holl 04.04.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Witam Od kiedy wybraliśmy projekt cały czas myślałem o użyciu paneli dachowych po pierwsze ze względu na cenę, po drugie z mojego punktu widzenia, nasz dach nie jest skomplikowany (jeden komin przyklejony z jednej strony do ogniomurku, brak okien dachowych, dwuspadowy). Chcemy jednak mieć lukarny obrobione właśnie panelami, pytanie czy to jest do zrobienia czy przemyśleć cały temat jeszcze raz. Proszę o porady. Dach będzie wyglądał mniej więcej tak: . Jeśli chodzi o te wizualizacje to komina w drugim zdjęciu nie będzie, a pojawi się komin na zdjęciu pierwszym przy ogniomurze (kogoś poniosła fantazja i zapomniał dorysować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 04.04.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Życzę wykonawcy z pomysłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 04.04.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holl 04.04.2015 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Ten pierwszy to jest panel, a ten drugi link to Tytan cynk tak? To sa przykłady jak to sie powinno robic rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 04.04.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 tak jest. Na drugim filmiku mógł jeszcze doły zafelcować bo wysokie okucie i dało by rade podsunąć spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 04.04.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Obie blachy to tytan cynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.04.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Oba filmy pokazują okucie typowym rąbkiem. Oczywiście można to wykonać "klikiem". Masz bardzo ładne wizualizacje za wyjątkiem obróbki kominów. Oczywiście wizualizacje nie pokazują szczegółów a diabeł tkwi w szczegółach. Masz dach bezokapowy więc dość staranie należy rozwiązać sprawę wentylacji połaci lub zastosować izolację nakrokwiową. Kolejna sprawa to pokrycie daszków tych facjatek i odprowadzenie z nich wody. Najlepszym rozwiązaniem będzie forma attyki czyli osłonięcia brzegów i odprowadzenie wody do połaci. Coby nie mówić potrzebny będzie wprawny dekarz. W załączeniu jedna z moich realizacji "klikiem" gdzie boki lukarenek też nim są obłożone. Pozdrawiam. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holl 04.04.2015 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Oba filmy pokazują okucie typowym rąbkiem. Oczywiście można to wykonać "klikiem". Masz bardzo ładne wizualizacje za wyjątkiem obróbki kominów. Oczywiście wizualizacje nie pokazują szczegółów a diabeł tkwi w szczegółach. Masz dach bezokapowy więc dość staranie należy rozwiązać sprawę wentylacji połaci lub zastosować izolację nakrokwiową. Kolejna sprawa to pokrycie daszków tych facjatek i odprowadzenie z nich wody. Najlepszym rozwiązaniem będzie forma attyki czyli osłonięcia brzegów i odprowadzenie wody do połaci. Coby nie mówić potrzebny będzie wprawny dekarz. W załączeniu jedna z moich realizacji "klikiem" gdzie boki lukarenek też nim są obłożone. Pozdrawiam. Podsumowując jest szansa że na clicku uda się wykonać dach tak, że nie będziemy żałować tej decyzji ? Jeśli tak to czy jest jakiś materiał który zwiększy szanse powodzenia ? Dobił mnie trochę komentarz jednego z dekarzy na moją odpowiedź odnośnie jego wyceny za tytan cynk, że bardzo dziękuję i decyduję się na klika. Odpowiedzią było stwierdzenie: do usłyszenia za 5 lat, proszę zachować mój kontakt bo może się przydać. Czy to była bardziej ludzka złośliwość czy potwierdzenie rzeczywistości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.04.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Trudno powiedzieć co tak dokładnie miał na myśli ten dekarz. Być może była to trochę niezręczna forma przestrogi przed wyborem "klika" a być może drwina z Twojego wyboru? Tytan-cynk jest materiałem o podwyższonej żywotności i blachy ocynkowane mu nie dorównają. Klik jest blachą ocynkowaną. Prawidłowo zamontowany pożyje prawdopodobnie 20~25 lat ( mam na myśli renomowanych producentów). Robocizna przy kliku jest dużo tańsza od rąbka tradycyjnego. Dziwi mnie tylko czemu ten dekarz nie przedstawił Ci oferty na wykonanie krycia klikiem? Musisz pamiętać o tym, że nawet najlepszy dekarz nie jest cudotwórcą i nie unikniesz miejscowego pofalowania blachy bo "klik" jest wykonany z materiału sprężystego a tradycyjny rąbek z bardziej plastycznego. Pofalowania to taki urok płaskich wiekoformatowych pokryć dachowych. W załączeniu kilka zdjęć z innej mojej realizacji innym "klikiem". Szeroki okap i szczyty wynikają z zastosowania izolacji nakrokwiowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts