Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki zasobnik do pompy ciepła ?

Barth3z

Recommended Posts

Steruje się temperaturą w zbiorniku, pompa resztę parametrów dobiera sama, po to ma tą dużżżą i drogą płytę główną.

Jak zależy Ci na efektywności to idziesz w złą stronę bo opłacalność umiera.

Co do jakości, to zależy jaką masz wodę, jak kiepską to zbiornik bardzo szybko się zakamieni i całą oszczędność w łep....

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Steruje się temperaturą w zbiorniku, pompa resztę parametrów dobiera sama, po to ma tą dużżżą i drogą płytę główną.

Logiczne zatem będzie, że przy zachowaniu dT=5oC i niższej temp. w zasobniku sprawność będzie wyższa. Niezależnie, czy samodzielnie będę sterował temp. zasilania, czy pompa będzie tą moc modulowała automatycznie.

Jeszcze o zasobnikach MAXI Galmetu. 300L ma 12 izolacji, 400L ma tylko 10cm ...

Jaką Ty polecasz alternatywę dla 300L zasobnika MAXI ?

Jeszcze nie kupiłem, ale mam ją za nieco ponad 10 tys. netto. Podaję ceny dostępne w necie.

Bardziej mi chodzi o dobór zasobnika. Liczę, że temp. zasilania zasobnika 400L z wężownicą 3,8m2 będzie niższa niż zasobnika z wężownicą 2,2m2 przez co zyskam na COPie urządzenia, czyli de facto zapłacę mniej za roczne zużycie energii na potrzeby grzania c.w.u.

Koszt ogrzewania CWU to około 40 zł /Miesiąc efektywność tak małej pompki dla wężownicy 1,2 m2 (biawar qatro ) czy 3,8 m2 prawie niezauważalna .To tyko kwestia ilości wytworzonej wody w czasie.

Nawet jak zaoszczędzisz 10 zł na miesiąc to wszystko.

Koszt ogrzewania CWU to około 40 zł /Miesiąc efektywność tak małej pompki dla wężownicy 1,2 m2 (biawar qatro ) czy 3,8 m2 prawie niezauważalna .To tyko kwestia ilości wytworzonej wody w czasie.

Nawet jak zaoszczędzisz 10 zł na miesiąc to wszystko.

10zł / miesiąc to 120zł rocznie. Jak dla mnie warto zainwestować w zasobnik MAXI.

Pyxis zwrócił mi uwagę na dobór zasobnika cwu. On ma jakiś typowy z małą pow. wężownicy i nie może przez to dogrzać wody. Przy tym pompa pracuje mu na maksa.

Większy zasobnik z większą wężownicą to nie tylko oszczędność na rachunkach, ale lepsze parametry pracy dla pompy ciepła. Moim zdaniem warto tematowi bliżej się przyjrzeć.

Pyxis zwrócił mi uwagę na dobór zasobnika cwu. On ma jakiś typowy z małą pow. wężownicy i nie może przez to dogrzać wody. Przy tym pompa pracuje mu na maksa.

Istotna jest moc grzewcza i powierzchnia wężownicy. U niego:

- 12,6kW (gruntowy on/off)

- łączna powierzchnia obydwu wężownic 2,3m2 (chyba)

- różnica wyjście skraplacza/woda w zbiorniku ok. 12*C

Inny użytkownik:

- 9kW (gruntowy on/off)

- powierzchnia wężownicy 2,3m2

- różnica wyjście skraplacza/woda w zbiorniku ok. 10*C

Może wisieć

To jego jedyna zaleta.

Istotna jest moc grzewcza i powierzchnia wężownicy. U niego:

- 12,6kW (gruntowy on/off)

- łączna powierzchnia obydwu wężownic 2,3m2 (chyba)

- różnica wyjście skraplacza/woda w zbiorniku ok. 12*C

Inny użytkownik:

- 9kW (gruntowy on/off)

- powierzchnia wężownicy 2,3m2

- różnica wyjście skraplacza/woda w zbiorniku ok. 10*C

To potwierdza moje rozważania. Do pomp ciepła, w szczególności powietrznych trzeba dobierać zasobniki z dużą pow. wężownicy.

Nie wiem jaką kasą dysponujesz, ale może warto byłoby rozważyć zakup zbiornika z nierdzewki.

Mam taki właśnie zasobnik polskiego producenta o poj. 400 l. Powierzchnia wymiany 4.2m2. W przypadku tego producenta istnieje możliwość wybrania grubosci ocieplenia zbiornika (pianka poliuretanowa), gwarancja producenta to 5 lat.

Pompa ciepłą najlepiej pracuje przy dt 5 *

Wężownica może być za duża aby zapewnić IDEALNE WARUNKI PRACY.

Szczególnie przy tak małej pompce typ 5

Skąd takie wnioski ???

Właśnie przy małej pompie ciepła wężownica powinna być duża, aby efektywniej ogrzewać wodę w zasobniku. Nie rozumiem, jak wężownica 3,8m2 będzie za duża dla pompy ciepła 5kW ???

Skąd takie wnioski ???

Właśnie przy małej pompie ciepła wężownica powinna być duża, aby efektywniej ogrzewać wodę w zasobniku. Nie rozumiem, jak wężownica 3,8m2 będzie za duża dla pompy ciepła 5kW ???

Masz rację, zamów zbiornik 100L z wężownicą 10mkw,

Będzie super.

Nie wiem jaką kasą dysponujesz, ale może warto byłoby rozważyć zakup zbiornika z nierdzewki.

Mam taki właśnie zasobnik polskiego producenta o poj. 400 l. Powierzchnia wymiany 4.2m2. W przypadku tego producenta istnieje możliwość wybrania grubosci ocieplenia zbiornika (pianka poliuretanowa), gwarancja producenta to 5 lat.

Ile twój zasobnik kosztował ?

Nie, próbuję dociec jaki będzie najlepszy. Póki co słyszę tylko odpowiedzi "bo tak". Mnie to nie satysfakcjonuje. Wszędzie gdzie czytam pisze się, że do pomp ciepła dobiera się zasobniki z większą powierzchnią wężownicy. Ciężko Wam napisać dlaczego się z tym nie zgadzacie ? DLaczego większa wężownica jest gorszym rozwiązaniem ?

Oglądałem, fajne tylko cena wysoka. Ale za to nieśmiertelne...