Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękający tynk cw na sufitach, jaki sposób na....

Recommended Posts

Pękający tynk cw na sufitach, jaki sposób na ....

Mam problem z sufitami otynkowanymi tynkiem CW, a dokładniej z pęknięciami.

Od początku, nowy dom, strop prefabrykowany sprężony, strunobetonowe belki stropowe B-60 oraz wypełnienie w postaci żwirobetonowych, wibroprasowanych pustaków. Otynkowane zostało to w następujący sposób (przez wydaje mi się dobrą firmę) całość została zaciągnięta trwale elastycznym klejem, w którym zatopiono grubą tynkarską siatkę AKE, na to poszedł drobnoziarnisty tynk cementowo-wapienny. Zrobione jest to dla oka pięknie, równo, bardzo estetycznie, gładko ... tyle, że po kilku miesiącach zaczyna pękać. Oczywiście zostałem ostrzeżony, że ten strop pracuje i (inżynierowie od producenta stropu) powiedziano mi, że nie ma sposobu otynkowania dającego 100% gwarancji, ze to nie popęka. Zaryzykowałem no i cóż, pęka. Tylko co dalej?

Nie zrobię sufitów podwieszanych gdyż nie chcę/nie mogę obniżyć pomieszczeń. Oczywiście pęknięcia zostaną odpowiednio usunięte, ale skoro strop pracuje to pęknie znów, nie w tym to w innym miejscu.

Co można zrobić by nie pękało lub by pękało tak bym tego nie widział?

Kasetony to jakieś wyjście, nie do końca mi się to jednak podoba.

Czy są inne metody? Tapety, tynki dekoracyjne trwale elastyczne, "grube" farby? Jakie mam opcje?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pytanie "jak bardzo pracuje". Ja z tym zjawiskiem spotykam się dość powszechnie w blokach z wielkiej płyty lub tam gdzie są stropy z gotowych elementów robione. Traktuję to jako norma. Usunąć pewnie się da, pytanie tylko jakim kosztem, a tenże koszt zależy od dokładności wykonania.

Pękający tynk cw na sufitach, jaki sposób na ....

Mam problem z sufitami otynkowanymi tynkiem CW, a dokładniej z pęknięciami.

Od początku, nowy dom, strop prefabrykowany sprężony, strunobetonowe belki stropowe B-60 oraz wypełnienie w postaci żwirobetonowych, wibroprasowanych pustaków. Otynkowane zostało to w następujący sposób (przez wydaje mi się dobrą firmę) całość została zaciągnięta trwale elastycznym klejem, w którym zatopiono grubą tynkarską siatkę AKE, na to poszedł drobnoziarnisty tynk cementowo-wapienny. Zrobione jest to dla oka pięknie, równo, bardzo estetycznie, gładko ... tyle, że po kilku miesiącach zaczyna pękać. Oczywiście zostałem ostrzeżony, że ten strop pracuje i (inżynierowie od producenta stropu) powiedziano mi, że nie ma sposobu otynkowania dającego 100% gwarancji, ze to nie popęka. Zaryzykowałem no i cóż, pęka. Tylko co dalej?

Nie zrobię sufitów podwieszanych gdyż nie chcę/nie mogę obniżyć pomieszczeń. Oczywiście pęknięcia zostaną odpowiednio usunięte, ale skoro strop pracuje to pęknie znów, nie w tym to w innym miejscu.

Co można zrobić by nie pękało lub by pękało tak bym tego nie widział?

Kasetony to jakieś wyjście, nie do końca mi się to jednak podoba.

Czy są inne metody? Tapety, tynki dekoracyjne trwale elastyczne, "grube" farby? Jakie mam opcje?

Z góry dziękuję za pomoc.

nie wymieniles jeszcze jednej czynnosci, ale juz po ptakach, siatka powinna byc w narzucie nie pod nim.

A sufit z płyt gk to raptem 2,8 cm nizej niz strop wlasciwy , wiec liczac, ze tynk ma 1,3cm to sufit z g/k jest o 1,5cm nizej :D

Naklej tapetę gładka flizelina.

Dzięki za info. Użyłem googla w tym temacie i wydaje się to niezłym pomysłem. Przy tych tapetach flizelinowych wspominają ludzie też o innych tapetach na sufity do malowania o np. strukturze płótna, to włókno szklane czy coś innego? Innymi słowy czy dla tej flizeliny są alternatywy?