Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TOMASZEK pracownia DOM DLA CIEBIE

Recommended Posts

Bardzo sympatyczny projekt. Wydaje mi się, że jest duża szansa na zmieszczenie się w tej kwocie. Domek jest niewielki, dach nie bardzo skomplikowany, strop lekki, drewniany...

Tylko ta spiżarnia 1,4m2...to chyba tylko taka szumna nazwa dla sporej szafki :wink:

A gdzie się budujecie?

Dzięki Jagna,

Na razie mamy tylko ( a może już) działkę z Bożej woli w Bożej Woli.

Jak się domyślasz jesteśmy na etapie wybierania projektu. Jest nas sześcioro tzn. ja, żona, syn oraz bobtail,pers i syjam. Ta spiżarka faktycznie jest za mała , szczególnie dla tej ostatniej trójki.

Tak prawdę mówiąc to jesteśmy wirtualnymi sąsiadami bo Modlin blisko, to fajowo.Pozdrawiamy

Badzo dobry projekt, minusów praktycznie nie widzę :wink:

Na plus:

-witrołap może odebrać polecony, zostawić np. wózek dziecięcy,

-kuchnia otwarta można ją lekko zabudować, jak kto woli,

-w pokoju dziennym wydzielone strefy przy kominku i TV,

-duże wyjście na taras,

-strefa nocna odzielona od dziennej,

-możliwość skorzystania z łazienki z sypialń bez kontaktu ze srefa dzienną,

-w kuchni sporo blatu roboczego + mini spiżarka,

ale plusy to myslę, że sami znacie ;)

Ja zmieniłbym:

-przysłoniłbym kuchnię ścianką na długość stołu+krzesło w kuchni,

-spróbowałbym zrobić 2 mniejsze łazienki- jedna dostępna z sypialni,

-szafę z wiatrołapu zrobiłbym wpołowie dostepną z wiatr, w połowie z holu

chyba tyle :)

z zewnątrz:

jak pasuje do okolicy, tzn np. nie ma wkoło samych wyższych domów itp, to jest ok

Dzięki Maag,

Ty to chyba naprawdę jakiś "mag" jesteś bo podrzuciłeś pomysły, które pasują nam idealnie.

Usytuowanie działki jest dość dobre do parterowca, bo jest na samym "szczycie" okolicznej wsi. Byłoby to odbicie lustrzane Tomaszka, taras byłby wtedy na północno-zach. stronie - bo wjazd na działkę jest od południa. Przy okazji "wyrysuję obraz działki. Zastanawiamy się, gdzie zrobić garderobę -może kosztem zmniejszenia pomieszczenia gospodarczego?

Dziękuję jeszcze raz ( dobrze, że moja żona namówiła mnie do forum muratora -czasami żony mają dobre pomysły)

Czy mógłby ktoś porównać Tomaszka z MARSEM.

http://www.dobredomy.pl/images/012_3d_f_m.jpg

Zastanawiam się czemu kubatura Tomaszka jest taka duża (ponad 700 m3) a Mars przy takim samym obrysie ma 400 coś , nic z tego nie rozumiem.

Czy koszty budowy byłyby porównywalne czy nie?

Bardzo będę wdzięczny za podpowiedź. [/url]

• 2 weeks później...

Czy jest jeszcze Ktoś oprócz mnie i Hanusi , kto ma zamiar budować TOMASZKA? Bardzo proszę ewentualnych przyszłych "Tomaszków" o burzliwą dyskusję w tym wątku na temat projektu. Ewentualnie, podobna rozmowa toczy się w wątku "nieduży, niedrogi i ładny domek"

Pozdrawiam, nie tylko "Tomaszków"

Witam,

ja również po obejrzeniu wielu projektów zdecydowałem się na Tomaszka.

Pasuje mi w zasadzie wszystko w tym projekcie. Z wielu obejrzanych domków wydaje mi się że przy tych rozmiarach ma bajsensowniej rozplanowaną przestrzeń.

Szukam kogoś kto już zbudował (buduje) ten domek. Chętnie zobaczyłbym jak wygląda w rzeczywistości postawiony Tomaszek.

Piotr

hmmm... jeśli chodzi o zewnętrze to jak najbardziej ok ale wewnątrz mniej mi się podoba. Nie lubię ciemnych łazienek, ale to tylko kwestia gustu. Nie robiłabym też garderoby- bardzo pożyteczne pomieszczenie ale powierzchniożerne. Szafy gdzieś się w sypialni upcha natomiast jakiś grat który się nie zmieścił do pom gosp może wiecej irytować niż sypialnia z szafami. Spiżerka maluteńka- ciocia posiadała podobną i zlikwidowała- wejść tam to był problem a jeszcze się trzeba ruszyć. Zamiast spiżarki duża szafa wielkości lodówki i wszystko się zmieści. Trochę schematyczna część dzienna, ale to już szczegół- jeśli wam odpowiada to ok. Pozdrowoinka.

beataj, a jakby tak zamiast tarasu z przodu, podnieść dach garażu i zrobić podcień/kolumnadkę wzdłuż garażu aż pod drzwi. Mogłoby fajnie wyglądać, po rowery nie trzeby by do garażu drałować, stały by sobie w gotowosci pod kolumnadką i nie mokły nawet w takie lato jak tego roku. Nadto w kolumnadce można ładną kwietną balustradkę zrobić. Fajno by było tak domek ustawić, żeby garaż osłaniał wejście od przeważających wiatrów.

Kolumnadka wymusiłaby niestety przeniesienie drzwi wejściowych bliżej garażu, co oznacza:

1) odwrócenie drzwi 11-1 do 11,

2) możliwość powiększenia 3 (może naweto do pełnej łazieneczki z prysznicem.

Jeżeli występ przy kominku w 6 nie jest nośny to możnaby ładną dużą przestrzeń otrzymać zarówno 6-tki, jak i płaszczyznę ściany (ktoś w 6 na siłę mebli naustawiał).

Spiżarka 4 w kuchni to niezbyt udany pomysł. Lepiej chyba ładnie zabudować lodówką w tym miejscu, no chyba, że robisz własne zaprawy, ale to i tak będzie w miarę ciepłe pomieszczenie i ślepe.

Z oszczędności:

1) jeżeli można wyciąłbym komin mięzdy 5, a 3. Można go chyba zastąpić dachowymi kominkami wentylacyjnymi,

2) wyciąłbym grila na tarasie, następny komin (można później tańsze ogrodowe dobudować,

3) ściąłbym dach na tarasie, nie powinno okaleczyć bryły, a taras zrobiłbym drewniany, z możliwością pergoli.

4) no i przed domem tak, jak na starcie, ale koszty powinny być porównywalne.

To takie wymyślanki :roll: :wink:

Masz rację Kroyena takie wejście w podcieniu jest baaaaardzo kuszące. Dzięki :p

Cały czas jednak zastanawiam się czy nie lepiej zbudować Marsa, wykończyć parter, a za kilka lat jak syn podrośnie - wykończyć górę i wyprowadzić tam syna - będzie miał miejsce na komputerownię, siłownię i inne męskie rozrywki, a nam zostanie parter. Czy możecie podpowiedzieć czy koszty wybudowania MARSA (bez wykończonego poddasza) i TOMASZKA będą porównywalne? CZy może nie warto nawet myśleć o takim rozwiązaniu?

P.S W MARSIE też można zrobić wejście z kolumnadką :wink:

• 2 years później...

Witam

zakupiłem właśnie projekt Tomaszek z pracowni projektowej ARCHIMAAT

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=94

swego czasu na forum sporo osób było zainteresowane tym projektem ale nie znalazłem osoby która zdecydowałaby się na budowę tego projektu.

Mam zamiar w tym roku rozpocząć budowę dlatego pytanie czy ktoś z Was zdecydował sie na ten projekt i mógłby sie podzielić ze mną uwagami, propozycjami zmian w projekcie itp.

Chciałbym także poznać Waszą opinię na temat pomysłu zmiany poddasza na cele użytkowe. Na całym poddaszu chciałbym wygospodarować jedno większe pomieszczenie przeznaczone tylko i wyłącznie do celów rekreacyjnych a dokładnie to marzy mi się tam stół bilardowy :-)

Z radością przeczytam każdą uwagę i pomysł

• 3 weeks później...