seb2567 07.04.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam, raz śmierdziało ze zlewu w kuchni, zalałem krecikiem i przestało, ale nie przestaje śmierdzieć z prysznica, codziennie rano, lub po długim nie używaniu np wieczorem, mam zrobione napowietrzenie w kominie, coś jest nie tak, napowietrzenie ma otwór na parterze, który można odkręcić, jak odkręcam i puszczam wodę w zlewie to śmierdzi, coś jakby na dachu jest zaślepione lub nie skończone? Ktoś ma jakieś rady? S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.04.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Może być i tak, że wysycha woda w syfonie i stąd ten zapach. Typowe zjawisko przy podlogowce pod niecka prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb2567 07.04.2015 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Dzięki Tomaszs131, mam taki układ jak na tej stronie http://http://www.mpwik-zywiec.pl/siec-kanalizacyjna/wyposazenie-techniczne-budynkow-22,7,art.html, może być jak mówisz, bo mam podłogówkę pod prysznicem. Mam tak jak na tym kolorowym dużym rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.04.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Ja też mam podlogowke pod prysznicem, jeszcze nie mieszkam ale pomału przywyczajam sie do tego że i u mnie może coś takiego mieć miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.04.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Ja też mam podlogowke pod prysznicem, jeszcze nie mieszkam ale pomału przywyczajam sie do tego że i u mnie może coś takiego mieć miejsce. Co wy wypisujecie - poprawnie zrobiona kanalizacja nie ma prawa śmierdzieć! ja też mam podłogówkę w kabinie , kabina wykonana z płytek i odpływ liniowy i nic nie śmierdzi! nawet po tygodniu nieużywania nie ma prawa śmierdzieć. Podłogówka nie podgrzeje tak syfonu, aby ten odparował wodę- nie ta temperatura i nie ta powierzchnia parowania. Wadą są złe spadki odpływów kanalizacji, albo zbyt mała średnica odpływu, albo źle działający zawór napowietrzający. Odpływająca woda z danego punktu wytwarza podciśnienie które "wyciąga - wysysa" wodę z syfonu i to jest problem. Trzeba to sprawdzić i naprawić. Jeśli nie było problemu wcześniej istnieje możliwość że z jakiś przyczyn np, włosy, śmieci ze zlewozmywaka itp zmieniły przekrój odpływu i to powoduje zjawisko - trzeba udrożnić wtedy w każdym punkcie (nawet tam gdzie nie śmierdzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb2567 07.04.2015 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam, przypomniało mi się że zaczyna też śmierdzieć z umywalki w łazience, tej samej w której jest kabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb2567 07.04.2015 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Dzięki za podpowiedzi, odkręciłem rewizję, puściłem wodę w zlewie w łazience, poszedłem sprawdzić rewizję i jest smród? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.04.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Dzięki za podpowiedzi, odkręciłem rewizję, puściłem wodę w zlewie w łazience, poszedłem sprawdzić rewizję i jest smród? Najlepszy sposób na sprawdzenie - weź korki i pozatykaj wszystkie odpływy kanalizacji w zlewie umywalkach i bidecie jeśli posiadasz. (zmywarka ma spory syfon tak jak pralka, a kabina będzie otwarta) każdy wypełnij wodą i kolejno od najbardziej oddalonego spuszczaj wodę i szybko sprawdź który odbiornik wysysa Ci wodę z kabiny. Ten odbiornik który wyssał Ci wodę będzie sygnałem, iż od niego jako pierwszego musisz kolejno od wszystkich odbiorników do pionu udrożnić kanalizację. Czy to zrobisz chemicznie czy mechanicznie zależy od Ciebie. Innym sposobem jest zadymianie, ale to już robią fachowcy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.04.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) CityMatic dzieki za wypowiedz troche mnie uspokoiłes. Bylem przekonany, że OP jest przyczyną tego smierdzacego problemu. Kilkakrtonie na łamach FM byla o tym mowa i obarczano OP. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.04.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Odpowietrzenie masz podłączone do komina. Może ciąg wsteczny masz w wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb2567 07.04.2015 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Ja mam jedną rurę, która idzie przez komin, tzn. idzie w komin w miejscu w którym zbiegają się wszystkie rury kanalizacyjne na parterze. Raczej nie może nic być zapchane , po pół roku mieszkania, nie powinno. Wszystko powinno być drożne, raczej wygląda mi na nie drożną ta rura która idzie w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.04.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Może masz gniazdko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb2567 07.04.2015 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Może? Jutro wskoczę na dach, to będę coś wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb2567 07.04.2015 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Mam tak jak w tym linku http://www.sm-park.pl/k/index.php/aktualnosci/jak-umiejetnie-korzystac-z-kanalizacji-sanitarnej, na dole strony, jakieś sugestie jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts