Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić gdy rura kanalizacyjna nie mieści się w warstwie styropianu?

Arthizmoo

Recommended Posts

Witam,

mój problem powstał na piętrze przy układaniu rur kanalizacji do brodzika oraz wanny. Projekt zakłada 5cm styropianu oraz 4cm wylewki, rury kan. układane bezpośrednio na podłodze w związku z tym aby zachować spadek w najdalszym miejscu rura fi50 będzie wystawać około 3cm ponad styropian (8cm od podłogi). Czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne?

Dodam, że to łazienka gdzie będzie podłogówka, w miejscu gdzie będzie przechodzić pętla ogrzewania, rura kan. będzie wystawać ponad styropian około 2cm, czy taki syfon na pętli podłogówki może mieć jakiś negatywny wpływ?

Z góry dziękuję za info.

Tomasz

Rozważałem ten pomysł jednakże mam Terive, 3cm nadbetonu. Wolałbym uniknąć kucia bruzdy na długość 3 m. Jest to pomysł ale wolałbym zastosować go w ostateczności. Rura przebiegałaby w poprzek względem belek stropu, zastanawiam się czy może to mieć wpływ na jego wytrzymałość?

Jeśli nie naruszysz belki nic się nie stanie- dodatkowo w miejsce bruzdy wpuść piankę montażową.

Inną metodą jest zmiana kształtu przekroju rury z okrągłego na eliptyczny - wykonuje się go z rury o przekroju o wymiar większej dla rury 50 będzie to 75

Termicznie na płycie "płaszczy" się przekrój do wymaganej wysokości oczywiście na początku i na końcu stosuje się oryginalne przewężenia( dla wprawnych wykonuje się kielichy termicznie na głębokość 2,5 X średnica rury i łączy je klejem sylikonowym.)

Pozdrawiam.