Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oknami Petecki

Recommended Posts

okno balkonowe 1.jpgWitam wszystkich,

jestem nowym forumowiczem ale przeglądałem trochę forum nie znalazłem odpowiedzi na mój problem z oknami Petecki. Problem polega na tym że w górnym rogu okna przy zawiasie podczas silnych wiatrów czuć po przyłożeniu ręki podmuchy wiatru. Dzieje się tak pomimo zasuniętej rolety zewnętrznej. Na załączonym zdjęciu narysowałem strzałkę o które miejsce chodzi. Dodam że jest to duże okno balkonowe -podwójne. Okno było już kilka razy regulowane i ciągle są z nim jakieś problemy. Moje pytanie czy wszystkie duże okna balkonowe firmy PETECKI mają takie wady? czy może przedstawiciel który je montował nie potrafi ich właściwie wyregulować? Napisałem emaila bezpośrednio do firmy PETECKI z Łodzi ale widać po zakupie produktu mają w ... nosie kontakt z klientem.

• 6 months później...
Dokladnie tak jest! Wydalem na okna Petecki ponad 45tys zl. Okna same w sobie sa ok (profil VEKA Alphaline 90+ oraz tarasowe HS na bardziej standardowym profilu). Niestety obsluga klienta to totalne nieporozumienie! Jako klient oczekuję nie więcej ale i nie mniej niż wywiązywania się z warunków gwarancyjnych umowy. Mówią one w punkcie „V. Prawa i obowiązki gwaranta” o udzieleniu odpowiedzi w terminie 21 dni od jej zgłoszenia (pkt.1.) oraz o usunięciu wady w terminie 21 lub 40 dni od uznania wady w zależności od tego czy naprawa wymaga wymiany elementów konstrukcyjnych. Swoją reklamację na bardzo ciężko przesuwające się skrzydło patio HS zgłosiłem w miejscu zakupu (pkt.2 „Praw i obowiązków kupującego”) już 30 kwietnia br. a samo zgłoszenie reklamacyjne zostało uznane dopiero po 46 dniach! Wcale nie oznacza to jeszcze interwencji ekipy technicznej a jedynie informację wysłaną emailem! Ekipa pojawiła się u mnie 20 sierpnia br. (po 110 dniach od zgłoszenia!) i stwierdziła mimo chęci naprawy, że jedyne co może zrobić to nasmarować i oczyścić prowadnice HS. Mimo chwilowej i nieznacznej poprawy, dnia następnego (21.08. br.) zgłosiłem wadę jako nie usuniętą. Informacja zwrotna z firmy Petecki przyszła po kolejnych… 12 dniach – sprawa przekazana do weryfikacji ekspertom firmy Veka z Koszalina. 8 września ekspert stwierdził ewidentną wadę produktu leżącą po stronie producenta. Na jej usunięcie czekam do dzisiaj czyli już ponad 170 dni od jej zgłoszenia!!! Przestrzegam przed zakupem, gdybym wiedzial zdecydowalbym sie na inna firme.

Okna same w sobie sa ok

A to też interesujące... Okna są OK ale składasz na nie reklamację, na którą producent "słabo" reaguje? Dla mnie "okna ok" to takie, które nie wymagają składania reklamacji albo takie, których ewentualne wady są usuwane w rozsądnym terminie.

• 3 months później...

Witam,

tak się składa że jestem właścicielem okien Petecki na profilu Brugemanna 3 komorowe i moge powiedzieć tylko jedno - TANDETA!

Mechanizmy bylejakie - zawiasy obwisaja, uszczelki nie dochodzą, powietrze migruje pomiędzy uszczelkami, hałas z drogi również.Ostatnio nawet ulewa przelała sie przez dolną uszczelkę.

Nie wiem czy to wina profili czy partactwa tych co skladaja je do kupy - ale takich produktow nie powinno sie sprzedawac w tej cenie.

Odradzam.

Z poważaniem

Mirosław

• 1 month później...
W listopadzie ubiegłego roku zaopatrzyliśmy się w okna Peteckiego na profilu Veka i pakietem trzyszybowym za 18 tys zł . W styczniu zauważyliśmy pęknięcie szyby w drzwiach patio biegnące od lewego dolnego rogu okna ku górze. Zgłosiliśmy reklamację i co?? Panowie przyjechali, zdjęcia porobili i pojechali.Otrzymaliśmy informację, że reklamacja nie została uznana, ponieważ pęknięcie powstało wskutek mechanicznego uderzenia. Porównując zdjęcia wykonane przez nas i serwisantów, widać, że pęknięcie powiększało się ku górze. Próbuję się odwoływać, ale to jak walka z wiatrakami.Totalna olewka na zasadzie kupiłeś , zapłaciłeś , spadaj.

W karcie gwarancyjnej jest informacja, że gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych szyby. Próbowałam się jeszcze odwoływać od decyzji odmownej, ale bezskutecznie. Niestety. Pozostaje nam zakup pakietu 3 - szybowego i montaż na własny koszt.

Niestety padła Pani ofiarą własnej reklamacji. Zamiast reklamacji "na szybę" trzeba było złożyć reklamację na przykład z powodu utraty deklarowanej przenikalności cieplnej okna.

W listopadzie ubiegłego roku zaopatrzyliśmy się w okna Peteckiego na profilu Veka i pakietem trzyszybowym za 18 tys zł . W styczniu zauważyliśmy pęknięcie szyby w drzwiach patio biegnące od lewego dolnego rogu okna ku górze. Zgłosiliśmy reklamację i co?? Panowie przyjechali, zdjęcia porobili i pojechali.Otrzymaliśmy informację, że reklamacja nie została uznana, ponieważ pęknięcie powstało wskutek mechanicznego uderzenia. Porównując zdjęcia wykonane przez nas i serwisantów, widać, że pęknięcie powiększało się ku górze. Próbuję się odwoływać, ale to jak walka z wiatrakami.Totalna olewka na zasadzie kupiłeś , zapłaciłeś , spadaj.

Jeśli montowali ci autoryzowanie przedstawiciele to myślę że możesz jeszcze powalczyć, z tego co piszesz okna montowane w zimie przyszło lato i może być tak że za ciasno obsadzili ale to muszą ci potwierdzić ludzie co się na tym znają a ich tu nie mało.

Tylko muszą niekiedy się przełamać do pomocy :p

ps. Poczytaj sobie o niezgodności towaru z umową (nie wiem czy złożenie reklamacji nie zamyka tej drogi, jeśli nie to złóż pismo do sprzedawcy o usunięcie wad na mocy ustawy)

Miejsce , które wskazałeś strzałką to nie musi być wina okien. Bardzo częstą przyczyną takich "przedmuchów" jest wadliwie wykonana elewacja (ocieplenie) Zrobiona niedokładnie jest niezauważalna gołym okiem ale bardzo często tam są właśnie "wiatry"

[ATTACH=CONFIG]311811[/ATTACH]Witam wszystkich,

jestem nowym forumowiczem ale przeglądałem trochę forum nie znalazłem odpowiedzi na mój problem z oknami Petecki. Problem polega na tym że w górnym rogu okna przy zawiasie podczas silnych wiatrów czuć po przyłożeniu ręki podmuchy wiatru. Dzieje się tak pomimo zasuniętej rolety zewnętrznej. Na załączonym zdjęciu narysowałem strzałkę o które miejsce chodzi. Dodam że jest to duże okno balkonowe -podwójne. Okno było już kilka razy regulowane i ciągle są z nim jakieś problemy. Moje pytanie czy wszystkie duże okna balkonowe firmy PETECKI mają takie wady? czy może przedstawiciel który je montował nie potrafi ich właściwie wyregulować? Napisałem emaila bezpośrednio do firmy PETECKI z Łodzi ale widać po zakupie produktu mają w ... nosie kontakt z klientem.

• 6 months później...