Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła jaka wybrac

kliminho

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie budowy domu wg projektu Celesta Lux. W zamiarze mam zamontowac ogrzewanie podłogowe w całym domu (choc myslalem tez o klimakonwektorach na pietrze). Dostałem juz wiele ofert odnosnie pomp ciepła ale caly czas sie zastanwiam czy to mi sie bedzie oplacalo. Chciałem zamontowac PC gruntowa pionowa, ale koszt odwiertów mnie odpycha. Myslaelm tez o powietrzenje i do tego kominek z plaszczem wodnym, ale obawiam sie, ze w zimie koszty PC powietrzenej beda bardzo duze. Teraz nie wiem czy sumarycznie (PC powietrzna + kominke z plaszczem) nie wyjdzie mnie drozej niz PC gruntowa pionowa.

Prosze o rady. Moge podesłac wstepne wyceny.

Witam

Jestem w trakcie budowy domu wg projektu Celesta Lux. W zamiarze mam zamontowac ogrzewanie podłogowe w całym domu (choc myslalem tez o klimakonwektorach na pietrze). Dostałem juz wiele ofert odnosnie pomp ciepła ale caly czas sie zastanwiam czy to mi sie bedzie oplacalo. Chciałem zamontowac PC gruntowa pionowa, ale koszt odwiertów mnie odpycha. Myslaelm tez o powietrzenje i do tego kominek z plaszczem wodnym, ale obawiam sie, ze w zimie koszty PC powietrzenej beda bardzo duze. Teraz nie wiem czy sumarycznie (PC powietrzna + kominke z plaszczem) nie wyjdzie mnie drozej niz PC gruntowa pionowa.

Prosze o rady. Moge podesłac wstepne wyceny.

spójrz na moją stopkę (to coś poniżej wpisu) i masz tam ocieplenie domu + rekuperator za 4300zł.

masz PC powietrzna i masz rachunek za prąd za CO i CWU ostatnie 6msc ok 890zl (temperatura w domu 23,5* w tym momencie).

to ws. kosztów powietrznej - wg. Ciebie bardzo dużych. Dla mnie to 890zł jest znośne.

a ws. zakupu to i owszem jak ładny kominek to w duecie z powietrzną PC to może być droższy od PC gruntowej. Tylko po co Ci ten kominek?

Jeżeli by dogrzać dom to lepiej izoluj dom - a będzie ciepło niezależnie jaką PC użyjesz.

Może kominek w razie awarii? To licz go do każdego rodzaju PC bo obie mogą mieć awarie.

Także polecam ten kominek rozważyć dla obu typu pomp lub dla żadnej i w sumie wyjdzie różnica w cenie na zakupie PC PW kontra PC odwierty.

A jak już dla bezpieczeństwa chcesz kominek to polecam najtańszy bez bajerów jak płaszcze itp.

Czytałem wiele tematów na tym forum i nie wiem jak to jest, ze ktos dostaje odwierty za ok 10-15 tys zł. Mi kazda firma oferuje odwerty ok 200 mb za cene 25 tys zl. A trafilem na firme gdzie za 27 tys zl mam sondy poziome a pionowe za 38 tys zl i to netto. Dlatego to mnie odrzuca i pcha w pompe powietrzna, ale boje sie, ze w ziemie bede mial duze rachunki

Czytałem wiele tematów na tym forum i nie wiem jak to jest, ze ktos dostaje odwierty za ok 10-15 tys zł. Mi kazda firma oferuje odwerty ok 200 mb za cene 25 tys zl. A trafilem na firme gdzie za 27 tys zl mam sondy poziome a pionowe za 38 tys zl i to netto. Dlatego to mnie odrzuca i pcha w pompe powietrzna, ale boje sie, ze w ziemie bede mial duze rachunki

ja miałem i oferty za 160 PLN za 1 m. a skończyło się na 51 PLN za 1 m mniej więcej ....

Mnie tylko dziwi, że skądinąd mądrzy ludzie, inteligentni - strasznie głupieją jak przychodzi do tematu np. izolacji, PC itp.

Gdy chodzi o "normalne" tematy,sprzęty - to sobie wszystko wyszukają, wygooglują, porównają na ceneo....a jesli przychodzi do izolacji/PC to jakaś straszna niemoc ich dopada i bezkrytycznie łykaja mądrości różnej maści szamanów że 10cm styro na ściane jest optymalnie, że PC powietrzną to sie nie da nagrzać, lub jak będzie prawdziwa zima, to strasznie drogo....itd, itd

Mnie tylko dziwi, że skądinąd mądrzy ludzie, inteligentni - strasznie głupieją jak przychodzi do tematu np. izolacji, PC itp.

Gdy chodzi o "normalne" tematy,sprzęty - to sobie wszystko wyszukają, wygooglują, porównają na ceneo....a jesli przychodzi do izolacji/PC to jakaś straszna niemoc ich dopada i bezkrytycznie łykaja mądrości różnej maści szamanów że 10cm styro na ściane jest optymalnie, że PC powietrzną to sie nie da nagrzać, lub jak będzie prawdziwa zima, to strasznie drogo....itd, itd

fakt, ja wiem tylko jedno....

jak przyjdzie mroźna duża zima, to po prostu będzie na dworze zimno :)

a w domu? zależy jak ocieplisz, jak ogrzejesz itp. czyli wszystko zależy od wielu czynników :) ale na pewno nie od tego czy masz powietrzną czy odwierty :)

jak masz spieprzoną instalację to i z głębinówką może być zimno :) a jak masz dobrą instalację to nie ważne jaka pc :) byle była dobra :) (działająca z odpowiednią mocą itp)

• 2 weeks później...

Czesc

Mam kilka ofert na PC:

ETNA GWK 10 lub GWS 10 39 852 zł

DIMPLEX SI 11 TU Klasa A** 50 652 zł

SMARTHEAT Classic 012 i inwerter 46 000 zł

STIEBEL ELTRON WPC 13z chlodzenie 50 000 zł

BUDERUS WPS 13-1 48 000 zł

Premium SI 9TE TE DIMPLEX 47 250 zł

To sa juz ceny z odwiertami. Co na to powiecie?

Zastanawiam sie jeszcze na PC P-W:

Samsung EHS 16kW 29 000 zł

Mitshubishi ZUBADAN 14 kW 35 000 zł

Dodam moze, ze mam dom CELESTA LUX

Pow. netto 194,6 m2 + 20m2 ogrzewany zimowy ogrod

Pow. brutto 174,5 m2 (adaptuje garaz na pomieszczeniea) + 20 m2 ogrzewany zimowy ogrod

Nie wiem jakiej mocy pompe powinien miec. Bo podaja mi roznie od 10-12 kW, a powietrzene 12-16kW.

Edytowane przez kliminho

Dodam moze, ze mam dom CELESTA LUX

Pow. netto 194,6 m2 + 20m2 ogrzewany zimowy ogrod

Pow. brutto 174,5 m2 (adaptuje garaz na pomieszczeniea) + 20 m2 ogrzewany zimowy ogrod

Nie wiem jakiej mocy pompe powinien miec. Bo podaja mi roznie od 10-12 kW, a powietrzene 12-16kW.

Zrób OZC to będziesz wiedział jakiej mocy potrzebujesz, inaczej to wróżenie z fusów.

Ale... tak na moje oko to taka jak moja PW T-Cap 9kW poradzi sobie z tym domem z palcem w ...

Na forum są wyceny na taka pompę za 25tys (komplet razem z kotłownią), więc miałbyś 15tys taniej niż najtańsza gruntówka z Twojej wyceny. Te 15tys. nie zwróci Ci się nigdy, choćby 10 najbliższych zim miałyby być zimami stulecia;)

Zrób OZC to będziesz wiedział jakiej mocy potrzebujesz, inaczej to wróżenie z fusów.

Ale... tak na moje oko to taka jak moja PW T-Cap 9kW poradzi sobie z tym domem z palcem w ...

Na forum są wyceny na taka pompę za 25tys (komplet razem z kotłownią), więc miałbyś 15tys taniej niż najtańsza gruntówka z Twojej wyceny. Te 15tys. nie zwróci Ci się nigdy, choćby 10 najbliższych zim miałyby być zimami stulecia;)

Z tego co widze, to Ty masz PC P-W. Ale jestes ze stryfy I ja jestem ze strefy III (malopolska) wiec tempertary mam nizsze.

teoretyczni instalację grzewcze oblicza się na jakąś temperaturę zewnętrzną np - 20 C .W przypadku niższych temperatur trzeba coś dodatkowego uruchomić.np kominek .

Ale kominek z płaszczem wodnym to wyrzucone pieniądze .Mało tego jak będzie awaryjna sytuacja to może nie ruszyć ( brak prądu).

Budowanie domu na wypadek zimy z temperaturami -30 C. lub wojny jest ekonomicznie nieuzasadnione.

Niektórzy koledzy straszą normalną zimą Ale one niestety są nienormalne.:rolleyes:

Ale na forum czytam, ze rachunek za uzytkowac PC P-W to czasami 2000 zł

generalnie to czytałem też o rachunkach za 400zł, ale mają one tyle wspólnego z tymi za 2000zł, że są rzadkie. Najczęściej są rachunki 1000-1500zł.

Tylko rachunek 400-1000-2000zł co nam sam powie?

Niewiele.

Są tacy co grzeją w II T wszystko i tacy co tylko 30% jakoby się w nocy przegrzewali.

Są tacy co im temp w domu w pół dnia spada o 2 st i tacy co nie mogę różnicy 0,5st uzyskać.

Są tacy co grzeją 100m2 i 200m tą samą PC.

Są tacy co ocieplali i montowali rekuperator i tacy co tego nie robili chętnie.

Są grzejący do 20,5 st i do 23,5st.

To i są różne rachunki.

Chcesz PV, PC PW, kominek na bajerze. Daj na to OZC i będziesz miał papier z danymi co Ci na FM bez wróżenia rachunki obliczą. Nie innych a Twoje.