Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta pilśniowa + papa + wylewka

whyski

Recommended Posts

Witajcie,

kupiłem ładne mieszkanie na parterze dwupiętrowego podpiwniczonego bloku.

Mieszkanie wyglądało na zadbane i wymagające jedynie odwieżenia.

Postanowiłem wymienić panele - po zdjeciu starych okazało się że pod nimi są płytki PCV.

Spora ich częśc się ruszała więc bez żadnego wysilku oderwałem kilka.

Okazało się że pod nimi jest bardzo słaba (pyląca) i popękana wylewka.

Jest to na śląsku więc jedno tąpnięcie i wylewka pęka więc się tym nie specjalnie przejąłem.

Zaniepokoiło mnie jednak to, że mimo iż mieszkanie jest puste co jakiś czas przy ścianie gdzie nie ma kaloryfera a jest okno pojawia się jakiś osobnik stonogi gruntowej. W okolicach tych zaczałem "głebiej grzebać" w podłodze i okazało się ze pod wylewką jest wastwa papy a pod nią cos jak płyta pilśniowa. Na początku myślałem że to jest stare spróchniałe drewno bo się kruszyło i sypało przy dotyku.

Pod tym wszystkim nie wiem co jest, albo wykładzina PCV albo posadzka betonowa.

Moje pytanie brzmi:

Czy wystarczy jeśli tylko wyrównam miejsca po urwanych płytkach jakąś zaprawą cementową albo wylewką samopoziomująca i na to położę panele?

Czy może jeśli mam puste mieszkanie lepiej skuć całą podłoge i zrobić nową wylewkę zgodną ze "współczesną sztuką budowlaną" ? Jaki byłby tego orientacyjny koszt przy pokoju 20m2?

Chciałbym panele położyć na płycie OSB. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Co z tym stonogą... ? Jaką mam pewność że ten robal zniknie po tym zabiegu? Ściany są proste ale wykonane nie niewielkim kosztem tj. na stare ściany z tapetami przykręcono płyty K-G (na dole wystaje stara tapeta). Czy jest możliwe że ten robal mieszka w ścianach a nie w podłodze?

Jeśli miałbym to zostawić i nie rozkuwać to czy uskodzona przezemnie izolacja z papy będzie dużym problemem?