Puławiak 13.04.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Stwierdził że będzie to raczej porażka na dłuższą metę, szczerze mówiąc. Jestem podobnego zdania że jak coś jest do wszystkiego........ Ludzie naczytają się takich "ciekawych" wpisów, sypią śmieci a chcą żeby kotły pracowały jak na zalecanym paliwie. Widać to też bardzo dobrze na wątkach groszkowych. No właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.04.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Owies to roślina energetyczna - kiedyś służył też jako paliwo tyle że do napędu konia. Eeee tam, na samym owsie to tyle byś ujechał co na tym pelleciaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 13.04.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Eeee tam, na samym owsie to tyle byś ujechał co na tym pelleciaku Ujechać by ujechał, ale ksiądz by go z ambony wyklął i ekskomuniki udzielił:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.04.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 A paliłeś w tym palniku owsem ? Bo z tego co wiem to są problemy ze spalaniem owsa. Co do agropeletu to można sobie darować cena wysoka jakość mizerna. Co rozumiemy pod pojęciem pellet niskiej jakości ? Idealnie się nie spali, ale jak ktoś ma go praktycznie za darmo to co mu szkodzi, że będzie tylko dobrze się spalał. Kilka lat temu u siebie na zwykłym palniku fajkowym Pancerpol w kotle na ekogroszek paliłem z 30% domieszką żyta [szwagier miał sporo kiepskiej jakości i nie warto było tego do piekarni wieźć] i też idealnie nie było, ale się dało. Przy domieszce do 20% było idealnie więc tu też może np. mieszanka pelletów z owsem być świetną sprawą dla kogoś kto ma ten owies praktycznie za darmo. Podobnie z agropelletem czy takim wytwarzanym przez rolnika bez super drogich urządzeń tzw. niskiej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksanderKM 16.04.2015 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Proszę o opinię odnośnie kotła Red Compact. Jak się taki piecyk sprawdza. Na ile godzin faktycznie wystarcza zasobnika (albo na ile dni). Raczej piec nie chodzi cały czas. I czy ktoś łączył ten kocioł z buforem ciepła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speedstar 20.04.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Trochę wtrącę się w temat gdyż też mam dylemat pomiędzy HT DasPell 12 kW a właśnie takim Red Compact 14kW ewentualnie 18kW. Max zapotrzebowanie na ciepło mojego domu to też ok. 7 kW. Trochę przeraża mnie mały zasobink na pellet w wersji 14 kW bo to zaledwie 24 kg a już 18 kW to 70 kg.No i właśnie mam dylemat czy wybrac typowego peleciaka czy tez troche taki uniwersalny z ewentualna możliwościa palenia drzewem. Z ulotek informacyjnych wynika ze obydwie konstrukcje maja taką samą sprawność. Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez Speedstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 20.04.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 no nie do końca tak to wyglada - porównaj jeszcze moc minimalna urządzeń i ich sprawność przy minimalnych mocach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 20.04.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Daspell ma palnik 25kW modulacja 5-25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 21.04.2015 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 modulacja kotła a nie palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksanderKM 21.04.2015 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Mnie też przeraża wielkość zasobnika przy red Compact 14, i raczej nie po to się kupuje piec z podajnikiem żeby co dziennie dosypywać pellet. Przy Red Compact 18 pojemność zbiornika ma już 100 L i producent podaje Nominalna moc termiczna spalania: 18,1 kW (15566 kcal/h)Nominalna moc użytkowa: 17 kW (14620 kcal/h)Minimalna moc użytkowa: 3,8 kW (3698 kcal/h)Max wydajność 93,8%Min. wydajność 88,5% I wracając do tematu przy zapotrzebowaniu energetycznym na poziomie 7kw, taki piec będzie działał dobrze i ekonomicznie? Czy lepiej zastosować jakiś bufor ciepła? I wymusić by piec pracował na "wyższych obrotach". A jeżeli bufor to jakiej wielkości?? Wszyscy piszą im większy tym lepiej. Ale mam ograniczone miejsce w kotłowni. To powiedzmy taki 500 -800 L wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 21.04.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 compact może spokojnie pracowac bez bufora i będzie bardzo dobrze sobie radził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksanderKM 21.04.2015 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Rozumiem "Puławiak" Ale zastosowanie bufora np. 500 L będzie miało jakiś pływ na obniżenie kosztów ogrzewania poprzez wydłużenie odstępu miedzy kolejnym rozpalaniem pieca? Przy czym oczywiście piec będzie pracował dłużej żeby ogrzać bufor. Czy budowa kotła (sterownik) ustawi piec na odpowiednim poziomie i zużycie opału również będzie małe. I jak jest lepiej dla pieca?? - żeby grzał krócej na niższym poziomie ale częściej się rozpalał - żeby grzał dłużej na wyższym poziomie i rozpalał się w większych odstępach czasowych Czy nie ma to żadnego znaczenia ani dla pieca ani dla zasobności mojego portfela ?? Ma może ktoś pomysł jak zrobić proste wyliczenia kosztów ogrzewania w dwóch przypadkach ( z buforem i bez niego) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 21.04.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 sterownik ustawi kocioł na odpowiednim pozimie. I spalanie bedzie optymalne. Bufory stosowało sie w palnikach jednostopniowych a nie modulowanych. Rozpalanie bedzie miało wpływ na zużycie zapalarki ale to koszt niewielki. I ew zyski jesli wystapia to bedą niewielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speedstar 21.04.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Właśnie tak przeglądałem stronę Heiztechnika (jest tam plik pdf Certyfikat 5 klasa) i wg badań Labolatorium z Łodzi taki DasPell 17kW przy mocy 17,5 kW ma sprawność 91,0% a przy 4,8 kW czyli jak sądzę minimalnej 89,2%.Red Compact podoba mi się głównie ze względu na jego niewielkie rozmiary, trochę boję sie tego, że mógłby być problem z dostępnością części, przy 18 kW wielkość zasobnika jest jak dla mnie wystarczająca.Za HT DasPell przemawia to że do producenta mam dosłownie 20 km i z częściami itp żaden problem, większy zasobnik no i ewentualana możliwość palenia drzewem ale jak sądze nie korzystałbym z tego bo wiadomo drzewo z pewnością bardziej okopciło by kocioł od środka. Stąd mój dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 21.04.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Serwis Red Compacta najbliższy masz w Sopocie w Enecom,czyli u mnie Części zamienne mamy na miejscu. Najzabawniejsze jest to że części zamienne zawsze mam szybciej od importera firma Wentor niż od jakiegokolwiek innego producenta kotłów w Polsce. Niesamowite, prawda? Napisz na PW to dam Ci namiary na użytkowników z trójmiasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksanderKM 22.04.2015 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 A mnie również ciekawi jak jest z serwisem w Lubuskim a konkretnie w okolicach miasta Nowa Sól. I czy może ktoś w mojej okolicy posiada taki kocioł? Chętnie bym porozmawiał w 4 oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.04.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 to jedz do importera siedzibe maja w Zarach. A tez pewnie podpowiedza gdzie ktos w okolicy uzytkuje takie cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speedstar 28.04.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 A jak jest z awaryjnoscia RED Compact bo tak czytajac to niemieckie forum http://www.haustechnikdialog.de/Suche/Red%20Compact wychodzi z niego ze srednio raz w roku trzeba wymienic zarnik za 170 zl no i jak ma sie pecha to tez i moze peknac ruszt do kotla koszt 320 zl. Z ich postow wynika ze najlepiej uzytkowac ten kociol z zew. zbiornikiem (no ale to wiadomo) inna sprawa ze najlepiej tak go ustawic aby uruchamial sie max 4-5 razy dziennie ze srednia moca. Pulawiak co mozesz do tego dodac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 28.04.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) co moge dodać ze należy zadbać przy montazu o odpowiedni ciag kominowy i co do rozpalania to sie akurat zgodze i co do mocy to tez musze sie zgodzić kocioł nie powinien za długo pracować z moca maksymalna. Co do zarnika to nie jest tak zle bo teraz jest zarnk 350 wat i wytrzymuje dłuzej duzo dłuzej. No i w niemczech grzałke sie wymienia przy przeglądzie a nie jak sie spali. Deformacja palnika jest związana z wysokiem ciągiem kominowym po ograniczeniu ciągu wszystko jest ok.No i grzałka jest objeta gwarancja.A no i ruszt jest w cenie 227 zł. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speedstar 30.04.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Czy kociol Red Compact 18kW ma jakiegos godnego konkuretna w tym samym przedziale cenowym ktorego mozna z reka na sercu zaproponowac. Czytalem troche o Lazar Smart Fire 11kW jedni byli zadowoleni z tego kotla inni juz nie koniecznie. Na plus idzie z pewnoscia spory zasobnik 165 l no i na pierwszy rzut oka rozbudowane przejrzyste menu do sterowania ze sporymi mozliwosciami, internet itp. Hmmm i badz tu madry, jakby to byl wydatek rzedu 2-3 tys zl to mozna jakos przezyc zly wybor ale juz kilkanascie tys. to jednak daje do myslenia i czlowiek czyta i czyta i nadal nie jest do konca zdecydowany.Aha mam komin Schiedel Rondo Plus fi180 czyli jak sadze musi byc regulator ciagu kominowego. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Speedstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts