Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Ja też nawet jak w teorii wolę dzicz, lasy bo nawet już nie wsie to działkę mam w mieście i to jednym z większych w Polsce. Środków komunikacji kilka do wyboru. Wszędzie blisko. A przy dzieciach to jednak ważne. Odcinać się od świata można na emeryturze. Chociaż też prawie jak na wsi u nas ;)

Gratuluję rozpoczęcia prac :)

nk :) my nie będziemy robić poddasza użytkowego - z zamysłu jest to parterówka. Strych wymusił na nas plan zagospodarowania i mamy przestrzeń której nie chcemy. Mąż już kombinuje i mówi, że musimy tą przestrzeń na strychu jakoś wykorzystać - bo on nie przeboleje tego. Nawet z tak niska ścianką kolankową mamy tam i tak 40 m2 powierzchni powyżej 2 m.

nk :) my nie będziemy robić poddasza użytkowego - z zamysłu jest to parterówka. Strych wymusił na nas plan zagospodarowania i mamy przestrzeń której nie chcemy. Mąż już kombinuje i mówi, że musimy tą przestrzeń na strychu jakoś wykorzystać - bo on nie przeboleje tego.

OK, wszystko jasne, przepraszam, jeśli czegoś nie doczytałem. A tę przestrzeń można faktycznie fajnie zagospodarować. Kibicuję i podglądam, bo domek jest ciekawy.

Wieści z placu boju :)

Płyta zaczęta na 20 cm XPS. Jest kilka stresów, pewne sprawy wychodzą w trakcie prac - ale jestem zadowolona, bo wzięłam systemowego wykonawce (znanego na forum) z dużym doświadczeniem i pomimo wszystko czuję się, że dobrze się nami i naszym domem opiekują oraz dobrze na bieżąco dobierają rozwiązania.

W typowym stresie przyszłego użytkownika domu oczywiście zadaję sobie pytanie - czy ten dom nie jest za mały? :???:

Jak na razie koparka udowodniła mi naocznie, że w garażu raczej powinny się zmieścić nasze auta. :cool:

Koparka w garazu.jpg

Edytowane przez Gorbhas

Witam się u Ciebię w dzienniku. Gratuluję rozpoczęcia prac-bardzo możliwe, że mamy tego samego forumowego wykonawcę płyty;) Wizualki wyszły bardzo zachęcająco, z czego planujecie elewację? My też mamy nieużytkowe poddasze i więźbę prefabrykowaną. Wzmocniliśmy konstrukcję wiązarów na 50mkw, wysokość ok 2,2-2,3 i robimy tam bawialnie dla dzieciaków oraz mały składzik na klamoty, tych niestety zawsze pełno. Będę kibicować. Co do ścianki kolankowej wg mnie wasz dom ma ładne proporcje. Podoba się:yes:

Ja się cały czas zastanawiam nad górą - bo ulokować schody mogę tylko kosztem szaf w korytarzo-garderobie.

Aktualnie chciałabym temat zamrozić - przygotować wszystko pod adaptację, wyciągnąć piony i zaczekać na dobry pomysł.

Elewację i dach mam w marzeniach z łupka ale na razie liczę i liczę - kombinuje na czym oszczędzić by zrobić taką fasadę i jak zamieszać w naszym budżecie :stirthepot:

Wersja ekonomy to grafitowy tynk z coolpigmentem i płaskie dachówki.

No i płyta wylana :)

Mam zdjęcia z początku prac, ale finału już brak :) bo inwestorka była zajęta szaleństwem z woda i polewaniem. Niestety najwcześniej wylane warstwy trochę popękały. Nie obyło się bez opóźnienia, bo pompa z betoniarni się zatkała i przez godzinę mieliśmy postój. Potem jak znowu ruszyło to ekipa walczyła by jak najlepiej wyrównać beton i naprawić błąd betoniarni (na końcu zacierali ręcznie na kolanach - ostro pracowali).

Finał finałów to jestem zachwycona chodząc po kuchni i sypialni - choć mój M już narzeka, że dom za mały ;P.

Moja rada dla innych planujących płytę (czy strop) - miejcie wodę i węże w pogotowiu jak tylko zaczynają lać beton :)

Lanie betonu.jpg

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

:wave::wave::wave:

Właśnie osiągnęliśmy stan surowy otwarty :)

A w przyszłym tygodniu montaż okien :)

image.jpg

I piękni sie też szpaler ponad 200 tuj szmaragd (zalążek intymnego ogrodu).

Ps. Prąd dotarł do nas dopiero w styczniu - opieszałość Tauronu mnie zadziwia...

Edytowane przez Gorbhas

• 2 weeks później...

Czy wy też macie łeb jak sklep po ustalaniu z elektrykiem lokalizacji punktów świetlnych i gniazd? Podczas tego spotkania chyba schudłam 5 kilo od tego myślenia :p

Niby już wiem gdzie ma być jakaś lampa, ale gdzie gniazdka, gdzie lampy stojące, gdzie włączniki?.... :eek: :rolleyes:

Jakoś przeżyłam elektryków i instalatorów od ogrzewania ;) - jestem z siebie dumna :p

Edytowane przez Gorbhas