Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec na pellet - pomoc w doborze

aleksanderKM

Recommended Posts

halo halo

jestem na etapie budowy domu jednorodzinnego i zastanawiam się nad doborem pieca na pelle, co ma zasadniczy wpływ na dobór komina (który muszę kupić w tym momencie)

Charakterystyka budynku

- budynek z poddaszem użytkowym

- powierzchnia użytkowa ok. 160 m2

- wysokość pomieszczeń 2,7 – parter, 2,6 - poddasze

- kubatura ok. 530 m3 (uwzględniłem przestrzeń poniżej 1,9 m na poddaszu)

- współ. przenikania ciepła przegród zewnętrznych na poziomie – Uk=0,11 – 0,14 W/m2K

- czyli dom energooszczędny/pasywny

- ogrzewanie na parterze – podłogowe

- ogrzewanie na poddaszu – kaloryfery + podłogówka w łazience

- dom wyposażony w rekuperację

- lokalizacja budynku województwo lubuskie

Z obliczeń instalacyjnych wyszło zapotrzebowanie energetyczne 12 kW z czego na ogrzewanie budynku ok. 8-9 kW, pozostałe 3 kW na zbiornik wody 200l. Zbiornik wody ma być zintegrowany z pompą ciepła do w.u. W okresie letnim pompa ma się zająć ogrzewaniem wody.

I wracając do tematu zastanawiam się nad optymalnym doborem kotła na Pelle, żeby pracował optymalnie i nie był przewymiarowany. Mam parę pomysłów i faworytów. Ale nie będę niczego sugerował. Proszę o pomoc w doborze.

Pytałem się o dobór mocy różnych producentów, zakres sugerowanych przez nich urządzeń był przedziale od 10 do 16 kW. Jak dla mnie to trochę rozrzut energetyczny. I najciekawsze jest to, że przedstawiciele handlowo/techniczni danego producenta potrafili podać zupełnie różne urządzenia. Jakby jeździli na inne szkolenia. Albo ich wyjazdy szkoleniowe nie miały nic wspólnego uczeniem się wiedzy technicznej

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

opis domu - energooszczędny/pasywny podałem jako określenie izolacyjności termicznej - że jest wysoka

Pompa ciepła w.u będzie zintegrowana z rekuperatorem. Zimą wykorzystywać usuwane ciepło z domu przy wymianie powietrza. Latem będzie w małym stopniu ochładzać pomieszczenia. I zakładając 12 kw zapotrzebowania energetycznego - jakie zasugerowalibyście piece na Pellet ??

Jak rozumiem OZC to audyt energetyczny dla poszczególnych pomieszczeń. Może ktoś wyjaśnić ja go obliczyć Albo podesłać jakiś mądry link.

A jakie Ci kotły zaproponowali ? Ja nie będę nic proponował bo tu czycha na mnie taki jeden i wyzywa mnie od sprzedawców. Zrób listę zaproponowanych kotłow to napiszę które mi się podobają i które uważam za godne uwagi.

Zaproponuj kilka kociołków, napewno tutaj jest więcej osób którym możesz doradzić :)

przyjmując 8-9 kw potrzebne na ogrzanie budynku zastanawiałem się nad:

-Lazar SmartFire 11 - ciekawy mechanizm czyszczenia

- Lazar SmartFire 15 (nie wiem czy nie jest za duży) - c

- HT DasPell 12 albo 15 (i znowu nie wiem czy 15 nie jest za duża)

- Kostrzewa Mini Bio 10kW

- ciekawy tez jest RED Compact 18 kW CO - ale będzie chyba 2 x przewymiarowany

- PELLDUOX 12 Kołton - ale ma dziwnie duży wymagany ciąg kominowy. Nie znam się na tym ale wygląda jakby to był piec na węgiel

- ECOVARM Ecofire PE 14 PE - ale w tym wypadku trzeba dokupić pojemnik na pelet, ale fajny jest mechanizm czyszczenia

- EG-Pellet 10 kW - ale tu juz cena poszybowała

jakoś najbardziej do mnie przemawia Lazar SmartFire 11

opis domu - energooszczędny/pasywny podałem jako określenie izolacyjności termicznej - że jest wysoka

Pompa ciepła w.u będzie zintegrowana z rekuperatorem. Zimą wykorzystywać usuwane ciepło z domu przy wymianie powietrza. Latem będzie w małym stopniu ochładzać pomieszczenia. I zakładając 12 kw zapotrzebowania energetycznego - jakie zasugerowalibyście piece na Pellet ??

Jak rozumiem OZC to audyt energetyczny dla poszczególnych pomieszczeń. Może ktoś wyjaśnić ja go obliczyć Albo podesłać jakiś mądry link.

Wejdź na wstępie na http://cieplowlasciwie.pl, wypełnij rubryki i sprawdź zapotrzebowanie swojego budynku.

Polecam więc RBR-ecoBIO 9 kW [zakres mocy 3,6 - 12 kW] z najnowszym, samoczyszczącym, obrotowym palnikiem PellasX REVO Mini, czyszczeniem wymiennika wajchą i dużym zasobnikiem na pellety [300 litrów].

Przy porównywaniu zwróć uwagę, żeby kocioł miał palnik do pelletów z zapalarką, a nie był ekogroszkowcem z domontowanym "strażakiem".

Niestety Revo Mini ma 26kW a jego modulacja zaczyna się od 5kW, tak więc nie wiem jak RBR osiąga minimum 3,6kW, chyba że ma taką małą sprawność :)

Plus jest to kocioł z przewałami półkowymi. Polecałbym bardziej kocioł o budowie płomieniówkowej :)

Edytowane przez Kroitz

przyjmując 8-9 kw potrzebne na ogrzanie budynku zastanawiałem się nad:

-Lazar SmartFire 11 - ciekawy mechanizm czyszczenia

- Lazar SmartFire 15 (nie wiem czy nie jest za duży) - c

- HT DasPell 12 albo 15 (i znowu nie wiem czy 15 nie jest za duża)

- Kostrzewa Mini Bio 10kW

- ciekawy tez jest RED Compact 18 kW CO - ale będzie chyba 2 x przewymiarowany

- PELLDUOX 12 Kołton - ale ma dziwnie duży wymagany ciąg kominowy. Nie znam się na tym ale wygląda jakby to był piec na węgiel

- ECOVARM Ecofire PE 14 PE - ale w tym wypadku trzeba dokupić pojemnik na pelet, ale fajny jest mechanizm czyszczenia

- EG-Pellet 10 kW - ale tu juz cena poszybowała

jakoś najbardziej do mnie przemawia Lazar SmartFire 11

Ok to wg mnie.

Red Compact - 18 3-17 kW - konstrukcja typowo peletowa z dobrym prostym sterownikiem do tego urządzenia. - Proste w obsłudze urządzenie.

Lechma 350 pellet - tak samo sterowanie tech-a lepiej/gorzej ale działa 5-13 kW

Lazar Smartfire 11 konstrukcja taka typowo pelletowa moc 3-10 kW działa nie wiem jak nie miałem w łapkach.

Ecovarm - dobra prosta konstrukcja w miarę niezawodna - działa chociaż ma swoje wady - zadbany działa bez problemowo.

Minibio - konstrukcja olejaka z dołożonym palnikiem wybieranie popiołu w tym kotle nie nalezy do moich ulubionych.

Greń - pelleciak chociaż z wadami - z tego jakie informacje do mnie docierają.

Kołton i Heiztechnik to zwykle kotły na ekogroszek z dołożonymi palnikami pelletowymi

Tak na minus dla (Lazara, Minibio, Lechma) to bardzo wysoko umieszczony zasyp kotła powyżej 1,5 m jest to już niewygodnie - przy workach 15 kg znośne ale już 20-25 uciążliwe.

A chcesz wiedzieć wiecej to musisz wybrać wstępnie kilka kociołków - zadzwonić do przedstawicieli żeby Ci podali gdzie w twojej okolicy mają zamontowane takie urządznia i porozmawiać z użytkownikami tak z 1 ręki niech Ci pokażą jak wygląda codzienne użytkowanie itd.

Edytowane przez Puławiak

przeleciałem wszystkie okienka i wyszło mi ok. 7 kw

Domyślam się, że to maksymalna moc dla największych mrozów. Średnie zapotrzebowanie na większość sezonu będzie <4kW. Uwzględnij to, bo z tego co czytam chcesz popełnić największy z możliwych mezalians. Chcesz mieć rekuperację, a jeśli rekuperację to zapewne także wentylację mechaniczną, dalej chcesz piec spalinowy i PC do CWU na lato. To podwojone koszty inwestycyjne. Proponuję skupić się na uniwersalnym źródle ogrzewania do CO i CWU (w lecie).

sugerowany piec z podajnikiem 7-10 kW

Taki jest sugerowany, bo mniejszych już nie robią.

Moje założenie było takie żeby używać pieca tylko w sezonie grzewczym i przy jego pomocy ogrzewać W.U. To jeżeli z obliczeń średnie zapotrzebowanie na ogrzane budynku wynosi 4 kw i dodamy z 3 kw na wodę. To kocioł grzewczy na pellet 10 kw np. Lazar SmartFire 11 dalej będzie za duży??

A co do kotłowni to posiada oczywiście wentylacje grawitacyjną. To sugerujecie żeby zrezygnować z PC i w sezonie letnim tez ogrzewać wodę piecem??

można ogrzewać wodę i w lecie tylko - wiekszy zasobnik żeby się za czesto nie rozpalał do cwu. Co do mocy kotła to różnie z tym bywa ostatnio słyszałem że 11 kW kocioł nie był w stanie ogrzać 200 m2 chałupy bo miał za mało mocy a z wyliczeń wychodziło że wystarczy. Różnie to bywa w wiekszości kotły peletowe pracują na rozpalaniu wygaszaniu i potrzebują trochę wiecej mocy startowej niż ekogroszki. Do tego dochodzi mała pojemność wodna wymienników i różnie z tym bywa wiekszość jest modulowana - płynnie w odpowiednim zakresie np 3-15 3-18 3-22 i co ciekawe to przy pracy z mocą minimalną zachowują bardzo wysoką sprawność w niektórych rozwiązaniach najwyższą sprawność mają właśnie przy mocy minimalnej.

Włosi np zalecaja żeby ich urzadzenia - kotły - piecyki na pellet były lekko przewymiarowane. Tak aby jak najkrócej pracowały na pełnej mocy.

Edytowane przez Puławiak

To sugerujesz Puławiak zęby jednak przyjąć większy kocioł z zapasem np. 12-14 kw. Gdzie tu wszyscy wokoło mówią że będzie za duży. A z obliczeń wychodzi noo powiedzmy max 9-10 i to w największe mrozy. A co do ilości w.u. To miał być zbiornik 200-300 l. Chociaż z doświadczenia myślę ze 200 wystarczy. Teść ma zbiornik 140 tylko ze piec ogrzewany drenem, który pracuje cały czas. I przy 6-8 osobach w domu nigdy nie narzekał na brak ciepłej wody. Bo na długie kąpiele w pełnej wannie wody to i tak teraz nikt nie ma czasu.

weź pod uwagę że pellet nie pracuje cały czas - rozpala się i wygasza i tu chodzi o ograniczenie iliści tych cykli. Co do mocy to dużo też zależy od konstrukcji kotła, istotna też jest modulacja pracy - do jakiej mocy potrafi zejsc i jak szybko.Ogólnie zalecałbym sie zapoznać z instrukcja obsługi poszczególnych kotłów i z zaleceniami producenta co do montażu - takie rzeczy powinny być w instrukcji.