Gość Arturo72 14.04.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 - krótkie i szybkie zwiększenie temperatury w danym pomieszczeniu np. w okresach przejściowych, Tego nie rozumiem,możesz wytłumaczyć i wyjasnić jaki masz dom i jak to robisz dokładnie,od jakiej do jakiej temp.podnosisz ? Ja u siebie od dwóch lat nie zauważyłem takiej przypadłości domu. - w przypadku rozszczelnienia/zapowietrzenia itp. rurek ogrz. podłogowego możliwość grzania czasowego/docelowego ew. grzejnikiem ściennym ( nauczony złym doświadczeniem kilku znajomych podłogówkę na parterze mam zdublowaną w najważniejszych pomieszczeniach dodatkowymi obwodami do grzejników bez ich zawieszania ) - możliwość awaryjnego (piec gazowy) zagrzania łazienek drabinkami wodnymi z grzałkami elektrycznymi, Tutaj podobnie,mamy opisywać swoje doświadczenia a nie co się może stać w przszłosci,czy miałeś z tym problem u siebie i czy dublowałeś każdą instalację elektryczną na wypadek uszkodzenia jednej wiązki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markizzella 14.04.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Jestem jeszcze przed wizytą "monterów" podłogówki...Zastanawia mnie jeden fakt, Mam garaż dostawiany do domu, kalenica garażu obniżona względem kalenicy domu. Nad garażem i kotłownią mam sypialnię, która siłą rzeczy jest" nieco niżej" od poziomu podłóg w domu - 1 stopień. Na poddaszu planujemy również podłogówkę - Jak będzie wyglądało dojście z podłogówką do tej sypialni???Tak sobie próbuję to wyobrazić...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.04.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Tego nie rozumiem,możesz wytłumaczyć i wyjasnić jaki masz dom i jak to robisz dokładnie,od jakiej do jakiej temp.podnosisz ? Ja u siebie od dwóch lat nie zauważyłem takiej przypadłości domu. Gdybys czytał Bogusława to bys wiedział ze temperature trzeba szybko podniesc gdy ktos chce cyt. "pofiglowac na golasa". Nie wiem czy o to chodziło Lup123, ale jeden z powodów juz jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.04.2015 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Może Bogusław jest już w wieku gdy do figlowania na golasa potrzebuje 24-25C a może więcej , większości znanych mi osób wystarczy zdecydowanie mniej . PS może to kwestia złego krążenia ( ale teraz są dobre leki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 22.04.2015 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Dla tych co mają gorzewanie podłogowe po całości - jak macie zrobione sterowanie temperaturą powietrza w pomieszczeniach? Tzn w każdym osobno czy tylko osobno góra i dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.04.2015 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 ja osobiście mam 1 sterownik pokojowy na każdej kondygnacji, ale większość chyba robi sterowanie pogodowe dla całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 22.04.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Dla tych co mają gorzewanie podłogowe po całości - jak macie zrobione sterowanie temperaturą powietrza w pomieszczeniach? Tzn w każdym osobno czy tylko osobno góra i dół? Ja w parterówce mam 1 termostat pokojowy i tyle. Ważne jest aby wybrać na niego dobrą lokalizację, chociaż przy tych bezprzewodowych możemy sobie potestować. Wg mnie powinien być zlokalizowany w miejscu raczej chłodniejszym niż cieplejszym. U mnie akurat jest w korytarzu i z perspektywy tych kilku 1-szych miesięcy ogrzewania lokalizacja wydaje się ok. A teraz przy okazji kilka zdań o innym moim spostrzeżeniu. Może ktoś się do tego odniesie. Chodzi o pogodówkę. Doszedłem do wniosku, że nie jest mi ona potrzebna, a nawet więcej, przysparza tylko dodatkowych problemów. Wiem, wiem zaraz pewno powiecie, że ustawienie właściwej krzywej grzewczej to nie takie proste i niekiedy zabiera kilka sezonów. Może to i prawda, ale po co mi to, jeśli wystarczy, że ustawie stałą temp. zasilania na kotle-ok. 35-37C i dogrzewa mi dobrze zarówno przy -15 jak i +10. A tak przy pogodówce przy temperaturach dodatnich (zwłaszcza już powyżej +5C) nie dało się dogrzać budynku. Kocioł pracował praktycznie cały czas (przy zasilaniu ok. 26-28C) a temperatura wewnątrz stała w miejscu, nie mówiąc o zużyciu gazu. Nie było więc wyjścia jak podbicie krzywej, więc już wolę mieć 1-dną stała temp. na kotle, a nie ciągłe bieganie i przestawianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.04.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Wystarczyło przeciaż ustawić nieco wyzszą tenperature minimalna zasilania (np 29-30C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 22.04.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Nie wiem, czy kocioł przy podpiętej pogodówce ma taką opcję, muszę to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzeju_W 22.04.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Witam serdecznie,W porozumieniu z instalatorami, w moim domu zostały zamontowane termostaty pokojowe tylko w sypialni i pokoju dziennym. Łazienka wiadomo powinno być zawsze ciepło. Co do sypialni to sprawa już wygląda różnie. Co domownik to różna temperatura przy której może spokojnie zasnąć.Więc decyzję zostawiam Panu, ale wg mnie chociaż sterowanie w sypialni powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 22.04.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 U mnie są dwa obiegi (góra i dół) i dwa niezależne czujniki temperatury na obydwu poziomach i do wzorcowych pomieszczeń regulowana jest temperatura na danym poziomie. Mam też czujnik zewnętrzny aby była możliwość regulacji pogodowej ale z tego nie korzystam i dokładniejszym regulatorem są czujniki wewnętrzne. Po dwóch latach ogrzewania widzę że dobrym rozwiązaniem było niezależne regulacje poziomów bo po wykresach pracy widać że pompy aby utrzymać temperaturę na danym poziomie różnie pracują z różnymi czasami i ciężko by było to zrobić na jednej aby utrzymać stała temperaturę na każdym poziomie. Odnośnie pogodówki to widzę że w nowym ocieplonym domu nie ma dużego znaczenia temperatura zewnętrzna, bo zimno na zewnątrz ma wpływ na temperaturę w środku dopiero po kilku dniach, a znowu moc podłogówki jest w stanie to nadrobić po kilku godzinach, mam też porównanie do starego domu gdzie bez pogodówki by się nie obeszło, bo gdy na zewnątrz robiło się zimniej pogodówka musiała od razu reagować ostro aby nadrobić straty ciepła bo gdy była wyłączona ogrzewanie nie było w stanie nadrobić tych strat ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts