Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec na pellet - pomoc w doborze

aleksanderKM

Recommended Posts

A jak wychodzi kosztowo grzanie W.u. piecem na pellet latem? Ma ktoś ma doświadczenia z pompą ciepła w.u.? Jak ogrzewanie wychodzi w tym wypadku? Czy koszty są zbliżone?? Tylko że z założenia pompa miała jeszcze ochładzać delikatnie pomieszczenia w upalne dni.

Pomijając podwójne koszty inwestycyjne jakie chcesz w tej sytuacji przeprowadzić, ogrzewanie CWU z pomocą PC jest korzystne tak zimą jak i latem (a latem szczególnie). Z obliczeń jednak wynika, że PC przy ogrzewaniu CWU nie obniży praktycznie temperatury w domu. Za krótko taka pompa pracuje (bo szybko grzeje) i ogólnie za mało tam mocy (z dwojga złego lepsze jednak trochę chłodzenia, niż dodatkowe grzanie komina). Ja mam nieco inny pomysł na grzanie i chłodzenie domu, i dbam o to aby systemy, a co za tym idzie inwestycje, nie były powielane. Tj. jeśli WM to brak kominów, jeśli grzanie w zimie, to takie samo grzanie w lato.

PS ja mam 80L CWU na 3 os. rodzinę i też dajemy radę.

Edytowane przez Myjk

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Interpretuje to tak, że zarówno kocioł 10 jak i 14 ogrzeje tą sama powierzchnie (kubaturę) tylko ze ten większy zrobi to szybciej. I mam takie wrażenie ze zużycie pelletu będzie podobne. Mocniejszy np. wykorzysta opał w 2-3 h a słabszy 3-4 h. Ale skutek docelowy będzie taki sam. Tylko ze mały będzie pracował dłużej i oczywiście z mniejszym przedziałem czasowym będzie się włączał. A co do kotła Lazar SmartFire 11 to przedstawiciel/technik mi napisał - cytuje

"W takim razie proponuję Smarta 11kW.

Na każdym z poziomów modulacji jego sprawność jest taka sama, jest to uzyskane przez budowę wymiennika, sterowanie oraz wentylator wyciągowy prze który kocioł działa na podciśnieniu. Powietrze zasysane jest od dołu palnika i prowadzone przez cały wymiennika aż do wylotu spalin. Dzięki temu na modulacji nic nie tracimy a kocioł pracuje w optymalnych warunkach na każdym stopniu modulacji mocy. W innych kotłach, gdzie mamy palniki nadmuchowe jest duży problem z utrzymaniem podobnych wartości przy niższych mocach gdzie kocioł pracuje na poziomie 3-4kW. Może wtedy dochodzić do dużego osmolenia kotła z uwagi na niskie temp spalin a przy tym duże emisje CO2, pyłów, niską sprawność kotła itp."

I jakoś boje się tego osmalenia kotła i komina przy pracy kotła na niskim poziomie. Rzekomo w piecach Lazar nie ma takiego problemu.

Interpretuje to tak, że zarówno kocioł 10 jak i 14 ogrzeje tą sama powierzchnie (kubaturę) tylko ze ten większy zrobi to szybciej. I mam takie wrażenie ze zużycie pelletu będzie podobne. Mocniejszy np. wykorzysta opał w 2-3 h a słabszy 3-4 h. Ale skutek docelowy będzie taki sam. Tylko ze mały będzie pracował dłużej i oczywiście z mniejszym przedziałem czasowym będzie się włączał..

To błędny wniosek. Obydwa piece są znacznie za duże do Twojego domu. Obydwa będą musiały więc zmniejszać moc. Obydwa ogrzeją dom w tym samym czasie i podobnie będą się załączać. Stracisz tylko na inwestycji jeśli kupisz większy piec.

Bełkot Marketingowy. Różnice były są i będą. I widać że Pan wie że gdzieś dzwoni ale ....... Wychładzanie spalin wiąże się z konstrukcją wymiennika a nie z tym czy jest wentylator nadmychowy czy wyciągowy. Taki problem wystąpi jeśli będzie źle dobrana mieszanka przy niskiej mocy ale też wystąpi tak samo przy wysokiej. W innych urządzeniach które są przystosowane do pracy z niską mocą 3-4 kW też taki problem nie występuje jeśli są dobrze wyregulowane.

Ale wracając do sedna sprawy, bo już zgłupiałem :D. Bo ciągle nie wiem o jakiej mocy piec ostatecznie przyjąć? Czy jakiego szukać? Czy takie 10 KW o zakresie mocy cieplnej: kW 3,0 ÷ 10,2 Wystarczy na moje potrzeby. Myjk piszesz że wystarczy (a jest nawet za duży). Ale mniejszych nie ma

A 1kw mniejszy to już chyba nie różnica. A wole wybrać kocioł sensowej firmy (zakładam ze Lazar takom jest) a nie firmy krzak.

I wyjaśnij Myjk w szczegółach co rozumiesz przez swój pomysł na chłodzenie (Ja mam nieco inny pomysł na grzanie i chłodzenie domu, i dbam o to aby systemy, a co za tym idzie inwestycje, nie były powielane. Tj. jeśli WM to brak kominów, jeśli grzanie w zimie, to takie samo grzanie w lato.)??

Myjk piszesz że wystarczy (a jest nawet za duży)

Ale skoro ma lepszą sprawność przy małej mocy (czego nie potwierdzę i nie zaprzeczę, bo nie znam tego systemu), to trzeba wierzyć doświadczonym i wniosek jest taki, że specjalnie to przewymiarowanie nie rzutuje.

I wyjaśnij Myjk w szczegółach co rozumiesz przez swój pomysł na chłodzenie

W związku z tym jak mało mocy potrzeba obecnie do grzania domów, będę inwestować w PC do grzania CO i CWU w zimie. Do grzania CWU w lato będzie służyć ta sama pompa -- po modyfikacjach na poziomie hydraulicznym w kotłowni, to samo urządzenie może też chłodzić -- ale jak już wspominałem, mocy chłodniczej przy grzaniu CWU jest stosunkowo mało, dlatego ta sama pompa ma grzać jeszcze basen ogrodowy -- z tego mocy chłodniczej będzie aż nadto. System ma być zrealizowany na zbiorniku wody lodowej i klimakonwektorach. Ponieważ również planuję WM, to nie będę z kolei inwestować w kominy (także tego do kominka -- w zamian instalując, tani jak barszcz, ale za to czysty, biokominek).

A jak wychodzi kosztowo grzanie W.u. piecem na pellet latem? Ma ktoś ma doświadczenia z pompą ciepła w.u.? Jak ogrzewanie wychodzi w tym wypadku? Czy koszty są zbliżone?? Tylko że z założenia pompa miała jeszcze ochładzać delikatnie pomieszczenia w upalne dni.

Mam doświadczenie z PPC do CWU i choć producent podawał COP 3,8 to w praktyce osiąga 2,5-2,7, chłodzenia z tego za mało jak na cały dom [podłączałem ją do wentylacji z rekuperatorem, a dom mam o podobnej powierzchni i kubaturze], na 1-2 pokoje by wystarczyło, ale przepływ powietrza zbyt duży, żeby był sens tak to podłączyć.

Zakładając COP takiej PPC na poziomie 2,5, przy dużym zasobniku 200-300 litrów może da się wykorzystać 2 taryfę [przy 120 litrach pojemności zasobnika się nie udało bo próbowałem] i wtedy będzie taniej PPC tylko czy koszt jej zakupu i montażu zwróci się zanim się zepsuje ?

Po reklamacji nadal tak kaleczy?

Dział techniczny producenta stwierdził, że do COP nie wlicza się poboru prądu przez pompkę obiegową i dmuchawę [które są w obudowie PPC].

Weź im coś udowodnij - może faktycznie gdy to odliczysz i zasilisz PPC powietrzem o wilgotności 100% to COP w laboratorium wyjdzie, tylko w praktyce będzie to nie do uzyskania.

Nie mam czasu na "kopanie się z koniem" o te parę zł, ale "reklamę" im robię od dawna i co ciekawe nikt tego nie podważa - pewnie sami wiedzą, że tak jest ...

przeleciałem forum o SmartFire-Lazar

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179219-kocio%C5%82-SmartFire-Lazar-wszystkie-opinie-mile-widziane/page32

i trochę się przeraziłem czy jest sens kupować ten kocioł. Czy to są typowe usterki pieców na pellet czy akurat osoby które tam piszą o problemach miały pecha na maksa. I dalej nie mam pomysłu jaki przyjąć piec na pellet dla małego zapotrzebowania energetycznego. Czy może zastosować większy i połączyć go z buforem ciepła np. 500 L. Proszę użytkowników pieców na pellet o jakieś pomysły i sugestie.

I dalej nie mam pomysłu jaki przyjąć piec na pellet dla małego zapotrzebowania energetycznego. Czy może zastosować większy i połączyć go z buforem ciepła np. 500 L. Proszę użytkowników pieców na pellet o jakieś pomysły i sugestie.

Zwróć uwagę na "minimalną temp. wody powracającej" którą niektórzy producenci każą utrzymywać na poziomie 55*C, wielkość zasobnika.

Najnowszy palnik Pellas jest bardzo uniwersalny - można zastosować paliwo takie jak: agropellet, pellet drzewny niskiej jakości, pestki oraz owies, do tego ma sprawność 96%.

Jak najbardziej możesz zastosować bufor to przy małym zapotrzebowaniu kocioł go naładuje i rzadziej będzie się odpalał.

Z tych powodów nadal uważam RBR z najnowszym Pellasem za ciekawą propozycję.

no własnie jakoś czyli jak. Palniki peletowe są troche za krótkie żeby się dobrze spalił i dopalił owies. Jak sam napisałes Jacek nie był zachwycony wiec pewnie coś jest na rzeczy. Ostatnio jakoś nastała moda na kotły na 10 paliw z którego żadne nie spala prawidłowo - palniki peletowe na 5 paliw itd. Ja chyba jednak wolę urządzenia po konkretne paliwo.

Stwierdził że będzie to raczej porażka na dłuższą metę, szczerze mówiąc.

Jestem podobnego zdania że jak coś jest do wszystkiego........

Ludzie naczytają się takich "ciekawych" wpisów, sypią śmieci a chcą żeby kotły pracowały jak na zalecanym paliwie.

Widać to też bardzo dobrze na wątkach groszkowych.

Stwierdził że będzie to raczej porażka na dłuższą metę, szczerze mówiąc.

Jestem podobnego zdania że jak coś jest do wszystkiego........

Ludzie naczytają się takich "ciekawych" wpisów, sypią śmieci a chcą żeby kotły pracowały jak na zalecanym paliwie.

Widać to też bardzo dobrze na wątkach groszkowych.

Wiesiu bo OWSEM Palić to GRZECH