Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile p?acicie rocznie za ogrzewanie??

Senser

Recommended Posts

Pow. ogrzewana dotychczas to ok. 170 m2

Max+12 styropan, 5 rok grzania.

Instslacja: kociol na drewno 35 KW+bufor ciepla ok. 2100 litrow, niezalezne obiegi sterowane pogdowo.

Opal: odpady poprodukcyjne bukowo-debowe (parkiet)

Koszt za ostatnia zime to 1 tys. plus wklad pracy wlasnej: przygotowanie opalu na zime tzn. pociecie i magazynowanie

podkladanie: 1xdobe przy temp do -10C, przy nizszych temp max 2x

Pozdr

Zbyniu

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Troche jest to zabawne to porownywanie kosztow ogrzewania w bloku i w domu. Dlaczego? Sa to wielkosci nieporownywalne przynajmniej z 2 powodow:

po pierwsze ludzie mieszkajacy w blokach maja przyzwyczajenia do utrzymywania wyzszej temperatury pomieszczen, bo koszt CO wpada do czynszu i tyle, dopiero po przeprowadzce do własnego domu wzrasta swiadomosc a co za tym idzie - ludzie zaczynaja oszczedzac, konczy sie czeste wietrzenie, obnizana jest temperatura w nocy, instalowane sa rekuperaory - mieszkajac w blokach zdecydowana wiekszosc tego nie robi

po drugie koszt CO dla mieszkancow blokow zawiera takze w sobie koszt dostarczenia energii, modernizacji i napraw elektrocieplowni. Rachunek do spoldzielni placi sie jeden, lecz spoldzielnia nie zajmuje sie produkcja i dostarczaniem ciepla. Nie wystarczy spalic wegiel w cieplowni by miec ciepełko w domu, trzeba takze podjac naklady inwestycyjne w instalacje do dostarczenia ciepla do mieszkan czy w biezace utrzymanie cieplowni. Kto za to placi? Spoldzielnia, budzet panstwa? NIe - płaci kazdy mieszkaniec blokow w swoich rachunkach. Dlatego porownujac koszt ogrzewania w blokach i w domach trzeba to rozpatrzyc np. na przestrzeni 20-30 lat, uwzgledniajac w koszcie CO dla potrzeb domu jednorodzinnegko koszt wybudowanie komiana, przegladow kominiarskich, wyposazenia, naprawy i modernizacji kotłowni, kosztow transportu paliwa, kosztow utylizacji produktow spalania (popiół) czy wreszcie kosztów bieżącej obsługi. Porownywanie rocznych rachunkow za ciepio z cena zakupu paliwa jest bez sensu. To tak jakby porownywac koszt taksowki na trasie 20 km a kosztem przejechania tego odcinka własnym samochodem. Taksowka wyjdzie drozej od paliwa, tylko zeby pojechac własnym samochodem to trzeba go wczesniej kupic - czyli wydac nieporownywalnie wiecej pieniedzy niz koszt przejazdu.

Pierwszy sezon. Za okres 27.11. - 19.12.2007 zużycie gazu 231 m. Temp. 19 st dzień i 18 noc. Na górze, gdzie grzejniki to w nocy temp. spada do 16st !, bo sterownik jest na dole i tam jest podłogówka, więc cieplej i mimo,że na górze zimnica piec się nie załączy dopóki na dole temp. nie spadnie. .Pow. ok. 150 m.kw. kubatura ok. 630 m sz. Piec Wolf atmosferyczny 18 KW z zasobnikiem 120 l. Sciana suporeks 24 cm + 10 styro.Na poddaszu wata 15 cm.

malowanie klatki schodowej + wymiane zarowki, odsniezanie chodnika, malowanie ławki, naprawianie hustawki i piaskownice przed blokiem, ogrzewanie klatki schodowej.

zastanów się na ilu osiedlach administracja faktycznie dba o ład i porządek. Zapraszam Cię do Tarnobrzega gdzie będziesz mógł ocenić czy pieniążki z czynszu idą na czynności które opisałeś. Mówisz że znajomy sprzedaje mieszkanie za 2900 - chyba to nie jest jakieś nowoczesne osiedle z pięknie umalowanymi klatkami, wyremontowanymi huśtawkami itp.

zgadzam się z Tobą, że przy własnym domu czynności te kosztują. Ale dokładnie masz kontrolę nad swoimi pieniędzmi. Przeznaczas 5000 zł na odświeżenie otoczenia to wiesz, że te 5000 zł faktycznie się tam znalazło. Robisz co chcesz i jak chcesz (prawie).

Pozdrawiam serdecznie :p

od 10.2006 do 10.2007 poszło 2000m3 gazu. Dom 184m2 użytkowej ogrzewanej (234m2 do podatku). Szeregówka, ściany czołowe 3 warstwowe, Max + 5cm styropian + cegła modularna, ściany boczne między sąsiadami cegła pełna, sąsiedzi nie mieszkają, szerokość 6m, 3 kondygnacje, słaba izolacja stropu, temp. na dzień 19*C, na noc 18*C. Nie mam kominka, tylko kocioł vitopend 100, zbiornik 120l cwu. :-)

Nie dużo :)

Najpierw o domu - 250m2, 2 kondygnacje, ściana 3W silikat 24cm + 15 cm styropianu + 12 cm silikatu na zewnątrz, okna standard 1,1, stropodach średnio 30 cm styropianu, podłoga na gruncie 13 cm styropianu. Część mieszkalna 140 m2 z temperatura 22 stopnie, cześć warsztatowa z temp 16-18 stopni.

Pierwszy sezon własciwie cały na piecu gazowym. W kominku palone "dla sportu" w dni świąteczne i wtedy gdy zapowiadali znaczny spadek temperatur.

Za cały sezon wrzsień2005/wrzesień 2006 rachunki za gaz (GZ50) 2500 zł - w tym cwu średnio 80zł/miesiąc czyli w pierwszym sezonie samo grzanie wyszło ok 1600 zł.

Drugi sezon juz wyszedł lepiej, ale pomagałem sobie kominkiem - poszło jakieś 5 m3 drewna (po ok 80 zł/m3) a rachunek roczny zmalał do 1800zł.

W tym sezonie na razie właczyłem piec na 3 tygodnie z lenistwa bardziej :oops: - nie chciało mi się nosić drewna. Wynikami szczególowymi podziele się dopiero we wrześniu.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Umnie ok 150 m2 kubatura ok 470 m3.

Ustawiona temp dzień 21 noc 17 (jesze nigdy do takiej przez noc nie spadła)

Za okres od 24-12 do 27-02 770 m3 1336 zł.

Parter ogrzewam między innymi kominkiem. Wystarczy że wrzucę parę desek po budowie i za chiwlę mam 24 stopnie na parterze.

Ps. Wkład jeszcze nie zabudowany :)

• 2 years później...

ja w pierwszym sezonie grzewczym w zimę ( 4,5 miesiąca ) spaliłem 4 t miału a nastepnie na ciepłą wodę latem około 140 kg miesięcznie miału także rok wyszedł nie więcej niż 5 t miały po 290 zł/t, po drugim, sezonie spaliłem juz w zimę mniej niż 4 tony (około 3,75t miału i jakieś 660 kg na grzanie ciepłej wody do dzisiaj.....myslę że w tą zimę spalanie jeszcze powinno spaść o jakieś 0,25 t więc powinnienem osiągnąć zakładane max 4,5 tony miału na rok...czyli około 1370 zł....piec z podajnikiem na miał.....i nie grzeję w kominku.... bo nie maiłem do tej pory okazji....i chęci....:)

mam ściane z Ytonga 24 cm + 15 cm styro, i do tego piwnicę ocieploną 12 cm styro XPS ursy 032 lambda na stropach po 8 cm styro a na podłodze na gruncie w piwnicy 8 cm pianki poliuratenowej

powierzchnia domu to poddasze 80 m2 + parter 86 m2 + 86 m2 piwnica = 248 m2 parter i poddasze grzane do 24-25 ' a piwnica do 21' stopni C _ parter (podłogówka) poddasze 50% podłogówka i grzejniki (które nadal nie były nigdy załączone bo jest ciepło) piwnica grzejniki....

dach mam ocieplony pod skosami 30 cm wełny.....a pomiędzy kleszczami i podnimi....45 cm wełny....

większośc okien od południa i zachodu ( tzn, 2/3 ) a reszta od wschodu i północy (1/3)

• 1 year później...