Rodmano 04.04.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Witam, Piszę z takim tematem, a mianowicie, system alarmowy i automatykę mam opartą o satel Integra 256 plus z wyświetlaniem za pomocą panelu Tsi. Przy furtce będzie domofon ip, na budynku będzie kamera ip i chcę zrobić w ten sposób,że gdy zostanie nacisniety dzwonek przy furtce lub otwarta brama to w tym momencie kamera robi przybliżenie na bramę i ten obraz wyskakuje mi na Tsi. To jest jeden temat do zrealizowania, a drugi to chciałbym mieć możliwość, że gdy ktoś zadzwoni domofonem to pokazuje mi się też obraz z kamery na telewizorze. Podpowiecie jak zrealizować te 2 tematy? Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego z okazji świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 07.04.2015 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam, Piszę z takim tematem, a mianowicie, system alarmowy i automatykę mam opartą o satel Integra 256 plus z wyświetlaniem za pomocą panelu Tsi. Przy furtce będzie domofon ip, na budynku będzie kamera ip i chcę zrobić w ten sposób,że gdy zostanie nacisniety dzwonek przy furtce lub otwarta brama to w tym momencie kamera robi przybliżenie na bramę i ten obraz wyskakuje mi na Tsi. To jest jeden temat do zrealizowania, a drugi to chciałbym mieć możliwość, że gdy ktoś zadzwoni domofonem to pokazuje mi się też obraz z kamery na telewizorze. Podpowiecie jak zrealizować te 2 tematy? Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego z okazji świąt. Nikt nie ma pomysłu jak podejść do tematu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joop 07.04.2015 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Problemem może być cena.... ponieważ potrzebowałbyś kamerę IP z wejściami alarmowymi, oraz z motozoomem lub funckją PTZ - czyli jak włączając przycisk - centrala uruchomi wyjście alarmowe - i kamera IP poprzez swoje wejście alarmowe - podjedzie z zoomem do furtki.Tutaj koszt takiej kamery to około 3.000 pln. Co do drugiego tematu - tutaj nie ma problemu - bo chyba tak się da (może zadzwoń do satela na wsparcie techniczne) - co do kamery pod taki system, która będzie bez zoomu - to kupisz dobrą w cenie 600-700 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 07.04.2015 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Problemem może być cena.... ponieważ potrzebowałbyś kamerę IP z wejściami alarmowymi, oraz z motozoomem lub funckją PTZ - czyli jak włączając przycisk - centrala uruchomi wyjście alarmowe - i kamera IP poprzez swoje wejście alarmowe - podjedzie z zoomem do furtki. Tutaj koszt takiej kamery to około 3.000 pln. Co do drugiego tematu - tutaj nie ma problemu - bo chyba tak się da (może zadzwoń do satela na wsparcie techniczne) - co do kamery pod taki system, która będzie bez zoomu - to kupisz dobrą w cenie 600-700 pln. Witam, Dobrze kolego oszacowałeś koszt takiej kamery. Ja rozważam model Samsung SNZ 6320, może jeszcze coś ciekawego podpowiesz? Tak się zastanawiam czy gdybym wziął Samsunga Snb 6004 i dokupił do niego obiektyw z motozoomem to tak samo to będzie działało? Czy funkcja motozoom a zależna jest od kamery czy od obiektywu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 07.04.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam, Piszę z takim tematem, a mianowicie, system alarmowy i automatykę mam opartą o satel Integra 256 plus z wyświetlaniem za pomocą panelu Tsi. Przy furtce będzie domofon ip, na budynku będzie kamera ip i chcę zrobić w ten sposób,że gdy zostanie nacisniety dzwonek przy furtce lub otwarta brama to w tym momencie kamera robi przybliżenie na bramę i ten obraz wyskakuje mi na Tsi. z tanich rozwiązań to przychodzi mi na myśl, urządzenie podpięte pod dzwonek/bramę, które po naruszeniu wyśle do kamery polecenie ZOOM po IP. Możesz to zrobić na Raspberry lub jakimś małym mikrokontrolerze. Jeśli sam nie potrafisz to poproś jakiegoś elektronika. To jest proste do realizacji. To jest jeden temat do zrealizowania, a drugi to chciałbym mieć możliwość, że gdy ktoś zadzwoni domofonem to pokazuje mi się też obraz z kamery na telewizorze. Wykorzystamy urządzenie z powyższego przykładu , które po IP wysyła do telewizora, żeby na chwilę zmienił źródło sygnału Pod drugie HDMI w TV masz podpięty np rejestratorek IP z wyjściem HDMI. Jeśli rejestratorek miałby wyjście analogowe, to możesz nawet zmusić TV, żeby pokazał kamerkę w oknie PIP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 08.04.2015 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 z tanich rozwiązań to przychodzi mi na myśl, urządzenie podpięte pod dzwonek/bramę, które po naruszeniu wyśle do kamery polecenie ZOOM po IP. Możesz to zrobić na Raspberry lub jakimś małym mikrokontrolerze. Jeśli sam nie potrafisz to poproś jakiegoś elektronika. To jest proste do realizacji. Wykorzystamy urządzenie z powyższego przykładu , które po IP wysyła do telewizora, żeby na chwilę zmienił źródło sygnału Pod drugie HDMI w TV masz podpięty np rejestratorek IP z wyjściem HDMI. Jeśli rejestratorek miałby wyjście analogowe, to możesz nawet zmusić TV, żeby pokazał kamerkę w oknie PIP. Witam, Dzięki za odpowiedź,ale czy muszę dawać dodatkowe urządzenie podpiete pod dzwonek/bramę,a nie mogę tego załatwić np za pomocą kontaktronu na furtce/bramie ?? Czy znasz jeszcze jakieś modele kamer,które mają taką funkcję motozoomu ? Ten Samsung SNZ 6320,którego mam na testach ma zoom rewelacyjny 32x,ale w nocy totalna porażka jak dla mnie. Chciałbym mieć tak zrobione,że jeśli zostanie naruszone wejście to kamera zoomuje sie na bramę/furtkę i wtedy na panelu TSI przełącza się na odpowiednią zakładkę i pokazuję obraz z frontu posesji,a równolegle,żeby ten sam obraz pokazywał się na telewizorze. Czy są telewizory wspierające standard onvif ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joop 08.04.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam, Dobrze kolego oszacowałeś koszt takiej kamery. Ja rozważam model Samsung SNZ 6320, może jeszcze coś ciekawego podpowiesz? Tak się zastanawiam czy gdybym wziął Samsunga Snb 6004 i dokupił do niego obiektyw z motozoomem to tak samo to będzie działało? Czy funkcja motozoom a zależna jest od kamery czy od obiektywu? Pozdrawiam Chyba nie będzie tak działać, wszystko zależy czy kamera posiada funkcję sterowania motozoomem po RS-485, oraz czy posiada wejścia alarmowe - którego wyzwolenie wywoła zoom na bramę. Taka podobna funkcja napewno jest w kamerze IP (która jest tania i je instaluje czasami), YUC-H7926M, ona ma wbudowany motozoom i autofocus - i teraz normalnie ma ustawiony obiektyw na szerokie widzenie np 100 stopni, jak złapie detekcje ruchu (zaznaczasz ją na bramę), wtedy robi zaprogramowny zoom, 2x, 3x.... to może cię choć trochę uratować. W ostateczności możesz spróbować zakupić po prostu kamerę analog HD PTZ która jest stosunkowo tania - do tego rejestrator AHD, który posiada to wejście alarmowe - i po naruszeniu wejścia - rejestrator wywołuje zaprogramowany punkt w kamerze, czyli kamera natychmiast wykonuje zoom na brame, potem po np 30 sekundach - wraca do jakiejś tam trasy itp. Rejestrator działa po .CGI z urządzeniami takimi jak fibaro, czy centralkami TSI (posiada strumien MJPG), czyli może działać. Do tego masz - urządzenie do monitoringu! Koszt takiego zestawu (AHDPTZ-18XIR +Dysk 500gb + rej4 kam = 2200 pln brutto). Co do czystego IP - polecam kamerę YUC-H7926M - ona posiada motozoom - ale tutaj to działa w przypadku det ruchu - tzn ustawisz detekcje ruchu na np bramke, jak ktoś podejdzie to kamera robi zoom na bramkę - ale minus jest taki że .... kamera nie jest ruchoma, tzn robi zoom tylko na wprost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 08.04.2015 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Chyba nie będzie tak działać, wszystko zależy czy kamera posiada funkcję sterowania motozoomem po RS-485, oraz czy posiada wejścia alarmowe - którego wyzwolenie wywoła zoom na bramę. Taka podobna funkcja napewno jest w kamerze IP (która jest tania i je instaluje czasami), YUC-H7926M, ona ma wbudowany motozoom i autofocus - i teraz normalnie ma ustawiony obiektyw na szerokie widzenie np 100 stopni, jak złapie detekcje ruchu (zaznaczasz ją na bramę), wtedy robi zaprogramowny zoom, 2x, 3x.... to może cię choć trochę uratować. W ostateczności możesz spróbować zakupić po prostu kamerę analog HD PTZ która jest stosunkowo tania - do tego rejestrator AHD, który posiada to wejście alarmowe - i po naruszeniu wejścia - rejestrator wywołuje zaprogramowany punkt w kamerze, czyli kamera natychmiast wykonuje zoom na brame, potem po np 30 sekundach - wraca do jakiejś tam trasy itp. Rejestrator działa po .CGI z urządzeniami takimi jak fibaro, czy centralkami TSI (posiada strumien MJPG), czyli może działać. Do tego masz - urządzenie do monitoringu! Koszt takiego zestawu (AHDPTZ-18XIR +Dysk 500gb + rej4 kam = 2200 pln brutto). Co do czystego IP - polecam kamerę YUC-H7926M - ona posiada motozoom - ale tutaj to działa w przypadku det ruchu - tzn ustawisz detekcje ruchu na np bramke, jak ktoś podejdzie to kamera robi zoom na bramkę - ale minus jest taki że .... kamera nie jest ruchoma, tzn robi zoom tylko na wprost. Witaj, Firmy Yudor w ogóle nie znam,ale z tego co widzę to jest to Tajwan. Być może kamera nie jest zła,ale coś czuję,że nie będzie kompatybilna z panelem TSI od Satela. Ta,którą wytypowałem Samsung SNZ 6320,ma niesamowitego zooma Ona ma wyjście alarmowe,które chyba można wysterować,żeby robiła zoom na bramę,tylko nie wiem jak z powrotem do szerokiego kąta widzenia. Ja w analogowe kamery na pewno nie będę wchodził,bo raz,że zapewne nie wyświetlę ich na TSI,a dwa chyba nie będzie możliwości zdalnego podglądu,tak mi się wydaje-nie znam się,a trzy to analog to dla mnie już historia.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marckos 17.04.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Witam,Można upolować fajnego PTZ na promocji. Ostatnio widziałem za ok 2500 netto Hikvision DS-2DE5184-A lub DS-2DE5186-A oraz rejestrator DS-7604NI-E1/4P/A za ok 700 ma wyjście HDMI wiec możemy podpiąć pod TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 11.11.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Planuje zrobić coś podobnego...Pacjent podchodzi od furtki, naciska dzwonek, a rejestrator wrzuca obraz z konkretnej kamery na tv... Idzie to wykonać bez żadnych centralek alarmowych?I jakie kamery wybrać, zoom nie potrzebny. Coś takiego będzie ok? http://ivel.pl/p5340,zestaw-do-monitoringu-ip-rejestrator-bcs-nvr0402-4-x-kamera-lv-amb2401ip-dysk-1tb-akcesoria.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts