jazzy77 07.04.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam Mam zamiar wykuć w ścianie wyjście (okno tarasowe). Konsultowałem się już z kierownikiem budowy i fachowcem, który robotę będzie wykonywał. Nie widzą przeciwskazań. Ale chciałem mimo wszystko tak dla spokoju ducha zapytać też innych. Sytuacja wygląda nastepująco. Otwór ma być wykuty na półpiętrze do piwnicy. Dzięki temu wyjdzie równo z gruntem. Jedyną obawą, jaką mam to kwestia przerwania betonowego wieńca, który po środku idzie. Jest on na równi ze stropem piwnic. Oczywiście pewnie taki sam idzie równo ze stropem parteru, a także na piętrze (przy murłacie). Przepraszam jeśli źle określam nazwy na poszczególne elementy. Czy istnieje jakies ryzyko naruszenia konstrukcji, albo że będzie się coś złego działo z domem, jeśli ten beton zostanie przerwany? Zdjęcie poniżej. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez jazzy77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.04.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Czy istnieje jakies ryzyko naruszenia konstrukcji, albo że będzie się coś złego działo z domem, jeśli ten beton zostanie przerwany? Istnieje takie ryzyko. Nie znamy konstrukcji budynku ale wykonując tego typu przerwania warto po obu stronach zrobic rdzenie w nich zakotwic prety z przerwanego wieńca i rdzenie połączyć belkami dołem i górą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy77 07.04.2015 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Istnieje takie ryzyko. Nie znamy konstrukcji budynku ale wykonując tego typu przerwania warto po obu stronach zrobic rdzenie w nich zakotwic prety z przerwanego wieńca i rdzenie połączyć belkami dołem i górą. A czy mógłbyś pokazać to jakoś na rysunku? Co do konstrukcji ten beton idzie dookoła budynku, ale taki sam również idzie przy stropie między parterem i piętrem, a także na 1 pierwszym piętrze. Fachowiec twierdzi, że ten między piwnicą a parterem nie jest w sumie potrzebny, że ktoś kto budował zrobił za dużo. Ja budynek kupiłem, więc mam tylko zdjęcia sprzed tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts