Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

holl

Recommended Posts

Witam

Od kiedy wybraliśmy projekt cały czas myślałem o użyciu paneli dachowych po pierwsze ze względu na cenę, po drugie z mojego punktu widzenia, nasz dach nie jest skomplikowany (jeden komin przyklejony z jednej strony do ogniomurku, brak okien dachowych, dwuspadowy). Chcemy jednak mieć lukarny obrobione właśnie panelami, pytanie czy to jest do zrobienia czy przemyśleć cały temat jeszcze raz. Proszę o porady.

Dach będzie wyglądał mniej więcej tak:

Zb5_view1_1338_0_tl_normal.jpg

Zb5_view2_1338_0_tl_normal.jpg.

Jeśli chodzi o te wizualizacje to komina w drugim zdjęciu nie będzie, a pojawi się komin na zdjęciu pierwszym przy ogniomurze (kogoś poniosła fantazja i zapomniał dorysować :) )

Oba filmy pokazują okucie typowym rąbkiem. Oczywiście można to wykonać "klikiem". Masz bardzo ładne wizualizacje za wyjątkiem obróbki kominów. Oczywiście wizualizacje nie pokazują szczegółów a diabeł tkwi w szczegółach. Masz dach bezokapowy więc dość staranie należy rozwiązać sprawę wentylacji połaci lub zastosować izolację nakrokwiową. Kolejna sprawa to pokrycie daszków tych facjatek i odprowadzenie z nich wody. Najlepszym rozwiązaniem będzie forma attyki czyli osłonięcia brzegów i odprowadzenie wody do połaci. Coby nie mówić potrzebny będzie wprawny dekarz. W załączeniu jedna z moich realizacji "klikiem" gdzie boki lukarenek też nim są obłożone. Pozdrawiam.

P1040330.jpg

P1040504.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Oba filmy pokazują okucie typowym rąbkiem. Oczywiście można to wykonać "klikiem". Masz bardzo ładne wizualizacje za wyjątkiem obróbki kominów. Oczywiście wizualizacje nie pokazują szczegółów a diabeł tkwi w szczegółach. Masz dach bezokapowy więc dość staranie należy rozwiązać sprawę wentylacji połaci lub zastosować izolację nakrokwiową. Kolejna sprawa to pokrycie daszków tych facjatek i odprowadzenie z nich wody. Najlepszym rozwiązaniem będzie forma attyki czyli osłonięcia brzegów i odprowadzenie wody do połaci. Coby nie mówić potrzebny będzie wprawny dekarz. W załączeniu jedna z moich realizacji "klikiem" gdzie boki lukarenek też nim są obłożone. Pozdrawiam.

Podsumowując jest szansa że na clicku uda się wykonać dach tak, że nie będziemy żałować tej decyzji ? Jeśli tak to czy jest jakiś materiał który zwiększy szanse powodzenia ?

Dobił mnie trochę komentarz jednego z dekarzy na moją odpowiedź odnośnie jego wyceny za tytan cynk, że bardzo dziękuję i decyduję się na klika.

Odpowiedzią było stwierdzenie: do usłyszenia za 5 lat, proszę zachować mój kontakt bo może się przydać. Czy to była bardziej ludzka złośliwość czy potwierdzenie rzeczywistości ? :)

Trudno powiedzieć co tak dokładnie miał na myśli ten dekarz. Być może była to trochę niezręczna forma przestrogi przed wyborem "klika" a być może drwina z Twojego wyboru? Tytan-cynk jest materiałem o podwyższonej żywotności i blachy ocynkowane mu nie dorównają. Klik jest blachą ocynkowaną. Prawidłowo zamontowany pożyje prawdopodobnie 20~25 lat ( mam na myśli renomowanych producentów). Robocizna przy kliku jest dużo tańsza od rąbka tradycyjnego. Dziwi mnie tylko czemu ten dekarz nie przedstawił Ci oferty na wykonanie krycia klikiem?

Musisz pamiętać o tym, że nawet najlepszy dekarz nie jest cudotwórcą i nie unikniesz miejscowego pofalowania blachy bo "klik" jest wykonany z materiału sprężystego a tradycyjny rąbek z bardziej plastycznego. Pofalowania to taki urok płaskich wiekoformatowych pokryć dachowych.

W załączeniu kilka zdjęć z innej mojej realizacji innym "klikiem". Szeroki okap i szczyty wynikają z zastosowania izolacji nakrokwiowej. Pozdrawiam.

P1050407.jpg

P1050406.jpg

P1050413.jpg

P1040879.jpg