Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana drzwi wewnętrznych w mieszkaniu

piotrekjunior

Recommended Posts

Witam,

Mam w mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty a w nim metalowe framugi do drzwi od pokoi. Mają one takie wymiary w przekroju poprzecznym:

http://i57.tinypic.com/epnqkp.jpg

Przymierzam się do kupna nowych drzwi oraz ościeżnic.

Czy można kupić gotowe drzwi z marketu? Jaka szerokość drzwi i ościeżnic będzie pasowała do moich futryn?

Czy trzeba robić specjalne drzwi na zamówienie?

Czy trzeba zrywać stare futryny?

Generalnie jaka opcja wymiany drzwi była by dla mnie najlepsza ?

Edytowane przez piotrekjunior

Najtańsza opcja to gotowe drzwi z marketu 80-tki w Twoim przypadku. Gotowe możesz kupić już od 120zł.

a jaka najlepsza opcja - Ty musisz wybrać.

Musisz jeszcze wiedzieć czy lewe , czy prawe .

No i czy mają być wejściowe , czy wyjściowe :rolleyes:;) - to tak na marginesie za Kabaretem Moralnego Niepokoju

Edytowane przez sterowiec40

Czyli rozumiem że ten "FELC" jest do usunięcia i zostaję otwór na drzwi o szerokości 82cm, i drzwi np takie:

http://www.leroymerlin.pl/drzwi-wewnetrzne-i-schody/drzwi-i-oscieznice/drzwi-wewnetrzne/skrzydlo-drzwiowe-corte,p242634,l144.html

będą pasowały ? :) (+ościeżnica oczywiście)

Ten rysunek to przekrój metalowej futryny, jak rozumiem? Który felc chcesz usuwać? Masz na myśli ten gzyms 3cm z rysunku? Wg mnie jest to element ościeżnicy do którego przylega przylga z drzwi przylgowych.

Czyli rozumiem że ten "FELC" jest do usunięcia i zostaję otwór na drzwi o szerokości 82cm, i drzwi np takie:

http://www.leroymerlin.pl/drzwi-wewnetrzne-i-schody/drzwi-i-oscieznice/drzwi-wewnetrzne/skrzydlo-drzwiowe-corte,p242634,l144.html

będą pasowały ? :) (+ościeżnica oczywiście)

W otwór o szerokości 82 cm wstawisz skrzydło 80-tkę, na nową ościeżnicę tam już nie będziesz miał miejsca. Gotowe drzwi z marketu możesz kupić, na szerokość będą pasować, na długość być może będzie konieczność obcięcia, dodatkowo sprawdź rozstaw zawiasów w futrynie - chociaż powinien być standardowy.

Edytowane przez kemot_p

Ja nie chce tylko nowych drzwi, tylko cały komplet- drzwi+ościeżnica (teraz widzę że źle się wyraziłem w 1 poście).

Masz na myśli ten gzyms 3cm z rysunku? Wg mnie jest to element ościeżnicy do którego przylega przylga z drzwi przylgowych

Ten gzyms 2x1,5cm po każdej ze strony (to zwężenie).

Więc jeżeli chce wstawić nowe drzwi z nową ościeżnicą to co powinienem zrobić?

Musisz wyrzucić starą ościeżnicę. Tylko jest jedno ale - upewnij się, że jest nadproże.

kemot

jeśli to płyta żelbet to nadproża nie będzie. Z rysunku wynika ,że to jest ściana nośna.

piotrek

Nie wiem czy nie będziesz potrzebował ościeżnicy regulowanej.

Zaproś do siebie jakiegoś fachowca zobaczysz "live" co on Ci zaproponuję

Jak wyżej, najłatwiej będzie /po wywaleniu starych ościeżnic czyi przeciąć w połowie wysokości i łomem próbować wyrwać, uważając coby połowy podłogi nie wyrwać przy okazji/ - zastosować tzw. ościeżnice regulowane, tu przykładowy filmik o co chodzi:

https://www.youtube.com/watch?v=_MkcDsHrIUU

Jak wyżej, najłatwiej będzie /po wywaleniu starych ościeżnic czyi przeciąć w połowie wysokości i łomem próbować wyrwać, uważając coby połowy podłogi nie wyrwać przy okazji/(...)

No właśnie żeby nie uszkodzi podłogi podczas "odginania" ościeżnicy trzeba przy podłodze szlifierką odciąć bednarkę, która łączy ościeżnicę. Pytanie też w ilu miejscach ościeżnica jest zakotwiczona w ścianie - osobiście spotkałem się z kotwami na środku, oraz na 1/3 i 2/3 wysokości.

Liczyłem na to że uda się nowe ościeżnice założyć na te stare aby nie rozwalać ścian w domu. Chyba rzeczywiście trzeba specjalistę do domu ściągnąć aby ocenił.

Musisz wyrzucić starą ościeżnicę. Tylko jest jedno ale - upewnij się, że jest nadproże.

A jeśli nadproża nie ma to co ? Jak to ustalić?

kemot

jeśli to płyta żelbet to nadproża nie będzie. Z rysunku wynika ,że to jest ściana nośna.

A czy to coś zmienia? :)

Chwila, to Ty nie chcesz wyrzucać starych futryn, czy chcesz, bo ja już się pogubiłem. Jeśli nie chcesz wyrzucać starych to jest coś takiego jak ościeżnica renowacyjna, lub jak kto woli nakładana, którą się montuje na ościeżnicy metalowej, bez wywalania jej. Poszukaj sobie w necie informacji na ten temat.