Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak docieplić poddasze

adrian_krc

Recommended Posts

Witam,

rozpoczynam remont poddasza, poczytałem parę artykułów o dociepleniu poddasza, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Jak prawidłowo powinienem docieplić poddasze, kiedy ja pod dachówkami nie mam foli?

Umieszczam zdjęcia:

CAM00302.jpgCAM00308.jpg

Na razie nie ma funduszy, żeby robić nowy dach, żeby zamontowali folię pod dachówką. Może ktoś pomóc?

Witam,

rozpoczynam remont poddasza, poczytałem parę artykułów o dociepleniu poddasza, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Jak prawidłowo powinienem docieplić poddasze, kiedy ja pod dachówkami nie mam foli?

Umieszczam zdjęcia:

[ATTACH=CONFIG]311791[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]311792[/ATTACH]

Na razie nie ma funduszy, żeby robić nowy dach, żeby zamontowali folię pod dachówką. Może ktoś pomóc?

Nie da się tego zrobić poprawnie bez przełożenia dachu.

Są półśrodki ale każdy dobry dachmistrz powiedziałby Ci, że nie ma takiej opcji i monter płyt też powinien odmówić wykonania tej pracy.

Masz tutaj jeszcze link gdybyś się uparł:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania&p=6747142&viewfull=1#post6747142

Pozdrawiam

Edytowane przez zeusrulez

Dzięki za odpowiedź. Myślałem, że może da się to jakoś zrobić, żeby móc zamieszkać, a za parę lat jak się odłoży trochę kasy, to by się zrobiło nowy dach..

Może ktoś jeszcze coś podpowie?

Na youtube widziałem taki filmik

oraz jeszcze takie coś znalazłem http://www.budujemydom.pl/dachy-i-rynny/8292-co-zrobic-z-dachem-ktory-pokryto-bez-ulozenia-folii-dachowej-fwk

Edytowane przez adrian_krc

Sama dachówka nie gwarantuje szczelności dachu, po to jest FWK lub pełne deskowanie i papa.

Co się stanie z pianką jak zacznie nabierać wody ?

Zresztą, żeby dobrze wykonać takie ocieplenie pianą jest tylko jeden sposób opisywany tu przez Adama_mk opisywał to w temacie "bieda domy" ale nie oczekuj, że będzie to tanie rozwiązanie.

Pozdrawiam

Jedyna opcja, której sam też nie polecam to położenie folii na krokwie i pod nią zrobić konstrukcję z izolacją. Zmniejszy to wysokość strychu, ale nie spowoduje problemów technologicznych. Jeśli się mylę to proszę o poprawienie.

W takiej opcji jakich materiałów proponował byś użyć?

Jaka folia bezpośrednio zamocowana do belek i potem jaka wełna na to i na koniec jaka folia na wełnę?

Tylko że w takim rozwiązaniu to musiałbym przybijać chyba nowe belki do już istniejących.. dobrze Cię rozumiem?

Edytowane przez adrian_krc

Witam,

Umieszczam zdjęcia:

[ATTACH=CONFIG]311791[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]311792[/ATTACH]

Nie widać oznak nieszczelności krycia więc problemu z adaptacją też nie widzę. Co innego stan samej kontstrukcji, tę należy dokładnie poznać.

To krycie może doprowadzić do riuny tylko nietomny monter połaciówek a o takiego nie trudno.

Nie widać oznak nieszczelności krycia więc problemu z adaptacją też nie widzę. Co innego stan samej kontstrukcji, tę należy dokładnie poznać.

To krycie może doprowadzić do riuny tylko nietomny monter połaciówek a o takiego nie trudno.

czyli co masz na myśli, mogę coś zrobić, żeby docieplić, a na razie nie wymieniać dachu?