skin 07.04.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 WitamChciałbym zweryfikować to co proponuje fachowiec.Posiadam stary domek 43m2 + planowany wiatrołap 4m2 (nieogrzewany), pomieszczenia mają wysokość 220cm. Domek zbudowany jest w połowie z bala 20cm (oba pokoje) i w połowie z pustaka żużlowego 20x20x40 (kuchnia i łazienka), całość obłożona styropianem 10cm. Strop ocieplony wełną 10cm. Planuje ogrzewać domek za pomocą kominka Antek Deco 10kW z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz, gdzie za pomocą DGP grzać będę dwa pokoje oraz kuchnię. Kuchnia oddalona o około 2m od kominka. Na kominek planuje założyć kominowy wymiennik ciepła wysokości 1m (mocy wg producenta 5,5 - 8kW) i podłączyć go pod bojler 120l zainstalowany na strychu oraz pokojowy grzejnik purmowski 900X1100 2627W zainstalowany w łazience. Załączam rysunek poglądowy http://zapodaj.net/59d5a4821fa6d.png.html . Zadziała mi taka instalacja? Będzie w domu ciepło? Zagrzeje wodę? Czy pomyśleć o czymś innym? Czy kominek który został mi zaproponowany będzie odpowiedni?Dodatkowo znajomy fachowiec radzi mi żeby kominek obłożyć cegłą szamotową, akumulującą ciepło zamiast robić „izolowaną komorę”. Twierdzi że ciepło przez DGP powinno rozprowadzać się nawet kilka godzin po zakończeniu palenia.Taki grzejnik to też jego pomysł, mówi że te łazienkowe są za słabe, w mojej łazience dwie ścianki są zewnętrzne i trzeba dać spory grzejnik, mówi tez że dobrze mieć tak mocny grzejnik bo gdy woda w bojlerze osiągnie odpowiednią temperaturę coś to ciepło musi odbierać i taki grzejnik będzie bardzo dobry do tego.Drugi fachowiec przedstawił mi takie wyliczenia. do ogrzania ~100m3 zapotrzebowanie na ciepło dla takiego domku powiedział że około100-120W na m3 + do zagrzania 120l wody. Rzeczywista sprawność kominka w trakcie palenia to -10-20% sprawności tej co podaje producent. i dalej to już nie wiem jak to wyliczył ze przydało by mi się około 16-18kW i zaproponował również wkład z kratek Oliwia 18kW.Który fachowiec ma racje?Może ma ktoś inne propozycje co do kominka i jego mocy? Latem woda będzie grzana grzałką lub od czasu do czasu przepali się w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.04.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam. Bierz pierwszego - zdecydowanie. Ma bardzo dobre pomysły i widać że nie tylko umie liczyć ale i przede wszystkim - myśleć Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skin 08.04.2015 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Dziękuje za odpowiedz. A jak to jest z tymi kW które producenci piszą na kominku w stosunku do sprawności bo np 10kW sprawność 70% to można to przeliczyć ze 70% z 10kW? czyli moc rzeczywista 7kW czy tego się tak nie liczy?Powierzchnia 43m2 x 2,2m wysokości daje około 100m3 do zagrzania. Piszą że w zależności od poziomu ocieplenia domu przyjmuje się od 80 do 120W żeby zagrzać 1m3, przyjąłem 100W (nie wiem czy dobrze) czyli wychodzi że potrzeba 10kW. Czyli jeśli Antek naprawdę „grzeje” z mocą 10kW to pierwszy fachowiec ma rację. Ale pytanie o jakiś zapas mocy? Wole zapytać o to wszystko niż później całą zimę słuchać od mojej żony „a nie mówiłam”. Nie chcę mieć w domu „sauny” ale tez nie chce żeby była „lodówka”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.04.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Tak to jest z tą logiką kominkową... Twoje obliczenia wymagają spalenia określonej porcji drewna. Czyli masz te swoje 7 kW. Zapas mocy, to spalenie po godzinie drugiej takiej samej porcji drewna, będziesz miał 14... Moc zazwyczaj bierze się ze spalonego w kominku opału. Warto o tym czasem pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 09.04.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Dziękuje za odpowiedz. A jak to jest z tymi kW które producenci piszą na kominku w stosunku do sprawności bo np 10kW sprawność 70% to można to przeliczyć ze 70% z 10kW? czyli moc rzeczywista 7kW czy tego się tak nie liczy? Ta podawana moc uwzględnia już sprawność. Czyli jak 10 to 10. Sprawność mówi tylko ile z włożonej energii (kaloryczności drewna) zamieni się w ciepło użyteczne, a ile w inne rzeczy. Musisz jednak pamiętać, że kominek nie grzeje jak się w nim nie pali. Czyli - jeżeli masz zapotrzebowanie na moc, powiedzmy 10kW, i dobierzesz wkład o takiej mocy, i będziesz w nim palił nominalne ilości drewna, to będziesz musiał palić 24/24 (bo zapotrzebowanie na ciepło jest ciągłe). Zapas mocy jest po to, żebyś nie musiał palić non stop. No i - czasem jest zimniej lub bardziej wieje, niż nominalnie. Inna sprawa do rozwiązania to: co zrobić jak potrzeba 10, a wkład (dobrany z zapasem, bo chcesz palić tylko przez pół dnia) daje 20. Czymś trzeba ten "pik" mocy zbić (spłaszczyć). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skin 13.08.2015 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Umówiony jestem z instalatorem na montaż opisanej wyżej instalacji na dniach. Doszedł jeden grzejnik ręcznikowy do kuchni i mocniejszy kominek. I pomysł żeby w czasie awarii prądu można nadal było palić w kominku i żeby woda się nie zagotowała w wymienniku to dać możliwość grawitacyjnie zagrzać wodę w bojlerze. Instalator pewnie już sobie rozmyślał jak to wszystko ma u mnie wyglądać, ale że lubię się czegoś nauczyć, wyrobić sobie zdanie na jakiś temat i sprawdzić dwa razy tak istotną rzecz jak ogrzewanie, więc sporo przez ostatni czas poczytałem i mam parę pytań.Czy da radę zrobić awaryjną grawitację dla bojlera?Czy można całość zrobić na jednej pompce? Bo większość schematów z co i cwu to są dwie pompki. Co dadzą mi dwie pompki w tak małym układzie? Rozumiem że druga pompka ma za zadanie obsługę bojlera, bo myślałem że można np przed bojlerem zastosować zawór z elektrosiłownikiem. Wszyscy teraz montują zawory 4 lub 3-drożne? Taka moda czy warto i wypadało by się nad tym zastanowić?Nie wiem jak to rozmyślił instalator ale ja naszkicowałem (żeby sprawdzić czy rozumiem to co wyczytałem w internecie ) taki schemacik na jednej pompce. Nie wiem czy dobry może ktoś sprawdzić i coś doradzić?http://iv.pl/images/28193231876635268318.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts