patrykolopr 06.04.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam, w listopadzie 2014r. wprowadziłem się do nowego domu. Dom wybudowany z pustaków solbet 30cm +20 cm ocieplenia styropianem grafitowym. Poddasze ocieplone wełną mineralną Isover 20+15 cm. W mroźne dni tzn. gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej 0 st. występuje roszenie od środka okien dachowych (jak na załączonym zdjęciu) Problem występuje najczęściej nocą ale i czasem w dzień zbiera się woda w po obrzeżu. Czym to może być spowodowane i jak temu zaradzić? czy to wada okien? wiem że w pierwszym roku może dom schnąc ale to raczej nie ten przypadek gdyż wszystkie prace mokre były prowadzone w okresie wiosennym i letnim i dom był dobrze wietrzony i wysuszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 06.04.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Daj większe zdjęcie obejmujące profil nad i podokienny. Na dole powinno być prostopadle do podłogi na górze równolegle. Od tego zależy prawidłowy opływ powietrza wokół okna. Tak jak na tym obrazku:http://www.dachy-proster.com/dachy-asortyment-7.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykolopr 06.04.2015 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Niestety nie mam tak jak na tym zdjęciu. Zapomniałem dodać że w całym domu mam podłogówkę więc nie ma pod oknem kaloryfera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 07.04.2015 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Niestety nie mam tak jak na tym zdjęciu. Zapomniałem dodać że w całym domu mam podłogówkę więc nie ma pod oknem kaloryfera dom bez wentylacji? Jak duże są te pokoje na poddaszu. Nie śpij na poddaszu, a jak już to nie zamykaj drzwi, najlepiej wszystkich wewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykolopr 07.04.2015 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 W domu jest wentylacja grawitacyjna, choć nie w tym pokoju- zgodnie zresztą z projektem. Tak szczerze mówiąc to poza domami gdzie jest zamontowana rekuperacja nie to nie spotkałem się aby w sypialniach na poddaszu były kratki wentylacji grawitacyjnej, fakt że były tam tradycyjne grzejniki więc problem kondensacji pary na oknach dachowych nie występował ze względu na konwekcje od grzejnika. Obawiam się że robienie wentylacji grawitacyjnej w sypialni na poddaszu może spowodować problem z jej odpowiednim dogrzaniem przy ogrzewaniu podłogowym z piecem kondensacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 07.05.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Witam, W przypadku, gdy wilgotność względna w pomieszczeniu przekracza 60% przy różnicy temperatur pomiędzy środowiskiem wewnętrznym i zewnętrznym równej 20°C, może wystąpić zjawisko fizyczne, polegające na okresowej kondensacji pary wodnej na szybach od wewnątrz (będące zjawiskiem naturalnym).Powstawanie wody na szybach okiennych jest związane z kilkoma czynnikami. Najczęstszą przyczyną "pocenia" się okien jest niewystarczająca wymiana zużytego, nasyconego wilgocią powietrza w pomieszczeniach, w których zamontowane są okna. Nadmiar wilgoci powinien być systematycznie odprowadzony z wnętrza poprzez sprawny system wentylacji. W przeciwnym razie dochodzi do podwyższenia wilgotności powietrza w budynku, a tym samym wzrostu zagrożenia kondensacją pary wodnej. Aby wymiana powietrza mogła mieć miejsce, potrzebne są do tego siły napędowe. W wentylacji naturalnej (zwanej też grawitacyjną) siły te pochodzą od różnicy gęstości powietrza zimnego (świeżego na zewnątrz pomieszczeń) i ciepłego (wewnątrz pomieszczeń). Powietrze ciepłe opuszcza pomieszczenie kanałami wentylacyjnymi w miarę jak zimne napływa nieszczelnościami, lub urządzeniami nawiewnymi. Z tych powodów ważna jest okresowa kontrola i czyszczenie kanałów, by zapewnić ich drożność a przez to sprawną cyrkulacje powietrza. Nie wentylowane mieszkanie zawsze narażone jest na zawilgocenie. Każde pomieszczenie musi mieć zapewnią ciągłą wymianę powietrza, konieczne jest doprowadzenie do niego takiej ilości powietrza, które wystarczy na odprowadzenie niepożądanych, szkodliwych i uciążliwych zanieczyszczeń oraz zapewnienie odpowiedniego mikroklimatu. W okresie wytwarzania się większej ilości pary wodnej w mieszkaniu, np. gotowanie, przebywanie wszystkich domowników, wskazane jest dostarczanie większej ilości świeżego powietrza przez np. wietrzenie przez uchylenie okna bądź przez krótkotrwałe przewietrzanie pomieszczeń mieszkalnych poprzez otwarcie lub rozszczelnienie okna. Z poważaniemKonsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 07.05.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Tak jak zostało powiedziane na dole musi być na pion a na górze okna na poziom.Wtedy jest prawidłowy obieg powietrza. I oczywiści wentylacja i jeszcze raz wentylacja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 17.06.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Witam,Poniżej kolega z branży wyczerpująco wyjaśnił kwestię powstawania zjawiska kondensacji. Odniosę się jeszcze do kwestii grzejnika i wykonania wnęki, gdyż producent okien dachowych VELUX, aby minimalizować ryzyko występowania tego zjawiska, zaleca we wskazówkach dostępnych na stronie www.velux.pl/serwis poniższe czynności:- instalacje grzejnika pod oknem, aby odbywał się ruch powietrza uniemożliwiający osadzanie się kondensatu na zimnej szybie (wymusza to prawidłową cyrkulację powietrza po szybie)- częste przewietrzanie pomieszczenia, również przy wentylacji mechanicznej i innej (najlepiej otwierając okno na 4-5 minut kilkakrotnie w ciągu dnia)- wykonanie wnęki okiennej zgodnie z rysunkiem w instrukcji montażu na str 2 (prostopadle i równolegle do podłogi)http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=321068&d=1434538279&thumb=1- konserwację powłoki drewnianej przynajmniej raz na 4 lata (dzięki temu monitorujemy i nie doprowadzamy do uszkodzenia drewna na skutek skraplającej się pary w narożnikach okien). Pozdrawiam,Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts