Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alarm - czujki rozmieszczenie + jaka centralka

Recommended Posts

Cześć

Zaczynam budowę domu w Rododendronach (połączenie 6 G2 i 6 G2N).

W tym roku dojdziemy (oby ;) ) do SSZ i przed zimą bym chciał zamontować alarm (na razie wersję tymczasową samorobną, w przyszłym roku poprawnie pociągnąć wszystkie instalacje i zrobić alarm docelowy).

Szkoda mi jednak kasy na 2 systemy alarmowe - więc chciałbym już kupić docelową centralkę (i w przyszłym roku wziąść jakiegoś magika do finalnej konfiguracji).

Jaką centralkę proponujecie (oczywiście w "dobrej cenie" ;) )?

Moje wymagania:

- powiadomienia SMS

- wpięte kontaktrony (przynajmniej te na parterze)

- czujki - coś w stylu tego w załączniku (chociaż ilość czujek będzie)

- 2 manipulatory (jeden w wiatrołapie, drugi na półpiętrze)

- możliwość rozbrajania/zbrojenia systemu pilotem (najchętniej - pilot by zbroił/rozbrajał garaż i pomieszczenie przerobione na garderobę, czujka w wiatrołapie byłaba z opóźnieniem - więc tam można by rozbroić resztę alarmu)

- możliwość tak podzielenia na strefy, by móc na noc zbroić: kontaktrony, wiatrołap, garaż i garderobę (w domu jest pies, więc nie chcę zbroić reszty dołu)

- czujnik pożaru (jeden, ogrzewanie będzie pompą ciepła, więc gaz/czad/etc nie jest potrzebny) (chyba ... ) (włączony cały czas, nawet gdy alarm nie jest uzbrojony)

Ja znalazłem:

- centrala:

* Satel Integra 32 + ekspander (1 lub 2 sztuki CA-64 E)

* Satel Integra 64 (+ ew. ekspander CA-64 E)

- GSM

* BasicGSM (plus - zdalne zarządzanie za pomocą androida)

* Satel GPRS-T4

* GSM ELMES GSM2

- obsługa pilotów:

* INT-RX-S

- czujki:

* ppoż: TSD-1

* PIR - jakieś sugestie ?

* dualne - jakieś sugestie ?

- dodatki:

* jakiś manipulator (jest sens z ekranem dotykowym ?)

* syrena

* obudowa

* akumulator/zasilacz/transformator

Która opcja lepsza ? A może coś innego.

Jakieś uwagi do ilości i typu czujek ?

Czy obydwie centralki obsłużą tryb który opisałem ?

Któryś moduł GSM się wyróżnia (BasicGSM ma aplikację na androida do sterowania - opłaca się ?)

Jakie czujki są polecane (i nie za drogie ?)

Parter alarm.jpgPoddasze alarm.jpg

Dziękuję

Edytowane przez qosek

w tym, ze na forum wiekszosc osob poleca Integre

Ja tez do dzisiaj myslalem, ze Integra to jedyna opcja ....

Do tego - w tym roku zrobi mi tylko "alarm budowlany". Czyli max 6-8 czujek, pewnie tylko czesc kontaktronow, modul GSM, bez pilotow, bez zbrojenia/rozbrajania tak jak ja chce docelowo.

I nie chce sie obudzic za rok (gdy bede chcial zrobic intalacje docelowa), ze to co mam nie wspiera moich wymagan i bede musial kupic nowa centralke ....

Edytowane przez qosek

• 3 months później...

Witam,

Pozwole sobie podpiąć po temat z pytaniem na temat wstępnego projektu rozmieszczenia czujek:

Salon i kuchnia to dość trudny teren - w salonie sąsiedztwo kominka, nawiewu z wentylacji mechanicznej oraz dodatkowo okno tarasowe jest od południowej strony. W kuchni wywiew wentylacji mechanicznej + wyspa z kuchenką gazową.

Obecnie nr 1 'patrzy' na kominek a nr.5 na kuchenkę gazową, natomiast czy czujki nr 1 oraz nr 5 nie powinny być w przeciwległych rogach ?

Czy nie wystarczyła by jedna czujka na cały salon oraz kuchnię umieszczona w lewym dolnym rogu salonu ?

Według kierownika strefa nocna (sypialnia-łazienka) jest nieużywalna i należałoby przerobić system na kontaktrony bez czujek PIR nr 2 i 4

projekty_domow_parter_k9.jpg

projekty_domow_parter_k9.jpg