Ookami 07.04.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam Muszę ocieplić dom na wsi. Po przeczytaniu dużej ilości postów i analizie własnych preferencji i możliwości, wybór padł na styropian. Powierzchnia ścian 180 brutto/120 netto. Budynek piętrowy. Planuję 15 cm styropianu, kołki , klej i siatka. Nie chcę tynkować, tylko przykryć deskami ( na zakładkę z frezem) Mamy tak samo wykończone obecnie, ale bez ocieplenia. I tu czas na kilka pytań: 1. Jeżeli chcę mocować deski do łat, to czy muszę je uprzednio mocować do ścian i potem wypełniać przestrzenie styropianem? ( czy to nie obniży własności ocieplenia?), czy mogę też po położeniu ocieplenia zamocować łaty na nim ? 2. Czy jeśli nie decyduję się na tynk, to czy i jak muszę zabezpieczyć powierzchnię ocieplenia? 3. Czy ocieplenie pionowe fundamentów, jest w takiej sytuacji jak moja zalecana, oraz czy zwyczajowo wchodzi w zakres ( wycenę) ocieplenia budynku? Być może z powodu braku doświadczenia niezbyt jasno sformułowałem pytania, ale w każdej chwili postaram się doprecyzować. Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts