Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja salonu z aneksem kuchennym, przedpokoju i łazienki. Proszę o opinie. Dzięku

stann

Recommended Posts

Mam pierwszy układ, więc to za nim optuję ;)

Zastanów się, jak rozwiązać zabudowę stelaża: zabudowa k-g tylko na szerokość stelaża, czy pociągnięta do końca ściany. Wtedy masz funkjonalny murek, ale wanna krótsza będzie...

U mnie tak to wygląda (fotka sprzed 6 lat, z etapu robót) - tyle że mam szerszą łazienkę i wanna ma 170 cm długości.

[ATTACH=CONFIG]316245[/ATTACH]

Joliska u mnie nie ma zabudowy, jest ona schowana we wnęce w szafie. Wygląda to tak.

47.jpg

lub tak tylko bez tych półeczek z blatem drewnianym.

60.jpg

Edytowane przez stann

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

stann - panel między szafkami kuchennymi to laminat dokładnie taki sam jak blat - zatem przy zmianie mebli nie będzie pasować tak jak blat;) Moim zdaniem to wygląda najlepiej.

Zgadzam się z Tobą w 100% wygląda to idealnie. Bardzo mi się podoba ten laminat w kolorze blatu.

Co do łazienki to myślisz o czymś takim??? Nad umywalką zrobić jeszcze szafkę otwieraną??

wersja 3

aranzacja 3.JPG

Edytowane przez stann

Co do łazienki to myślisz o czymś takim??? Nad umywalką zrobić jeszcze szafkę otwieraną??

[ATTACH=CONFIG]316255[/ATTACH]

Zależy od ilości miejsca w szafkach - ale widzę, że masz jeszcze jedną wnękę + szafka podumywalkowa - wkleiłabym tylko wielkie lustro;) Ale płytka szafka też nie będzie zła.

stann - nie bardzo rozumiem...

Wnęka jest o głębokości 62cm, zatem mieści solidną szafkę z umywalką - lustro wklejasz nad blatem na 1 lub 3 ściankach

albo wieszasz płytką szafkę o głębokości pewnie 12-15cm, która zamykana jest lustrem. Pytanie tylko czy jest niezbędna ta kolejna szafka.

Nie ma obawy uderzania się głową;)

Stann - rzeczywiście deweloper się nie popisał;)

Nie wiem na jakim etapie jesteście i czy zmiany już wprowadzone, ale ja bym jednak zrobiła to inaczej:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/stan%20istniejacy3_zpstebqsaaa.jpg

uważam, że pokój 17m, który proponujecie dzieciom, jest oczywiście świetny, ale stosunkowo duży - zrobiłabym ciut mniejszy i zachowała jednak wc (domyślam się, że ściankę między pionami można zburzyć. Tam wrzuciłabym pralkę i wc, albo pralkę i część gospodarczą - odkurzacz, mopy, wiadra, itd - całość zamykasz drzwiami suwanymi.

I chyba inaczej ustawiłabym część kuchenną, tak, aby przy sofie zyskać miejsce na fotel, pufę lub kiedyś narożnik - masz 2 dzieci, tak? To gdzie usiądziecie na filmie?;)

Przy pokoju dzieci masz już jedną szafę - zatem tę od strony stołu można podzielić - na rzeczy, jeśli w tamtej się nie zmieścicie, ale też kuchenne zastawy, sprzęty mniej używane - może nawet lodówkę (;)) wtedy w salonie można zrobić tylko niską zabudowę - musicie to wyliczyć pod kątem sprzętu, naczyń i rzeczy, które macie:)

Oczywiście narysowałam szybko, w paincie - całość wymaga zwymiarowania:)

Ana , mieszkanie jest z lat 80-tych tak kiedyś budowali :) Wiem że pokój dzieci jest duży w stosunku do pozostałych pokoi. Chciałem aby dzieci czuły tam się komfortowo aby miały gdzie sie bawić. Są tam dwa łóżka jedno pod drugim. W przyszłości wstawię ściankę i podzielę pokój na dwa, tak jak w zalączonym rysunku. Córka ma 6 lat idzie teraz do szkoły. Musi mieć jakiś kącik do zabawy i do nauki. Mały ma 2,5 roczku i urwis z niego niesamowity, musi mieć gdzie się bawić. Wydaje mi się że wydłużając łazienkę w stronę drzwi wejściowych wszystko się w niej pomieści. Tylko trzeba wybrać jakąś koncepcję rozmieszczenia tych urządzeń. Wcześniej mieszkałem w mieszkaniu to co prawda był osobny wc ale miał 90 x 1,50. Łazienka miałą 1,50 x 1,50. I stała w niej wanna, podgrzewacz wody, umywalka i pralka. :) Masakra. A i okno jeszcze w niej było do kuchni:)

Co do salonu to niestety będzie ciasno. Oglądać filmy będziemy tak że dzieciaki na kanapie a my na krzesłach przy stole jadalnym albo my na kanapie z jednym dzieckiem a drugie na pufie. A może nie będą chciały z nami oglądać Tv bo będą miały swój Tv.

Dziękuję za Twoją propozycję. Sam długo myślałem nad tym całym ustawieniem i myślę że tak będzie najlepiej. Wcześniej chciałem zrobić pokój z aneksem kuchenym w tym pokoju który mają teraz dzieci. Przy takim rozwiązaniu było by mniej roboty bo teraz przenosząc media muszę kuć w ścianie nośnej żelbetowej ( budownictwo z wielkiej płyty).

aranzacja 5.jpg

Oczywiście stann - to Wasza decyzja:)

Jednak walczyłabym o ciut większą przestrzeń dzienną, nawet kosztem pokoju dzieci, który wcale wiele się nie zmniejszył. Zawsze wstawisz regał przedzielający pokoje, jeśli dzieci będą chciały trochę prywatności. Walczyłabym o 4 wygodne miejsca siedzące przed tv - drugi tv nie jest rozwiązaniem, tak jak Wy na krzesłach. Może dlatego, że jestem mocno rodzinna i dla mnie to jest najważniejsze;)

A o wc osobnym nie pisałam, a raczej miejscu na pralkę, brudownik, mopy i odkurzacz - przemyślałeś gdzie będziecie to trzymać?

Ana my też chcielibyśmy tam więcej miejsca mieć. Bo teraz fotel z salonu będzie stał w piwnicy :(. Tylko że ja nie do końca rozumiem twojej koncepcji odnośnie aneksu z pokojem , ta L-ka to szafki kuchenne?? Lodówka w którym miejscu by była. Prawdopodobnie bym nie schował rur odpływowych w posadzce bo zlew gdzie by był. ?? Ta szafa na korytarzu to tam by była lodówka i kuchenka?? Słabo widzę ten rysunek nie mogę go ściągnąć.

Mogłabyś mi go wysłać na adres [email protected] ??

oczywiście - wyślę.

Myślałam o kuchni w L, tak, żeby wygospodarować stół w wejściu do salonu (powinno tam być dość miejsca). Albo jeszcze inaczej pomyśleć z kuchnią.

We wnęce w korytarzu (obecnej 2m szafie - zostawiłabym szafę na 1m i dała lodówkę i 40cm cargo) Wtedy w salonie nie ma wysokiej zabudowy. Ale to już niuanse - ważniejsze jest to, że przenosząc stół zyskujesz miejsce na fotel przy sofie.

Jak chcesz mogę popróbować z tym salonem...

no może się jeszcze okazać, że to się jednak nie pomieści;)

Ano, już zaczynam rozumieć Twoją koncepcję. A jak by w tym miejscu gdzie jest szafa 2 m w korytarzu zrobić lodówkę z szafkami, i piekarnikiem a po drugiej stronie zaraz tam gdzie teraz dałas stół zlewozmywak i jakąś szafkę a stół przenieść w narożnik tam gdzie był wcześniej zlewozmywak. Wtedy nie było by szafek kuchennych, tylko miejsce na stół i by zrobiło sie miejsce na fotel. A co myślisz jak by wejscie do sypialni zrobić na tej ścianie co telewizor. ?? Jak masz jakieś pomysły i chwile swojego cennego czasu to bardzo proszę o jakieś próby :) Dzięki.

Też myślałam o tym układzie stann - ale tak przechodzisz przez kuchnię wchodząc do salonu...

chociaż wiele zyskuje sam salon:)

Ja jeszcze podzieliłam przestrzeń salonu niską ścianką, przy czym lodówka może być z tej lub drugiej strony:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/s3_zpsnxd2te2b.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/s1_zpsav1at3aa.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/s6_zpszx49qpoo.jpg

koncepcja z mojego painta nie zmieści się.

Jutro mogę rozrysować Twoją koncepcję - ale wydaje mi się, że blatu roboczego za dużo nie będzie:(

Jaki masz wymiar sofy? Na wizualizacji rozrysowałam na 2150