Payro 04.04.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Witam wszystkich.Mam pytanie odnośnie podbitki dachowej a mianowicie.Dom mam nie ocieplony i czy podbitkę powinienem zrobić przed ociepleniem czy po.Widziałem wiele domów gdzie był naklejony pas styropianu przy dachu i wtenczas robiona podbitka oraz widziałem takie gdzie podbitka była robiona prosto do ściany.Które rozwiązanie jest leprze?Dodam tylko że podbitka będzie drewniana. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.04.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Na scianie elewacji musisz zachowc ciągłość izolacji, wiec bezwzglednie podbitka po izolacji budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.04.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Oczywiście ciągłość izolacji to podstawa ale można zrobić podbitkę przed izolacją pod warunkiem, że wyklei się od góry np. styropian do granicy podbitki. W załączeniu kilka zdjęć z jednej z moich realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.04.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Oczywiscie, że można w ten sposób- ale po co. Ptaki rozniosa w pył styropian wystajacy poniżej podbitki a wtedy bedzie mozna zapomniec o ciągłości izolacji.U mnie podbitke wykonala ekipa od izolacji, nie ma potrzeby wykonywać tego w dwoch etapach. Najlepiej za jednym razem.Panie Andrzeju nie ulega wątpliwości, że podbitka w Pańskim wydaniu wygląda rewelacyjnie. Chylę czoła. Jeśli to nie tajemnica to dlaczego inwestor zdecydował się na takie posunięcie? Po za finansowym aspektem nie widzę żadnego innego powodu. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.04.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Dla tego że chciał abym ja ją zamontował a powinna być przed tynkiem. Dach był realizowany w Końskich więc koordynacja z wykonawcą elewacji dość trudna. Pragnę zwróć uwagę na fakt iż tak należy to zrobić gdy krycie wstępne jest wykonane folią. Brzegi styropianu można zaciągnąć klejem co ochroni je przed ptakami. Tu nie było takiej potrzeby bo elewację wykonywano zaraz po mnie. Podobnie było na kolejnej realizacji w Ostrzeszowie. Zdjęcia w załączeniu oraz efekt finalny w Końskich. Pozdrawiam. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Payro 06.04.2015 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam.Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi to pomogłoPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 27.04.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Mam pytanie odnośnie montażu podbitki.Jeśli chodzi o wkręty do montażu podbitki dachowej to jakie mają być?Wiem że nierdzewne ale są jakieś specjalne ze stali nierdzewnej czy mogą być wkręty fosfatowane jak do płyt GK? Jakieś nazwy, firmy itd.?A do skręcania konstrukcji drewnianej pod podbitkę to jakieś inne wkręty czy też fosfatowane tylko dłuższe? Standardowe, uniwersalne wkręty do drewna to chyba nierdzewne nie są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 05.05.2015 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Halo, alo, jest tu ktoś kto mógłby mi pomóc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 06.05.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Podbitkę można mocować zarówno wkrętami(najlepiej złotymi) jak i gwoździkami. Lepiej nie używać tych fosfatowanych do płyt k-g. Do skręcania konstrukcji nie ma to już większego znaczenia. Obojętnie, ale tak by nie rozrywały drewna. Wkręt musi trzymać w drewnie ok 2-3 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 09.05.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Ja mam podbitkę grubości 2.5 cm i będę ją przybijał gwoździami 80 cm, jak podbitka będzie sucha to przy wkręcaniu wkrętów może pękać przy gwoździach nie ma szans:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 09.05.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Ja mam podbitkę grubości 2.5 cm i będę ją przybijał gwoździami 80 cm, jak podbitka będzie sucha to przy wkręcaniu wkrętów może pękać przy gwoździach nie ma szans:rolleyes: dlaczego ma pękać? Wcześniej powinieneś ją nawiercić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 09.05.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Ja mam podbitkę grubości 2.5 cm i będę ją przybijał gwoździami 80 cm, jak podbitka będzie sucha to przy wkręcaniu wkrętów może pękać przy gwoździach nie ma szans:rolleyes: lol... radze Ci pierwsze ze dwie 80 w głowe wbić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 09.05.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 No nieźle 80 to daje się do desek a nie do podbitki. Chłopie zastanów się co Ty piszesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.05.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Nie musi się zastanawiać bo pisze dobrze. Skoro ma podbitkę grubości 25 mm to minimalna długość gwoździe musi być 75 mm a 80 mm to typowa długość. Radzę zastosować gwoździe skrętne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 10.05.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Jego sprawa, ale dla mnie to czysta przesada. Natomiast warto rzeczywiście zastosować skrętne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.05.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Widzisz to nie jest przesada to są zasady mocowania. Trzymanie gwoździa to dwie grubości elementu mocowanego czyli całkowita długość gwoździa to minimum trzy grubości elementu mocowanego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 13.05.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 lol... radze Ci pierwsze ze dwie 80 w głowe wbić sam sobie wbij jak potrafisz To nie ja wbijam te gwoździe i nie ja decyduję jaka ma być długość tylko cieśla z wieloletnim doświadczeniem, co do nawiercania 90 metrów podbitki to czarno to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.05.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 sam sobie wbij jak potrafisz To nie ja wbijam te gwoździe i nie ja decyduję jaka ma być długość tylko cieśla z wieloletnim doświadczeniem, co do nawiercania 90 metrów podbitki to czarno to widzę A dlaczego "czarno to widzisz" ? Przecież to niewiele więcej pracy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 15.05.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 A dlaczego "czarno to widzisz" ? Przecież to niewiele więcej pracy..... Pytanie tylko po co? przecież gwoździe spokojnie wystarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 15.05.2015 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Pytanie tylko po co? przecież gwoździe spokojnie wystarczą Do gwoździ nawiercać nie trzeba... Ale do wkrętów już by pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts