EXPEP 06.04.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Nie, próbuję dociec jaki będzie najlepszy. Póki co słyszę tylko odpowiedzi "bo tak". Mnie to nie satysfakcjonuje. Wszędzie gdzie czytam pisze się, że do pomp ciepła dobiera się zasobniki z większą powierzchnią wężownicy. Ciężko Wam napisać dlaczego się z tym nie zgadzacie ? DLaczego większa wężownica jest gorszym rozwiązaniem ? Podałem Ci wielkość do Twojej pompy, a Ty swoje. Ja umiem i to policzyłem a Ty szukasz jak największej i myślisz że będzie lepiej. Kup sobie traktor i 10przyczep do niego, i tak jeździj bo lepiej raz pojechać z 10 przyczepami niż 10x z jedną. Taka jest Twoja logika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.04.2015 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Podałem Ci wielkość do Twojej pompy, a Ty swoje. Ja umiem i to policzyłem a Ty szukasz jak największej i myślisz że będzie lepiej. Podziel się zatem tą tajemną wiedzą. PS. Tomasz, opróżniłem skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.04.2015 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Wchodzę na stronę Galmetu, wybieram start / produkty / ogrzewacze wody / wymienniki c.w.u. do pomp ciepła - pionowe. Tam są dwa typy i wy mówicie, że to nie są zasobniki do pomp ciepła. To jakiś absurd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.04.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 bo ze zbiornikami jest różnie .Jest wiele aspektów.Ty pytasz o ideał.Po pierwsze ideał nie istnieje. 1.Najlepiej ,żeby dt (powrót zasilanie wynosiło ) 5*. Tak się projektuje pompy ciepła.Ale w związku z brakiem kontroli nad przepływem wody przez pompę (brak modulacji pompy cyrkulacyjnej powiązanej z modulacją sprężarki) trudno osiągnąć ideał. DT zależy od mocy PC ,przepływu i wielkości wężownicy.2.Ważne jest też na jakiej zamontujesz czujnik temperatury cwu.i czy zasilanie podłączysz zasilanie w dolnej czy w górnej części wężownicy.Może się zdarzyć ,że po uruchomieniu grzania cwu dojdzie do wymieszania wody w zbiorniku (konwekcja) .Spowoduje to szczególnie przy tak małej PC brak odpowiednio ciepłej wody przez dość długi czas np 2 godziny.3.Niektóre PC lubią wyższą temperaturę pracy.np powyżej 18 *C.do tego czasu pracuję grzałka.A przy dużym zbiorniku ,dużej wężownicy i zimnej wodzie w dolnej części zbiornika ,teoretycznie może się pojawić woda o temperaturze np 5 * C na powrocie .4 .proces podgrzewanie jest dość nieprzewidywalny i losowy.5.Dodatkowo należy uwzględnić zmianę wydajności związaną z kamieniem kotłowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EXPEP 06.04.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Wchodzę na stronę Galmetu, wybieram start / produkty / ogrzewacze wody / wymienniki c.w.u. do pomp ciepła - pionowe. Tam są dwa typy i wy mówicie, że to nie są zasobniki do pomp ciepła. To jakiś absurd... No tak ale Twój Panasonik 5kW to nie pompa ciepła, to zabawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.04.2015 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 bo ze zbiornikami jest różnie .Jest wiele aspektów. Ty pytasz o ideał. Po pierwsze ideał nie istnieje. 1.Najlepiej ,żeby dt (powrót zasilanie wynosiło ) 5*. Tak się projektuje pompy ciepła. Ale w związku z brakiem kontroli nad przepływem wody przez pompę (brak modulacji pompy cyrkulacyjnej powiązanej z modulacją sprężarki) trudno osiągnąć ideał. DT zależy od mocy PC ,przepływu i wielkości wężownicy. 2.Ważne jest też na jakiej zamontujesz czujnik temperatury cwu.i czy zasilanie podłączysz zasilanie w dolnej czy w górnej części wężownicy. Może się zdarzyć ,że po uruchomieniu grzania cwu dojdzie do wymieszania wody w zbiorniku (konwekcja) .Spowoduje to szczególnie przy tak małej PC brak odpowiednio ciepłej wody przez dość długi czas np 2 godziny. 3.Niektóre PC lubią wyższą temperaturę pracy.np powyżej 18 *C.do tego czasu pracuję grzałka.A przy dużym zbiorniku ,dużej wężownicy i zimnej wodzie w dolnej części zbiornika ,teoretycznie może się pojawić woda o temperaturze np 5 * C na powrocie . 4 .proces podgrzewanie jest dość nieprzewidywalny i losowy. 5.Dodatkowo należy uwzględnić zmianę wydajności związaną z kamieniem kotłowym Dzięki fachman. To już są konkrety. Właśnie doczytałem w necie, że przy zasobnikach zasilanych pompą ciepła popularne staje się zasilanie od góry. Wtedy po znacznym zużyciu wody dość szybko masz dostępną ciepła wodę. Przeglądam właśnie instrukcję seriwsową do Aquarea i piszą tam, że temp. zasilania zasilania przy przełaczeniu zaworu trójdrożnego na "tank" mamy temp. 50oC, choć można ją dowolnie regulować. Piszą, że przy temp. ustawionej na 50oC temp. outlet water wynosi 53oC. Z tego wynika, że przy nastawie 45oC będę miał temp. 48oC. Pozostaje kwestia ulokowanie czujnika temperatury w zasobniku i ustawienie wg niego temperatury. Jakby nie patrzeć, większa powierzchnia wężownicy pozwala skrócić czas ogrzewania zasobnika, albo dogrzać go do wyższych temperatur mając do dyspozycji niższą moc pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.04.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 niestety czas grzania cwu zależy tylko od mocy pompy przekazywanej przez wężownicę .wężownica nie przekaże więc maxymalnie to co PC wytworzy.Jeżeli przekaże 5 kW to więcej niema sensu.Twoja PC to maleństwo Duży zbiornik ma większe straty własne niż mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.04.2015 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Czy moja pompa to maleństwo czy zabawka to nie ma znaczenia. Jak dla mnie jest i tak za duża. Buduję dom pasywny, który przy -20oC ma obciążenie cieplne niecałe 2,5kW. Stąd pompa ciepła w głównej mierze będzie pracowała na rzecz cwu. Porównując dwa zasobniki. Oba 300L. Jeden z wężownicą 2m2, drugi 3,8m2. Oba zasilamy wodą o temp. 50oC. Jeśli w pierwszym temp. spadnie o 5oC, to w drugim spadnie o 7-8oC ze względu na dłuższą wymianę. Możemy też obniżyć temp. zasilania w drugim zasobniku do np. 48oC, aby utrzymać dT=5oC. To spowoduje, że sprawność pompy ciepła współpracującej z zasobnikiem z wężownicą o pow. 3,8m2 będzie wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.04.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Oczywiście przy założeniu ,że zbiornik wypełniony jest w całości zimna wodą.Ale to sytuacja jednorazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.04.2015 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Oczywiście przy założeniu ,że zbiornik wypełniony jest w całości zimna wodą.Ale to sytuacja jednorazowa I zapewne przy zasilaniu od góry. Muszę się jeszcze nad tym "pokiwać", żeby to sobie dobrze poukładać. PS. 3900zł netto za zasobnik 300L z wężownicą 3,8m2 - całość z nierdzewki - to dobra cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.04.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 A jak planujesz zwalczać legionellę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.04.2015 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 A jak planujesz zwalczać legionellę? Tutaj nic nie wymyślę. Raz na miesiąc trzeba przegrzać zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 A jak planujesz zwalczać legionellę? Ciekawy temat legionella. O ile jest -będzie to dopłynie ze źródła. Mamy w domach dwa kurki .Jeden z ciepłą drugi z zimną ,czasami mieszamy. Mam w robocie od kilku lat bojler nastawiony na 40 oC. Wesołego poświętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Tutaj nic nie wymyślę. Raz na miesiąc trzeba przegrzać zasobnik. A skąd wiesz,że nie wpłynie ,znaczy ta straszna legionella, trzeciego dnia po przegrzaniu . Rodzinę chcesz wytruć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.04.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 A jak planujesz zwalczać legionellę? Przy jakiej temp. te bakterie gina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.04.2015 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 A skąd wiesz,że nie wpłynie ,znaczy ta straszna legionella, trzeciego dnia po przegrzaniu . Rodzinę chcesz wytruć? bo na trasie nie ma warunków do zaistnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 bo na trasie nie ma warunków do zaistnienia. Ok . Rozumiem . Po przegrzaniu wpłynie i ma 29dni na rozmnożenie. Co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.04.2015 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Ok . Rozumiem . Po przegrzaniu wpłynie i ma 29dni na rozmnożenie. Co wtedy? Nie wiem. Modlić się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Nie wiem. Modlić się ? No to ustaliliśmy,że przegrzanie raz na miesiąc to bzdura. Podobnie zresztą jak przewymiarowanie wężownicy jest złem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.04.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 No to ustaliliśmy,że przegrzanie raz na miesiąc to bzdura. Podobnie zresztą jak przewymiarowanie wężownicy jest złem. Lepiej przegrzać 150 litrów niż 300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts