Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kable grzejne montaż

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend

Stoje przed dylematem jak rozwiązać położenie kabli grzejnych. W wersji docelowej ma być 18 cm styro i 10 cm wylewki betonowej - ma być to akumulacja. Pytania

1 w związku z duzą masą wylewki jaki użyć styropian 100 - wystarczy czy może nawet 80

2. ja wyobrażam sobie że kable sa zatopione w wylewce czyli najpierw z 3 cm betonu kable i później 7 cm - jczy to da się zrobić jednorazowo mixokretem ? tak zabardzo sobie tego nie wyobrażam żeby to było równo ina pewno dobrze. Dla mnie pozostaje betoniarka - zrobienie 3 cm warstwy betonu od razu położenie kabli i od razu kolejna warstwa betonu Jak to mieliście wykonane

Stoje przed dylematem jak rozwiązać położenie kabli grzejnych. W wersji docelowej ma być 18 cm styro i 10 cm wylewki betonowej - ma być to akumulacja. Pytania

1 w związku z duzą masą wylewki jaki użyć styropian 100 - wystarczy czy może nawet 80

2. ja wyobrażam sobie że kable sa zatopione w wylewce czyli najpierw z 3 cm betonu kable i później 7 cm - jczy to da się zrobić jednorazowo mixokretem ? tak zabardzo sobie tego nie wyobrażam żeby to było równo ina pewno dobrze. Dla mnie pozostaje betoniarka - zrobienie 3 cm warstwy betonu od razu położenie kabli i od razu kolejna warstwa betonu Jak to mieliście wykonane

Ja mam na dwie tury tzn raz mixokretem 7cm na spokojnie rozlozone kable, kable mocowane do tej specjalnej tasmy aluminiowej i potem drugie 7cm :)

Niektorzy robią tak ze przyczepiaja kable do siatki zbrojeniowej na trytytki i podczas zasypywania z mixokreta unosza siatke :)

Gość grend

właśnie chcę uniknąć unoszenia siatki bo tak naprwdę nie wiadomo czy przypadkiem coś nie stanie się z kablami- to pewniejest przypadek jeden na sto ale zawsze... Co z tym styropianem ? Dać zwykły żeby się ugiął z 1,5 cm i później mieć nadzieję że nie siądzie dalej ?

jeszcze pytanie ile daliście mocy na 1m2 - dane producentów 100W w pokojach i 150W w łazienkach na pewno są mocno przewymiarowane - tylko pytanie o ile. Ja będę miał 20cm na scianie 18 cm w podłodze 35cm na dachu - chcę dać 50W i 70W. Będzie dobrze ?

Gość grend
Ja mam na dwie tury tzn raz mixokretem 7cm na spokojnie rozlozone kable, kable mocowane do tej specjalnej tasmy aluminiowej i potem drugie 7cm :)

Niektorzy robią tak ze przyczepiaja kable do siatki zbrojeniowej na trytytki i podczas zasypywania z mixokreta unosza siatke :)

Robiłeś to jednego dnia czy rozłożyłeś w czasie? W ogóle jak tobie się sprawuje taka 14 cm podłoga- coś byś zmienił jakbyś robił 2 raz ? Ile masz Wat na 1 m2 ?

ja mam średnio licząc na dom 37,5 W/m2. Najwięcej w salono-kuchnio-jadalnio-korytarzo-holu - tu mam dwie pętle po 1900W kazda. W domu Ciepło 21,5-22,0*C. grzeję tylko w taniej taryfie. U góry gdzie robiłem wylewki mixokretem mam 5cm styropianu podłogowego (EPS100) i na tym wylewka od chyba 4,5-7cm. Kable do siatek i podrywaliśmy je do góry z ekipą od wylewek. Nie masz się co martwić że cokolwiek się stanie. Jeśli nawet masz obawy to kup od Mic81 te kontrolery do podłączenia pod kable na czas zalewania. Będziesz wiedział czy w trakcie zalewania coś się nie stało.

Gość grend

Piekar jesteś zadowolony z tej grubości wylewki czy byś ją może zmienił ?