Jacekppg 04.04.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Pompy powietrze woda wysokotemperaturowe tak niewiele o nich wiadomo, czy mógłby się ktoś podzielić informacją z użytkowania. Pompy te produkuje tylko firma Daikin czy są też inne bo jakoś nie znalazłem a może są jakieś chinczyki. Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez Jacekppg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.04.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Nie jestem do końca pewny ale wydaje mi się, że Atlantic i Panasonic mają taką w swoijej ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 05.04.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 z użytkowania niestety nie mogę się podzielić opinią. Dimplex takie też robi do 70 stChttp://dimplex.pl/category/wysokotemperaturowe-sih-tu-sih-te/#wprowadzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.04.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Są ht i psełdo htPompa Daikina to de fakto dwie pompy .Inne rozwiązania grzejące do wysokich temperatur zarzynają sprężarki ,albo manipulują danymi technicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekppg 05.04.2015 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 z użytkowania niestety nie mogę się podzielić opinią. Dimplex takie też robi do 70 stC http://dimplex.pl/category/wysokotemperaturowe-sih-tu-sih-te/#wprowadzenie Mnie interesują tylko pompy wysokotemperaturowe typu powietrze woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.04.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 z użytkowania niestety nie mogę się podzielić opinią. Dimplex takie też robi do 70 stC http://dimplex.pl/category/wysokotemperaturowe-sih-tu-sih-te/#wprowadzenie To chyba gruntówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 05.04.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Mnie interesują tylko pompy wysokotemperaturowe typu powietrze woda. Szukaj zatem układów ze sprężaniem dwustopniowym. Np. kolega Varmepumpsagare ma taką PC w swoim starym domu z grzejnikami. Jest z niej zadowolony, chociaż jej cena nie dla każdego akceptowalną będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.04.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Układy dwu stopniowe sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.04.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Układy dwu stopniowe są drogie bo to dwie pompy w jednej ( w uproszczeniu ) tańszą alternatywą są ukł. z wyminnikiem reganeracyjnym ( różni producenci różne mają na to nazwy handlowe ) sprężarka w takim układzie nie jest tak obciążona jak bez wymiennika regeneracyjnego ( ekonomizera, evi, t cap, itd., itp ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 05.04.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Sorki rozpędziłem się z tą gruntówką. Nie zauważyłem, że chodzi o powietrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hardy66 09.04.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 zerknij na http://exotherm.pl/ ja kupowałem gruntową, ale wiem że mają wiele pomp powietrznych 2 stopniowych jak nazywają z wtryskiem par EVI więc to chyba są wysokotemperaturowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.04.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 zerknij na http://.pl/ ja kupowałem gruntową, ale wiem że mają wiele pomp powietrznych 2 stopniowych jak nazywają z wtryskiem par EVI więc to chyba są wysokotemperaturowe Chyba? Z pewnością! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 09.04.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Z pewnością ? Jakoś mi się nie wydaje by exotherm miał pompy dwusprężarkowe HT, to tylko pompy z wtryskiem czynnika, grzeją do 55-58 st. Chyba najtańsze prawdziwe HT pracujące do 80st. to właśnie Daikiny, za 34kzł można już gdzieś wyrwać zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 09.04.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Mam pytanie, jaki jest sens montowania takich pomp? W tej temperaturze zasilania to raczej jest już nie opłacalne. Mnie już zdarzyło się odmówić klientom montażu pompy. Po prostu nie było to opłacalne. O dziwo inne firmy polecały i tłumaczyły, że ogrzeją dom prawie za darmo. Nie wiem czy to ja jestem dziwny czy te firmy nie mają pojęcia co montują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 10.04.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 No właśnie, czy tak warto to trzeba się zastanowić skoro pompa LT + 10 klimakonwektorów w celu podmiany na nie grzejników to podobny koszt do pompy HT, a przy okazji mamy możliwość skutecznego chłodzenia domu, przy grzejnikach i HT już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 10.04.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Mam pytanie, jaki jest sens montowania takich pomp? W tej temperaturze zasilania to raczej jest już nie opłacalne. Mnie już zdarzyło się odmówić klientom montażu pompy. Po prostu nie było to opłacalne. O dziwo inne firmy polecały i tłumaczyły, że ogrzeją dom prawie za darmo. Nie wiem czy to ja jestem dziwny czy te firmy nie mają pojęcia co montują... Nie jesteś wcale dziwny. Po prostu brakuje Ci wiedzy branżowej, rozeznania rynku i zwykłej życiowej pokory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 10.04.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 ...a może też powszechnej dziś chęci wciśnięcia klientowi towaru za wszelką cenę, nie biorąc pod uwagę innych , tańszych rozwiązań. Bo w końcu im droższy towar się sprzeda tym marża większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 11.04.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Nie jesteś wcale dziwny. Po prostu brakuje Ci wiedzy branżowej, rozeznania rynku i zwykłej życiowej pokory. O jaką wiedzę ci chodzi? Że grzanie parametrem ponad 50 oC nie wychodzi tanio? A wychodzi? Z pokorom to różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 11.04.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 olo, masz małe pojęcie i o tym produkcie, i o marżach.To, że ta pompa jest nieodpowiednia dla Ciebie, nie znaczy, że jest nieodpowiednia dla wszystkich.Jeśli instalator na publicznym forum chwali się, jak to się nie szkoli i z kim to nie współpracuje, a potem zadaje pytanie, że nie wie po co są te pompy i i jeszcze zarzuca tym, którzy je montują, brak pojęcia o tym co robią, to świadczy to dokładnie o tym, co napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 11.04.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 no niestety uważam, że grzanie tak wysokimi parametrami jest nieporozumieniem. Pompa droga, koszty eksploatacyjne wysokie. Więc oświeć mnie jaka jest korzyść z montażu takiej pompy? Bo na pewno nie ekonomiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts