chio1 07.04.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam, Chciałbym uzyskać parę porad odnośnie możliwości nawadniania ze studni. Studnia wiercona na 12m - woda na około 4 metrach - podłączony jest zestaw hydroforowy - pompa Omnigena Jet100A ze zbiorniczkiem 25l. Niestety pompa jest za mocna do studni - po około 7 minutach na poziomie 2,5-3 bara spada ciśnienie do 1 bara (na pompie) - poziom wody spada poniżej możliwości pompy (nie mam możliwości zastosowania glebinowki - zostało to opisane tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235942-Wyci%C4%85gniecie-starej-rury-ze-studni ) Przykręciłem lekko zawór kulkowy na wyjściu pompy i przez 20 min utrzymywało się ciśnienie 3 bary (10 litrowe wiadro napełniłem w 40 sek czyli wydajność około 900-1000 litrów na godzinę przy takim ciśnieniu) Do nawodnienia mam około 160-180 m2 trawnika Moje pytanie brzmi czy istnieje możliwość nawadniania (automatycznego) z takiego źródła wody czy pozostaje tylko siec miejska ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chio1 08.04.2015 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Może ktoś wie na jakie zraszacze zwrócić uwagę aby były zdolne pracować przy takim źródle wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 08.04.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 przy takiej powierzchni nie opłaca Ci się używać studni. Prądu zjesz więcej przez pompę niż zapłacisz za rachunki za wodę jeśli bardzo chcesz jednak użyć tej studni to najlepiej spiszą Ci się zraszacze serii 3504 Rain Bird. Są głowice deszczujące pracujące na niskim ciśnieniu ale z kolei mają bardzo duże wydatki. Seria 3504 pracuje przyzwoicie już od powiedzmy 1,8 bar. Wydatki nie są tak straszne ale jeden zraszacz zasięgu 8m i zakresie podlewania 180* pobiera około 350 l/h a więc uwzględniając wszystkie straty ciśnienia i wydatki zamontujesz przy dobrych wiatrach maksymalnie dwa zraszacze bo mimo że 350x2=700 l/h to zawsze musisz mieć ok 10-15% zapasu. Z grubsza przez sezon zużyjesz na podlewanie takiej powierzchni (zakładam że nie jest to żółty piach ale też nie glina) około 60 m3 i to już z naprawdę sporym nakładem nie uwzględniającym opadów atmosferycznych. Do tego zamontujesz sobie podlicznik wody aby odliczyć ścieki (od wody używanej do ogrodu nie płaci się za ścieki) i w skali roku zapłacisz około 225 zł za wodę a instalacja nie będzie tak rozczłonkowana jak w przypadku tej studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chio1 08.04.2015 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 No domyślam się ze może to być mało opłacalne. Ogólnie plan mam taki aby wodę na nawadnianie doprowadzić z hydrofora oraz z sieci miejskiej i mieć możliwość przełączania. Przyłączę studnia-piwnica- hydrofor-wyprowadzenie jest już zrobiona wiec pozostała kwestia czy będę to wykorzystywał czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chio1 09.04.2015 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Czym najlepiej rozdzielić waz 32mm PE - potrzebuje 2 wejścia i 4 wyjścia najlepiej zamykane na zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts