Arthizmoo 07.04.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam, mój problem powstał na piętrze przy układaniu rur kanalizacji do brodzika oraz wanny. Projekt zakłada 5cm styropianu oraz 4cm wylewki, rury kan. układane bezpośrednio na podłodze w związku z tym aby zachować spadek w najdalszym miejscu rura fi50 będzie wystawać około 3cm ponad styropian (8cm od podłogi). Czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne? Dodam, że to łazienka gdzie będzie podłogówka, w miejscu gdzie będzie przechodzić pętla ogrzewania, rura kan. będzie wystawać ponad styropian około 2cm, czy taki syfon na pętli podłogówki może mieć jakiś negatywny wpływ? Z góry dziękuję za info. Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 07.04.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Należy wkuć się z rurą w podłogę (strop betonowy) i po sprawie. Tak się powszechnie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthizmoo 08.04.2015 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Rozważałem ten pomysł jednakże mam Terive, 3cm nadbetonu. Wolałbym uniknąć kucia bruzdy na długość 3 m. Jest to pomysł ale wolałbym zastosować go w ostateczności. Rura przebiegałaby w poprzek względem belek stropu, zastanawiam się czy może to mieć wpływ na jego wytrzymałość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.04.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Jeśli nie naruszysz belki nic się nie stanie- dodatkowo w miejsce bruzdy wpuść piankę montażową.Inną metodą jest zmiana kształtu przekroju rury z okrągłego na eliptyczny - wykonuje się go z rury o przekroju o wymiar większej dla rury 50 będzie to 75Termicznie na płycie "płaszczy" się przekrój do wymaganej wysokości oczywiście na początku i na końcu stosuje się oryginalne przewężenia( dla wprawnych wykonuje się kielichy termicznie na głębokość 2,5 X średnica rury i łączy je klejem sylikonowym.)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts