Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

chciałbym stworzyć listę polskich produktów tj kiedy firma jest 100% polskim kapitałem i produkt jest wyprodukowany w Polsce. Szczególnie zwracam się do osób które już zbudowały lub budują. Z mojej strony wiem że firma Fakro jest jeszcze 100% polską firmą. Inne właśnie sprawdzam

Gość grend
Producenci Silikatow - czysto Polski kapitał - produkty są bardzo dobre jakościowo takie same jak Silka -zagraniczna. Nie wiem skąd taki popyt na Silkę - raz że jakość ta sama to cena wyższa. W innym kraju Europy Zachodniej albo Skandynawi producent zagraniczny - tak jak w Polsce producent Silki - nie miał by możliwości przetrwania bo nikt nie kupował by zagranicznych produktów mając własne rodzime

Producenci Silikatow - czysto Polski kapitał - produkty są bardzo dobre jakościowo takie same jak Silka -zagraniczna. Nie wiem skąd taki popyt na Silkę - raz że jakość ta sama to cena wyższa. W innym kraju Europy Zachodniej albo Skandynawi producent zagraniczny - tak jak w Polsce producent Silki - nie miał by możliwości przetrwania bo nikt nie kupował by zagranicznych produktów mając własne rodzime

masz na myśli grupasilikaty.pl ??

Idea i pomysl jest zacny. Tyle ze sie niestety w naszym kraju nie przyjmie.

Markety wszystkie chyba bez wyjatku sa zagraniczne. A przeciez rosna jak grzyby po deszczu tnac rodzinne biznesy. Ponadto moze nie kazdy wie, ale te "molochy" nie placa podatku w PL.

a w galeriach handlowych i marketach w weekend przewijaja sie dzisiatki tysiecy osob. i co z tego, jak podatki z tych naszych zakupow trafiaja za granice, a ktos kto prowadzi spozywczak z zona obok - wkrotce sie zawija z rynku bo nie stac go na oplacenie rachunkow.

Markety wszystkie chyba bez wyjatku sa zagraniczne. A przeciez rosna jak grzyby po deszczu tnac rodzinne biznesy. Ponadto moze nie kazdy wie, ale te "molochy" nie placa podatku w PL.

a w galeriach handlowych i marketach w weekend przewijaja sie dzisiatki tysiecy osob. i co z tego, jak podatki z tych naszych zakupow trafiaja za granice, a ktos kto prowadzi spozywczak z zona obok - wkrotce sie zawija z rynku bo nie stac go na oplacenie rachunkow.

Media, politycy, banki i sieci handlowe grają w tej samej drużynie. niestety.

To co zrobiło H+H w Kozienicach ostatnio to już przegięcie.

Trzeba ludzi uświadamiać. Argumentami. Może nastąpi jakieś odrodzenie świadomości komu służą sieciówki i montownie.

Media, politycy, banki i sieci handlowe grają w tej samej drużynie. niestety.

To co zrobiło H+H w Kozienicach ostatnio to już przegięcie.

Trzeba ludzi uświadamiać. Argumentami. Może nastąpi jakieś odrodzenie świadomości komu służą sieciówki i montownie.

o ile juz nie jest za pozno... prawie wszystko sprzedane... chyba KGHM zostal i lasy...

przeanalizuj najnowsze dane-duże sieci zaczynają się wynosić a dyskonty notują spadki sprzedaży. Oczywiście to że giganci niepłacą w pl podatku to wszyscy wiedzą ale władza nic nierobi-dlatego chcę zmotywować i uświadomić żeby w każdych następnych wyborach głosować na niezależnych, pozasystemowych kandydatów którzą chcą ukrucić taki proceder marketów.

A to że polskie firmy mają coraz większe przychody, rozbudowują zakłady i zatrudniają więcej ludzi, jest dzisiejszy news- przemysł obuwniczy już prawie 40% butów jest produkowane w polsce, przez polski kapitał(kilka to spółki giełdowe).

Co do jakości to różnie są i lepsze, i gorsze niż zagraniczne. Ale gdyby nagle wszyscy zaczęli kupować polskie, to i jakość by się poprawiła i cena spadła. To i ogólno pojęty patriotyzm gospodarczy jest celem tego postu.

polecam również http://www.kupujepolskieprodukty.pl/

Ja też za swojej strony zachęcam do tworzenia polskiej listy. Nie zaszkodzi, a może pomóc.

Choć sprawa nie jest prosta, bo wiele polskich firm z polskim kapitałem kupuje w Chinach czy też innych krajach EU (np. silniki, sprężarki w polskich pompach ciepła i centralach wentylacyjnych). "Polscy" producenci okien PCV to chyba najlepszy przykład, bo skąd mają profile, no skąd?...

Tym nie mniej polski kapitał, to już coś!

Dla zachęty:

Fakro

Atlas

Solbet

wielu producentów ceramiki

Dorzucam "moich" czyli tych ktorych mam w ofercie - w 100% polskich producentow:

Gipsico - systemy docieplen, zaprawy murarskie, zaprawy do klinkieru, tynki CW

Chems - forumowy coulignion - producent farb i za chwile nie wiadomo czego jeszcze

Rava - Izolacje bitumiczne, szlamy 2k, izolacje tarasowe

Chemis - tynki mozaikowe

FWS - styropiany

Bella Plast - wszystkie gadzety do elewacji - narozniki, bonie, listwy etc

Astrobud(fighter1983) / Ewbud (ewbuxxxo) / hubertsain (Sain Budownictwo) - w 100% polski wykonawca systemow docieplen

• 2 months później...
  • 11 months później...