Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Forumowiczów!

Mam zamiar zakupić możliwie najmniejszą wiertarko-wkrętarkę z udarem do drobnych prac w domu typu wiercenia otworów, skręcanie szafek jak również do pracy przy instalacjach CCTV i SSWiN gdzie liczy się poręczność urządzenia i jego funkcjonalność. Sprzęt ma być dobry tj. mogę odżałować trochę więcej funduszy. ;) Wśród przeglądanych modeli znalazłem kilka które mnie interesują oto one:

- AEG Powertools BSB 12 C2

- Bosch GSB 10,8-2 Li

- Makita HP330DWE

- Milwaukee M12 BPD

Poniżej prezentuje takie małe zestawienie, które sporządziłem specjalnie dla porównania wszystkich za i przeciw omawianych urządzeń.

wiertarko-wkretarki-udar.jpg

W zestawieniu jest także Milwaukee M12 CPD jednak jej cena jest dla mnie zbyt wysoka.

Interesują mnie Wasze opinie na temat tego sprzętu mam kilka informacji na temat każdego urządzenia jednak chciałbym to zweryfikować zanim wydam kilkaset złotych na kupno jednego z nich. Mile widziane będą Wasze propozycje z wiertarek dostępnych na naszym rynku - górny pułap cenowy to 750 zł.

Z góry dziękuje

Edytowane przez Janko ze skrzypkami

Tak rzeczywiście wygląda tak jakbym się napalił jak szczerbaty na suchary ;) ogolenie to żeby nie brak udaru to bym brał metabo bardzo zgrabne i solidne urządzenia dobrze wyważone i chyba 3 lata gw także dla firm? Ale jak sobie pomyślałem to tak - mam tanią wiertarkę z udarem która ogólnie dopóki się nie zwali to daje rade ... Jednak jej używanie np. wiercenie w suficie na instalacji zabawa z kablem, latanie po drabinie, szukanie gniazdek przedłużaczy, waga itp. jest uciążliwe, więc sobie myślę fajnie było by mieć wiertarkę akumulatorową, która do średnicy 8 da rade, (bo to jest maks, jaki potrzebuje) – hmmmy może kupie coś porządnego?

I teraz przyszła opcja, że będę potrzebował możliwie małej wkrętarki, ale jak by to coś wierciło w drewnie to ok. Więc wyszło, że potrzebuje coś małego, co wkręca i wierci także w betonie i jak przeglądałem oferty i urządzenia to znalazłem takie sprzęty. Uważam, że wiercenie w betonie jest mitem patrząc po parametrach na Makite i Boscha, ale czy słusznie? Makitę widziałem jest dość kiepsko wyważona a o Boschu słyszałem nie najlepsze opinie np. o luzach na futerku \ głowicy?

Nic nie wiem na temat Milwaukee o Aeg jako marce też się nasłuchałem różnych historii …

może sobie komplikuje - ale dzięki za zainteresowanie marecki73 :)

• 2 weeks później...
ok dzięki mietek440 oraz marecki73 za udział w wątku i porady - szkoda że nie wywiązała się większa dyskusja ale cóż :( Koniec końców zdecydowałem się na zakup AGE. Jednak jak się już okazała po złożeniu zamówienia towaru brak - ale była ta Milwaukee M12 BPD. Skręcanie szafek to sama przyjemność ale zobaczymy co będzie dalej bo szafeczki dla sprzętu za 7 stówek nie powinny być wyzwaniem :) Postaram się co nieco jeszcze napisać na tym wątku może się to komuś przyda ....