Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie do ogrodników

Recommended Posts

wiem ze to nie forum ogrodnicze, ale na takowym jest duzo mniejszy ruch a potrzebuje pomocy na cito. jutro mozna ten watek usunac bo dzisiaj musze zalatwic sprawe.

chodzi o to ze chce przy domu zalozyc mikro sad. w necie wyczytalem ze drzewka sadzi sie srednio w odleglosci 2m w rzedzie i 4m odleglosc miedzy rzedami. czy to sie tez tyczy do sadu z 10 drzewek? tzn 2 rzedy po 5 drzewek? chodzi o to ze jak dam te 4m miedzy rzedami to zajmie mi to pol dzialki, jest to mozliwe zeby zrobic np 2,5m miedzy rzedami? wtedy by byly 2m miedzy drzewkami w rzedzie i 2,5 miedzy rzedami. czy bedzie za ciasno? moge np zrobic rzedy tak zeby bylo przesuniecie, tam gdzie w jednym rzedzie bedzie drzewko w drugim bedzie srodek przerwy i odwrotnie. dodam ze drzewka to mieszanka wszystkich podstawowych, jablonie, grusze, sliwy, czeresni, wisnie itp

i jeszcze jedno pytanie, w jakiej odleglosci powinien byc pierwszy rzad od rzedu tujek szmaragd? dodam ze drzewka owocowe beda od strony slonecznej, to tujki beda przysloniete. dzieki za pomoc

Co do sadu to powiem Ci jedno. Odległość 4m jednego rzędu od drugiego jest tylko po to (przede wszystkim), aby móc wjechać ciągnikiem ogrodniczym z przyczepkami i ładować do nich owoce.Odległość pomiędzy drzewami w rzędzie zachowaj taką o jakiej piszesz. Drzewka potrzebują przestrzeni, aby prawidłowo się rozwijać.

Co do sadu to powiem Ci jedno. Odległość 4m jednego rzędu od drugiego jest tylko po to (przede wszystkim), aby móc wjechać ciągnikiem ogrodniczym z przyczepkami i ładować do nich owoce.Odległość pomiędzy drzewami w rzędzie zachowaj taką o jakiej piszesz. Drzewka potrzebują przestrzeni, aby prawidłowo się rozwijać.

nie wpadlem na to zeby ciagnikiem wjechac i stad te 4m. to zrobie w ten sposob, pierwszy rzad 2,5m od tujek i drzewa 2m moze 2,5m od siebie i drugi rzad 2,5m od pierwszego ale naprzemiennid wsadzone

temat mozna wywalic bo wiem ze to nie forum ogrodnicze. pzodr

Nie!

To nic, że to nie forum ogrodnicze.

Ale przecież wiele osób koło nowo wybudowanego domu marzy o sadzie.

Temat jak najbardziej może się przydać. Zwłaszcza, jeśli się rozwinie.

P.S. Chyba że wątek "sadowy" już jest. W takim razie proszę o wskazanie, gdzie ;).

Nie radzę sadzić tak blisko drzew owocowych koło tuj, jeśli tuje są od strony innej niż północna i pokrewne.

Jeśli masz malutki sad i chcesz możliwie gęsto sadzić, to w formie palmety, wachlarza, sznura pionowego...

nie wiem co znacza te okreslenia ktore napisales :) defacto posadzilem 2,2m od osi tui, drzewka 2,5m od siebie i drugi rzad 2,5m od pierwszego i naprzemiennie. tuje sa od strony polnocnej owcniaki od poludniowej. juz posadzone, mam nadzieje ze bedzie ok :)

Rok temu sadziłam właśnie taki mały przydomowy sad - 10 drzewek

moje drzewka są posadzone co 3m od siebie , rzędy też co 3m , od ogrodzenia 3m (czyli od osi tuj jakieś 2,3m)

Ps Czy wiesz, że większość drzewek potrzebuje zapylaczy?

chodzi ci o to ze w najblizszej okolicy musi byc takie samo drzewko? jezeli o to to jedynie sliwke mam taka obcopylną, ale za plotem u rodzicow jest takze nie bedzie problemu :)