Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka dachowa

Payro

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie podbitki dachowej a mianowicie.

Dom mam nie ocieplony i czy podbitkę powinienem zrobić przed ociepleniem czy po.

Widziałem wiele domów gdzie był naklejony pas styropianu przy dachu i wtenczas robiona podbitka oraz widziałem takie gdzie podbitka była robiona prosto do ściany.

Które rozwiązanie jest leprze?

Dodam tylko że podbitka będzie drewniana.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Oczywiście ciągłość izolacji to podstawa ale można zrobić podbitkę przed izolacją pod warunkiem, że wyklei się od góry np. styropian do granicy podbitki. W załączeniu kilka zdjęć z jednej z moich realizacji. Pozdrawiam.

P1000230.jpg

P1000231.jpg

P1000232.jpg

Oczywiscie, że można w ten sposób- ale po co. Ptaki rozniosa w pył styropian wystajacy poniżej podbitki a wtedy bedzie mozna zapomniec o ciągłości izolacji.

U mnie podbitke wykonala ekipa od izolacji, nie ma potrzeby wykonywać tego w dwoch etapach. Najlepiej za jednym razem.

Panie Andrzeju nie ulega wątpliwości, że podbitka w Pańskim wydaniu wygląda rewelacyjnie. Chylę czoła.

Jeśli to nie tajemnica to dlaczego inwestor zdecydował się na takie posunięcie?

Po za finansowym aspektem nie widzę żadnego innego powodu.

Edytowane przez Tomaszs131

Dla tego że chciał abym ja ją zamontował a powinna być przed tynkiem. Dach był realizowany w Końskich więc koordynacja z wykonawcą elewacji dość trudna. Pragnę zwróć uwagę na fakt iż tak należy to zrobić gdy krycie wstępne jest wykonane folią. Brzegi styropianu można zaciągnąć klejem co ochroni je przed ptakami. Tu nie było takiej potrzeby bo elewację wykonywano zaraz po mnie. Podobnie było na kolejnej realizacji w Ostrzeszowie. Zdjęcia w załączeniu oraz efekt finalny w Końskich. Pozdrawiam.

P1030634.jpg

P1010786.jpg

P1010797.jpg

P1050287.jpg

P1050288.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

• 3 weeks później...

Mam pytanie odnośnie montażu podbitki.

Jeśli chodzi o wkręty do montażu podbitki dachowej to jakie mają być?

Wiem że nierdzewne ale są jakieś specjalne ze stali nierdzewnej czy mogą być wkręty fosfatowane jak do płyt GK? Jakieś nazwy, firmy itd.?

A do skręcania konstrukcji drewnianej pod podbitkę to jakieś inne wkręty czy też fosfatowane tylko dłuższe? Standardowe, uniwersalne wkręty do drewna to chyba nierdzewne nie są...

• 2 weeks później...
Podbitkę można mocować zarówno wkrętami(najlepiej złotymi) jak i gwoździkami. Lepiej nie używać tych fosfatowanych do płyt k-g. Do skręcania konstrukcji nie ma to już większego znaczenia. Obojętnie, ale tak by nie rozrywały drewna. Wkręt musi trzymać w drewnie ok 2-3 cm. Pozdrawiam

Ja mam podbitkę grubości 2.5 cm i będę ją przybijał gwoździami 80 cm, jak podbitka będzie sucha to przy wkręcaniu wkrętów może pękać przy gwoździach nie ma szans:rolleyes:

dlaczego ma pękać?

Wcześniej powinieneś ją nawiercić....

sam sobie wbij jak potrafisz

To nie ja wbijam te gwoździe i nie ja decyduję jaka ma być długość tylko cieśla z wieloletnim doświadczeniem, co do nawiercania 90 metrów podbitki to czarno to widzę

A dlaczego "czarno to widzisz" ?

Przecież to niewiele więcej pracy.....