad,nawet bardzo dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_N 16.04.2015 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Dużo sąsiad,nawet bardzo dużo Sąsiad sam wiesz, że nasi inni sąsiedzi smrodą nam pod nosami spalając po 7-9 ton węgla ... i roboty po uszy. Szczerze powiem, że pompy nie brałem, bo koszta kosmiczne mi podali - ok. 50-60k, więc zakupiłem drogi piec na pellet (koszt ok .13.5k), ale jest naprawdę dobrą alternatywą dla węgla/ekogroszku. p.s. Górników nie przebijemy, mają talony na węgiel i ogrzewają domy "za darmo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 16.04.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Ta Sasiad spala 8-9 t wągla [ śmierdzącego] a wy 2t czystego peletu HA HA HA HA bez komentarza:D:D:D:D:D:D:D Czy coś się nie popieprzyło w rachunkach Czy pod sufitem? Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.04.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Ta Sasiad spala 8-9 t wągla [ śmierdzącego] a wy 2t czystego peletu HA HA HA HA bez komentarza:D:D:D:D:D:D:D Czy coś się nie popieprzyło w rachunkach Czy pod sufitem? poważnie piszesz? lekcji fizyki w szkole nie miałeś? takie spalanie węgla to norma przy starej kostce i prawdziwej zimie. spalanie zależy od izolacji, a nie od tego ile sąsiad spala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 16.04.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 p.s. Górników nie przebijemy, mają talony na węgiel i ogrzewają domy "za darmo". Kolejny mit o górnikach który trzeba obalic ,niestety górnicy juz nie maja talonów na wegiel,kazdy bedzie musiał sobie kupic sam opał wiec może w koncu sie obudza ci co palą duuużo i na dodatek dymia jak dostana po kieszeni ,ze trzeba zainwestowac w ocieplenie i ekonomiczne ogrzewanie domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 17.04.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 poważnie piszesz? lekcji fizyki w szkole nie miałeś? takie spalanie węgla to norma przy starej kostce i prawdziwej zimie. spalanie zależy od izolacji, a nie od tego ile sąsiad spala Nie mów polskiego nie miałeś? Czytać nie umiesz? Przeczytaj post wyżej kto to napisał, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.04.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Kolejny mit o górnikach który trzeba obalic ,niestety górnicy juz nie maja talonów na wegiel Od kiedy to obowiązuje? Jeszcze w zeszłym roku w Egipcie spotkałem rodzinę górniczą i młody człowiek mówił, że dostają węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 17.04.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 No troszke sie zagalopowałem na razie dotyczy to emerytów ,pracownicy na starych zasadach jeszcze maja ale nie na kazdej kopalni niektóre tylko wyplacaja a nie daja talonów ,Nowo przyjeci pracownicy nie maja juz wogóle talonów, pewnie za niedługo nikt nie dostanie talonów kazdy bedzie musiał kupic wg potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.04.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Nie mów polskiego nie miałeś? Czytać nie umiesz? Przeczytaj post wyżej kto to napisał, napisał, że 8 t węgla spala sąsiad, a on 2 t pelletu, a ty się dziwisz, a nie ma czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.04.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 No troszke sie zagalopowałem na razie dotyczy to emerytów ,pracownicy na starych zasadach jeszcze maja ale nie na kazdej kopalni niektóre tylko wyplacaja a nie daja talonów ,Nowo przyjeci pracownicy nie maja juz wogóle talonów, pewnie za niedługo nikt nie dostanie talonów kazdy bedzie musiał kupic wg potrzeb w Kompanii Węglowej żadnych cięć na dzień dzisiejszy nie ma, poza tym, że absolwenci z "gwarancją" zatrudnienia nie dostali jeszcze pracy, ale ostatnio pisali, że coś się dla nich znajdzie. w JSW nowo przyjęci nie mają przywilejów, ale przez określony czas, kiedy zatrudnieni są w spółce-córce (JSW szkolenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micz10 17.04.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Robert - jak grubą masz izolację? na ile starczał pełny zbiornik peletu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pendoo 16.12.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Witam, posiadam piec pellux 100 spala średnio 15 kg na dobę. Dom 140 m 2 stawiany w 2005r ocieplony 15 cm, same grzejniki, podłogowe ogrzewanie w łazience 10m2 z powrotu. Temperatura spalania ponad 70st. Na grzejniki 45st. W domu 23 w dzień, 22 w nocy, na instalacji zawór kotłowy 55 i sprzęgło. Termostat pokojowy podpięty pod pompy. Do tej pory używałem ekogroszku, jestem zadowolony ze zmiany, pellet kupuje lokalnie od producenta ciemniejszy po 450 jasny 650 obydwa bez zanieczyszczeń zero spiekow. Też długo zastanawiałem się nad wyborem ale pellet wychodzi taniej od ekogroszku, szczególnie przy zakupie za 450 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts