qosek 05.04.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Cześć Zaczynam budowę domu w Rododendronach (połączenie 6 G2 i 6 G2N). W tym roku dojdziemy (oby ) do SSZ i przed zimą bym chciał zamontować alarm (na razie wersję tymczasową samorobną, w przyszłym roku poprawnie pociągnąć wszystkie instalacje i zrobić alarm docelowy). Szkoda mi jednak kasy na 2 systemy alarmowe - więc chciałbym już kupić docelową centralkę (i w przyszłym roku wziąść jakiegoś magika do finalnej konfiguracji). Jaką centralkę proponujecie (oczywiście w "dobrej cenie" )? Moje wymagania: - powiadomienia SMS - wpięte kontaktrony (przynajmniej te na parterze) - czujki - coś w stylu tego w załączniku (chociaż ilość czujek będzie) - 2 manipulatory (jeden w wiatrołapie, drugi na półpiętrze) - możliwość rozbrajania/zbrojenia systemu pilotem (najchętniej - pilot by zbroił/rozbrajał garaż i pomieszczenie przerobione na garderobę, czujka w wiatrołapie byłaba z opóźnieniem - więc tam można by rozbroić resztę alarmu) - możliwość tak podzielenia na strefy, by móc na noc zbroić: kontaktrony, wiatrołap, garaż i garderobę (w domu jest pies, więc nie chcę zbroić reszty dołu) - czujnik pożaru (jeden, ogrzewanie będzie pompą ciepła, więc gaz/czad/etc nie jest potrzebny) (chyba ... ) (włączony cały czas, nawet gdy alarm nie jest uzbrojony) Ja znalazłem: - centrala: * Satel Integra 32 + ekspander (1 lub 2 sztuki CA-64 E) * Satel Integra 64 (+ ew. ekspander CA-64 E) - GSM * BasicGSM (plus - zdalne zarządzanie za pomocą androida) * Satel GPRS-T4 * GSM ELMES GSM2 - obsługa pilotów: * INT-RX-S - czujki: * ppoż: TSD-1 * PIR - jakieś sugestie ? * dualne - jakieś sugestie ? - dodatki: * jakiś manipulator (jest sens z ekranem dotykowym ?) * syrena * obudowa * akumulator/zasilacz/transformator Która opcja lepsza ? A może coś innego. Jakieś uwagi do ilości i typu czujek ? Czy obydwie centralki obsłużą tryb który opisałem ? Któryś moduł GSM się wyróżnia (BasicGSM ma aplikację na androida do sterowania - opłaca się ?) Jakie czujki są polecane (i nie za drogie ?) Dziękuję Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez qosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 08.04.2015 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 ktoś podpowie, czy dobrze kombinuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 11.04.2015 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 A może zamiast integry użyć Versę ?Znajomy, który jest początkującym instalatorem poleca do domku VERSĘ. Podobno jestem w stanie na niej zrealizować wszystkie przeze mnie wymagane funkcjonalności i będzie duuuużo taniej. Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.04.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Znajomy, który jest początkującym instalatorem poleca do domku VERSĘ. Podobno jestem w stanie na niej zrealizować wszystkie przeze mnie wymagane funkcjonalności i będzie duuuużo taniej. Co o tym myślicie ? Niech ci to zainstaluje i zaprogramuje. W czym widzisz problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 11.04.2015 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) w tym, ze na forum wiekszosc osob poleca IntegreJa tez do dzisiaj myslalem, ze Integra to jedyna opcja .... Do tego - w tym roku zrobi mi tylko "alarm budowlany". Czyli max 6-8 czujek, pewnie tylko czesc kontaktronow, modul GSM, bez pilotow, bez zbrojenia/rozbrajania tak jak ja chce docelowo.I nie chce sie obudzic za rok (gdy bede chcial zrobic intalacje docelowa), ze to co mam nie wspiera moich wymagan i bede musial kupic nowa centralke .... Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez qosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 27.07.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Witam, Pozwole sobie podpiąć po temat z pytaniem na temat wstępnego projektu rozmieszczenia czujek: Salon i kuchnia to dość trudny teren - w salonie sąsiedztwo kominka, nawiewu z wentylacji mechanicznej oraz dodatkowo okno tarasowe jest od południowej strony. W kuchni wywiew wentylacji mechanicznej + wyspa z kuchenką gazową. Obecnie nr 1 'patrzy' na kominek a nr.5 na kuchenkę gazową, natomiast czy czujki nr 1 oraz nr 5 nie powinny być w przeciwległych rogach ? Czy nie wystarczyła by jedna czujka na cały salon oraz kuchnię umieszczona w lewym dolnym rogu salonu ? Według kierownika strefa nocna (sypialnia-łazienka) jest nieużywalna i należałoby przerobić system na kontaktrony bez czujek PIR nr 2 i 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts