Kominki Piotr Batura 21.04.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Jeśli widziałeś jak grzeje rura stalowa pomiędzy "kozą budowlaną" a kominem to już wiesz jak bez tej izolacji ciepło będzie uciekać kominem Którędy będzie uciekać, jak zamkniesz na dole i u góry? I o jakim cieple bredzisz? Ciepło w kominie ma być dla komina. Może faktycznie jakiś egzamin Ci zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 21.04.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Czyli jesteś w złym wątku... czyli nie rozumiesz co ja wczesniej opisałam. mój komin nie odsuwa kominka od ściany bo jest zbudowany na niej, a wyczystka jest nad podłogą 1 pietra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.04.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Witam.Semiramida ... pyknij jakieś zdjęcie i pokaż na FM.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulilin 21.04.2015 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 ja mam rozwiązanie opisane przez autora wątku poniekąd. U mnie także komin nie dochodzi do podłogi i kominek mam tuż przy ścianie. zostało to zrobione w ten sposob, że komin prefabrykowany stoi sobie na ścianie konstrukcyjnej nośnej bo są one tylko na parterze, (poddasze ma tylko słupki), komin ma wyczystke przy podłodzę i wyżej ponad nią otwór, do którego przyłączony będzie przewod spalinowy wychodzacy z kominka.. kominek ma swoja grubość i część tej grubosci będzie schowana w ścianie nośnej, jest tam na to otwór wielkości zbliżonej do drzwi... semiramida, nie do końca rozumiem Twoje rozwiązanie, jeśli jesteś w stanie zrobić jakieś fotki i wrzucić, to byłbym wdzięczny, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 21.04.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Jeśli widziałeś jak grzeje rura stalowa pomiędzy "kozą budowlaną" a kominem to już wiesz jak bez tej izolacji ciepło będzie uciekać kominem to chyba lepiej kolejnego metra rury dołożyć - więcej ciepła w chałupie zaostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.04.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 czyli nie rozumiesz co ja wczesniej opisałam. mój komin nie odsuwa kominka od ściany bo jest zbudowany na niej, a wyczystka jest nad podłogą 1 pietra... Tylko niktspecjaly Cię chyba rozumie... O ile ja Cię rozumiem, masz rewizję, nie wyczystkę. Rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.04.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Tylko niktspecjaly Cię chyba rozumie... O ile ja Cię rozumiem, masz rewizję, nie wyczystkę. Rozumiesz? Ciebie to ta głupota goni.............Batura deklarujesz wpadki już nie słownie ,ale te techniczne na które nie odpowiadasz bo się boisz krytyki.Moda proszę o powściągliwość ponieważ mając reklamę w systemie PP. Takich głupot opowiadać nie przystoi.Nic takiego nie powiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.04.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 to chyba lepiej kolejnego metra rury dołożyć - więcej ciepła w chałupie zaostanie Ciepło powinno zostawać w domu nie w kominie . Kominy izolowane to mniej ciepła potrzebnego do zachowania odpowiedniego ciągu i szybsze rozgrzewanie . Dodatkowy metr rury lub wymiennik przed kominem , oczywiście dobrany w granicach rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.04.2015 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Panowie porażka ma różne oblicza,ale jest temat.Remix nazywa to bełkotem.Zgoda ale zawsze z waszym udziałem.Co do dzwonienia do Firmy owszem dzwoniłem i dzwonili moi znajomi,dzwoniła mama.Koniec.Baturka dla cię ale w temacie ponieważ są tam elementy przydatne topikowi.Bardzo zmysłowa prezentacja i na koniec ten odgłos.Powalił nas na kolana ze strachu..https://www.youtube.com/watch?v=nVginYdXaV0 Jest jeszcze to np.tu się dodzwoniliśmy i tu nas poinformowano.Taka tam mała różnica. https://www.youtube.com/watch?v=LP2EjFQdcuo Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.04.2015 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 No proszę... .https://www.youtube.com/watch?v=nVginYdXaV0 Mimo wszystko dzięki Nikt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.04.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Napisałem ,żę dla cię..To się nazywa kultura.Nie mylić z buta. Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 22.04.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) I kolejny wątek rozwalony przez "zawodowców" kominkowych. Takiego ujadania, bzdur i czarowania teorią naginaną do własnych i zmiennych potrzeb nie ma chyba w żadnym innym obszarze forum. Sam niedawno robiłem (kazałem robić) kominek i oczywiście szukałem tu na FM info. I niestety musiałem przebijać się przez wątki z takimi gadkami Autorze - znajdź 1-2 lokalnych kominkowców, pogadaj z nimi, na pewno dostaniesz sensowniejsze rady, niż tu. Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez kater-acme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.04.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 I kolejny wątek rozwalony przez "zawodowców" kominkowych. Takiego ujadania, bzdur i czarowania teorią naginaną do własnych i zmiennych potrzeb nie ma chyba w żadnym innym obszarze forum. Sam niedawno robiłem (kazałem robić) kominek i oczywiście szukałem tu na FM info. I niestety musiałem przebijać się przez wątki z takimi gadkami Autorze - znajdź 1-2 lokalnych kominkowców, pogadaj z nimi, na pewno dostaniesz sensowniejsze rady, niż tu. Tak to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.04.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Miało być merytoryczne gadanie w temacie Od moda:No właśnie miało być, a musiałem z tego tematu usunąć kilka wypowiedzi niezwiązanych z tematem oraz parę zdań z tego postu. Osobiste docinki proszę załatwiać na priv, a jeśli już muszą być publiczne - to niech będą chociaż trochę związane z wątkiemPozdrawiamfinlandia Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez finlandia Brak związku z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 03.04.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Tak sobie poczytałem po latach co tu się wypisuje.W szczególności izolacja powietrzem, kontra wełną. Ludzie, przecież to to samo. To nie wełna izoluje, tylko powietrze znajdujące się w środku. Tak jak w styropianie, albo w oknach. Tyle, że wełna izoluje lepiej, bo powietrze w niej zawarte jest bardziej "uwięzione" i nie może się przemieszczać. To oczywiście nie jest definicja fizyczna, tylko przełożenie jej na "nasze". Bo cytowanie definicji, wzorów itd nie miałoby raczej sensu.Był jeden głos w rozmowie, który to zauważył, ale fachowcy to fachowcy, olali temat. A to fizyka z podstawówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.04.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Każda nawet najlepsza izolacja , w tym cudowna wełna mineralna, też przewodzi ciepło . Sprawdzona zasada izolowania "od drewna" to izolacja + wentylacja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.04.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Tak sobie poczytałem po latach co tu się wypisuje. W szczególności izolacja powietrzem, kontra wełną. Ludzie, przecież to to samo. To nie wełna izoluje, tylko powietrze znajdujące się w środku. Tak jak w styropianie, albo w oknach. Tyle, że wełna izoluje lepiej, bo powietrze w niej zawarte jest bardziej "uwięzione" i nie może się przemieszczać. To oczywiście nie jest definicja fizyczna, tylko przełożenie jej na "nasze". Bo cytowanie definicji, wzorów itd nie miałoby raczej sensu. Był jeden głos w rozmowie, który to zauważył, ale fachowcy to fachowcy, olali temat. A to fizyka z podstawówki.Napisałeś tylko nie dostrzegłeś chyba problemu. "Powietrze uwięzione" - z jednej strony i powietrze w ruchu - z drugiej. I czy o izolację tu chodzi, czy schładzanie przestrzeni za kominem? To też wszystko podstawówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 20.10.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 A wystarczyło przeczytać ze zrozumieniem : izolacja powietrzem. Nic nie pisałem o przewietrzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.10.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 A wystarczyło przeczytać ze zrozumieniem : izolacja powietrzem. Nic nie pisałem o przewietrzaniu.Słuszna uwaga. Zwykle o zrozumienie chodzi. A ja właśnie o jednym i o drugim. O uwięzionym powietrzu jako dobrej izolacji i o przewietrzaniu...w kontekście p.poż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna_Tomaszewska 13.11.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 można jak najbardziej, też jestem w trakcie remontu i tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts