Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja salonu z aneksem kuchennym, przedpokoju i łazienki. Proszę o opinie. Dzięku

stann

Recommended Posts

Tak, tak - myślę tak jak Ana. Zastosuj ożywienie kolorystyczne wnętrz, ale nie dokładnie jedną barwą. Jeśli fiolet to w różnych odcieniach, przełamany innym kolorem. Poduszki nie gładkie, jednolite ale z jakąś grafiką, wzorem lub ciekawą fakturą. I nie może być tego zbyt dużo.

Dobór dodatków sprawi, że Wasze mieszkanie będzie unikatowe :)

Propozycji mam co najmniej kilka. Jeśli chcesz, poszukam kilku elementów aranżacyjnych w necie, może coś Ci się spodoba lub zainspiruje. Jednak kluczowa będzie kolorystyka ściany tv.

Ja akurat jestem wielką zwolenniczką tapet.

Zobacz np. tutaj (zakładka sypialnia/salon). Gdy wejdziesz na str., na górze wyświetla się kilka zdjęć aranżacji z tapetami. Jedno z szarym motywem graficznym i jasną sofą kojarzy mi się z Twoi wnętrzem (kolorystyka i nastrój).

Miłego oglądania :)

www.mamita.pl

Edytowane przez martahp

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Propozycji mam co najmniej kilka. Jeśli chcesz, poszukam kilku elementów aranżacyjnych w necie, może coś Ci się spodoba lub zainspiruje. Jednak kluczowa będzie kolorystyka ściany tv.

Ja akurat jestem wielką zwolenniczką tapet.

Zobacz np. tutaj (zakładka sypialnia/salon). Gdy wejdziesz na str., na górze wyświetla się kilka zdjęć aranżacji z tapetami. Jedno z szarym motywem graficznym i jasną sofą kojarzy mi się z Twoi wnętrzem (kolorystyka i nastrój).

Miłego oglądania :)

www.mamita.pl

Marto dziękuję za stronkę przeglądniemy ją dokładnie. Jak byś miała chwilę czasu to by było super jak byś coś zaproponowała. Dziękuję.

• 3 weeks później...

Co do ścianki z TV nie mamy jeszcze pomysłu. Mieliśmy mała przerwę bo musieliśmy opuścić wynajmowane mieszkanie i przenieść się do kawalerki. Teraz zaczniemy na całego myśleć nad aranżacją. Zobacz proszę mam jeszcze jedną arnażację salonu. Tutaj zostały zamienione kolory szafek kuchennych. Co byś powiedziała jak by sciana też byłą białą aby ukryć szafki i wizualnie wysłużyć pokój

kuchnia.jpg

salon.jpg

A tutaj jeszcze łazienka z płytkami beżowymi a nie szarymi i chyba fajnym motywem kwiatowym co Ty na to? Nie patrz na umywalkę bo jest po staremu.

łazienka.jpg

Edytowane przez stann

Po obejrzeniu tych szalonych estetycznie, technologicznie i wizualnie propozycji, mam nieśmiałe pytanie.

Czy firma "Open Space" mieniąca się pracownią architektoniczną, która swoje własne logo zamawia u innych profesjonalistów, sama tychże profesjonalistów posiada w swoich zastępach?

Po obejrzeniu tych szalonych estetycznie, technologicznie i wizualnie propozycji, mam nieśmiałe pytanie.

Czy firma "Open Space" mieniąca się pracownią architektoniczną, która swoje własne logo zamawia u innych profesjonalistów, sama tychże profesjonalistów posiada w swoich zastępach?

Dlaczego mówisz że szalonych estetycznie?? Co Ci się tam nie podoba?? Skąd wiesz że logo zamawiała u kogoś a nie sama robiła??

Proszę o jakąś poradę, mnie to mało obchodzi gdzie oni zamawiali logo.

Te wizualizacje są koszmarne :( Przeładowane niepasującymi do siebie elementami, nadmiarem faktur i materiałów...

Info o logo (nb. pozycjonowane lepiej niż sama firma): http://www.chilistudio.pl/portfolio/open-space/

Edytowane przez joliska

Stann - odpowiedzcie na pytania:

- jakie kolory chcecie mieć w domu

- jakie durostojki się wam podobają

- jaki tryb życia prowadzicie

Mnie nie podobają się wszystkie wizualizacje:

- wnętrza są zimne i bezosobowe

- wnętrza przypominają poczekalnie lekarskie

- zmiana jednego elementu kolorowego/wzorzystego pociąga za sobą konieczność wymiany innych elementów, które przestaną pasować do czegokolwiek - np. fiolet w przedpokoju, róż w części dzienno-kuchennej (nb. kupicie różowy ekspres do kawy?)

- zbyt dużo elementów dekoracyjnych zbyt dosłownie z jednej "rodziny" - vide ptaki w części dziennej

- podkreślanie elementów niewymagających podkreślania - vide wzorek na obudowie wc

- wciskanie wielu materiałów i faktur na niewielkiej powierzchni - vide ąłzienka: 2 rodzaje płytek, blat drewniany, obudowa falista i kwiatki na wc, a przeciez jeszcze drzwi są kolorowo-wzorzyste

- pseudomeble w części dziennej - do czego mają służyć? co postawicie na półkach obok tv? co wsadzicie do tych płyciutkich wiszących szafek?

Edytowane przez joliska

Kolory ciepłe stonowane, minimum dodatków z uwagi na małe dzieci ( 2,5 roku i 6 lat) W mieszkaniu powinna panować harmonia. Nie chcieliśmy aby kuchnia się rzucała za bardzo w oczy. Pokój z anaksem jest dość mały. W nim będziemy przebywać przede wszystkim. Oprócz tego pokoju będzie jeszcze małą sypialnia dla nas około 9 m2 , i pokój dziecięcy 16 m2. W korytarzu chcieliśmy panele aby było bezpieczniej dla dzieci. Ogólnie to powinna dominować prostota i ciepłe kolory. Nie wiem czy widziałaś aranżacje łazienki mam w osobnym wątku. Tutaj łazienka

Tamta łazienka jest o niebo lepsza :yes:

Ciepłe kolory są niebezpieczne ;) Trudno z nimi zbudować fajne wnętrze bez efektu budyniu z owocami ;) A i o przygnębiające wrażenie łatwo. Zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest neutralna baza i kolorowe dodatki, które łatwo i szybko można zmienić.

Coś już kupiliście? Podłogi? Drzwi? Grzejniki jakie macie?

Czy któryś zestaw kolorów się Wam podoba?

http://www.chictip.com/wp-content/uploads/2011/02/palette.jpg

Lektura na wieczór: http://freshome.com/2013/12/09/choose-right-color-palette-home/

Edytowane przez joliska

Jeszcze nic nie mamy. Jedynie co zabieramy ze starego mieszkania to kanapa beżowa. Mieszkanie jest do całkowitego remontu. Przestawiamy wszystkie ścianki działowe. Dopiero za tydzień mamy wejść na wyburzenie ścianek działowych. A która łazienka dokładnie Ci się podoba bo tam wersji jest chyba z 10.

Chcieliśmy użyć kolory szare i białe, ale te szare co nam zaproponowano, to nie wiemy czy nie będą za ciemne. Bo niby jak pokój szary to i korytarz szary i łazienka powinna taka być. Ale wszystkie ściany szare nie podobają nam się - jest za smutno. Kuchnię chcieliśmy białą. Ściana za kanapą również może wówczas biała a szary odcień za TV i pzejście na korytarz. Korytarz wówczas szary jasny taki jak za tv. Ale jaka potem łazienka? Również szara?? dodatki drewno jasne np. Stół w kuchni i blat, szafka pod tv, Co myślisz? mamy problem z szafą na przedpokoju (biała jest niefunkcjonalna przy dzieciach, a kolor fiolet raczej porażka, chyba że taki przydymiony jak w łazience)

Dzięki jooliska za resume, widzę, że nie tylko ja mam ból zębów na widok tych wypocin twórczych.

Dodam jeszcze,brak jakiejkolwiek spójności stylistycznej i że trzeba być nie lada hardcorowcem ,żeby w tak niewielkim pomieszczeniu zalepić ścianę panelami 3D o tak gigantycznym reliefie a następnie powiesić na nim szafki.

Bez komentarza pozostawiam już szacunek dla siebie i do wykonywanego rzemiosła przez samego autora(autorkę), wyzierający z żenującej jakości prezentacji a raczej kompletnego braku umiejętności posługiwania się narzędziem do pracy przy modelowaniu wizualizacji.

Wstyd umieszczać na czymś takim całkiem przyzwoite graficznie i zgrabnie wymyślone logo.

Pytasz stann "jak można uprościć te wizualizacje?"

Odpowiem Ci krótko - najlepiej wyrzuć je wszystkie do kosza i zacznij od tego co zaoferowała Ci jooliska w paletach.

Nie tylko są to fachowo dobrane zestawy ale również i wyraźnie określone wyznaczniki proporcji kolorystycznych.

Lepiej zagrać szlachetnym kolorem i ew. subtelną fakturą niż się dać ponieść dziwacznym formom i lustrzanym połyskom z komputera, które robią Ci wodę z mózgu.

Gdyby wizualizacja było zrobiona odręcznie pewnie byś nawet nie splunął na te bohomazy.

Czy któryś zestaw kolorów się Wam podoba?

http://www.chictip.com/wp-content/uploads/2011/02/palette.jpg

Lektura na wieczór: http://freshome.com/2013/12/09/choose-right-color-palette-home/

Dziękuję za lekturkę. Ciekawe i fajne pomysły. ZEstaw 2 i 6 najbardziej przypadły nam do gustu, choć brak w nich bieli. ;)

stann - to co napisałeś o Waszym wymarzonym wnętrzu jest w zupełnym konflikcie z tymi wizualizacjami. Naprawdę Tobie się podobają? Powstały po rozmowie z Wami? Masz możliwość podejrzeć pracę autora? Może rysować przy Tobie?

Az się wierzyć nie chce....:rolleyes:

Zrób tak, jak radzi Wojtek - wyczyśćcie całe pomieszczenie do białego. Zadeklaruj podłogę, kolor ścian, sofę, białą kuchnię - po kolei dodawajcie i sprawdzaj efekt - pooglądaj homebook i inne inspiracje, przecież widzisz co się podoba, a co nie. Na tej podstawie stwórzcie wnętrze spójne, proste, bez udziwnień...

Kto powiedział, że wszystkie ściany muszą być w tym samym kolorze? Zresztą - mam wrażenie, że było to już omawiane.

Jeśli jedna szafa fioletowa (bo lubicie) to nie znaczy, że wszystkie szafy w domu, meble w łazience i poduchy w salonie również muszą być fioletowe..

O ostatnich wizualizacjach nawet się nie wypowiadam, bo słów mi brak...

A białe szafy mam i trójkę chłopaków 3,5 - 6 - 8 lat - nie ma kłopotu:)

stann - to co napisałeś o Waszym wymarzonym wnętrzu jest w zupełnym konflikcie z tymi wizualizacjami. Naprawdę Tobie się podobają? Powstały po rozmowie z Wami? Masz możliwość podejrzeć pracę autora? Może rysować przy Tobie?

Az się wierzyć nie chce....:rolleyes:

Nam też to się nie podobało, dlatego umieściłem wizualizację na forum z prośbą o radę. Zleciliśmy to wydawało nam się odpowiedniej osobie, niestety zawiedliśmy się całkowicie.

Zrób tak, jak radzi Wojtek - wyczyśćcie całe pomieszczenie do białego. Zadeklaruj podłogę, kolor ścian, sofę, białą kuchnię - po kolei dodawajcie i sprawdzaj efekt - pooglądaj homebook i inne inspiracje, przecież widzisz co się podoba, a co nie. Na tej podstawie stwórzcie wnętrze spójne, proste, bez udziwnień...

Niestety nie mam takiej możliwości aby wszystko wyczyścić i sklecić coś. Co prawda mam pliki źródłowe z programu Artlantis ale chodzi on pod windowsem 7 a niestety nie mam takiego. Osoba która nam to robiła nie kiwnie już palcem, jestem zdany tylko na siebie i na Was. Nie musze robić wizualizacji tylko najważniejsze dobrać pasujące do siebie kolory. Zastanawiałem się nad blatami białymi zamiast w kolorze drewna. Nie wiem czy stolika nie zobić też białego. Ale czy ściany robić w pokoju białe czy może kremowe sam już nie wiem :confused:.

Kto powiedział, że wszystkie ściany muszą być w tym samym kolorze? Zresztą - mam wrażenie, że było to już omawiane.

Jeśli jedna szafa fioletowa (bo lubicie) to nie znaczy, że wszystkie szafy w domu, meble w łazience i poduchy w salonie również muszą być fioletowe..

O ostatnich wizualizacjach nawet się nie wypowiadam, bo słów mi brak...

No to krzesła różowe i cała reszta masakra. Mówiąc szczerze to ta ostatnia wizualizacja zrobiona została jako reklama i wystawiona na facebooka.

A białe szafy mam i trójkę chłopaków 3,5 - 6 - 8 lat - nie ma kłopotu:)

My lubimy biały kolor, tylko przy białych szafach i szarych ścianach czy ten korytarz nie wygląda jak w szpitalu lub gabinecie lekarskim??

Edytowane przez stann

no to jesteście biedni stann - mogę spróbować coś dla Was stworzyć, może wspólnymi siłami coś na forum fajnego się zrodzi;) Potrzebowałabym tylko wyraźny plan mieszkania z widocznymi wymiarami.

A może ktoś umie przerobić zdjęcia tych wizualizacji (zmienić kolory, krzesła?)

no to jesteście biedni stann - mogę spróbować coś dla Was stworzyć, może wspólnymi siłami coś na forum fajnego się zrodzi;) Potrzebowałabym tylko wyraźny plan mieszkania z widocznymi wymiarami.

A może ktoś umie przerobić zdjęcia tych wizualizacji (zmienić kolory, krzesła?)

No niestety wtopiliśmy na całej linii. :( Może te pliki o rozszerzeniu atl da się przerobić na jakiś inny program. Niestety nie znam się na tym. Pobrałem z internetu nawet 30 dniową wersje tego Artlantisa ale ten windows mnie ogranicza bo mam tylko xp a on chodzi pod win 7.

stann - szary korytarz i białe szafy wyglądają bardzo elegancko - ale skoro masz już beżową sofę, to poszłabym bardziej w kolor greige (szary złamany beżem) - białe szafy, czarne dodatki to elegancki i jednocześnie bezpieczny zestaw.

Plan mieszkania załączony w wątku jest mało czytelny - nie widzę wymiarów:(