Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła jaka wybrac

kliminho

Recommended Posts

Myslalem o kominku z plaszczem wodnym, albo z rozprowadzeniem ciepla. Mam tez w planach zamonowac ogniwa fotowoltaincze. To myslalem, ze jak wezme powietrzna to jakos bedzie tanio. Ale na forum czytam, ze rachunek za uzytkowac PC P-W to czasami 2000 zł

Ale te 2000zł to rocznie! To chyba nie jest duża kwota:confused: Załóż gaz, to dopiero zobaczysz co to duże rachunki;)

Ja masz pozwolenie na budowę, to w części dotyczącej instalacji CO powinieneś mieć policzone OZC .

nie ty pierwszy i nie ty ostatni...

to cyferki które sa w PnB niewiele mają wspólnego z OZC

pomijając już jakość tych obliczeń (bardzo problematyczną) - to brakuje tam najważniejszego - projektowego obciążenia cieplnego.

Dopiero na podstawie projektowego obciążenia cieplnego dobiera się moc urządzenia grzewczego. Trzeba do tego jeszcze dodać dodatkowo moc na potrzeby CWU - np. 0,25kw/os.

Czyli jak wyjdzie projektowe obciążenie cieplne 5,5kw i będą mieszkać 4 osoby, to trzeba urządzenie grzewcze o mocy 6,5kw (gdyby mieszkało 6 osób, to trzeba 7kw)

nie ty pierwszy i nie ty ostatni...

to cyferki które sa w PnB niewiele mają wspólnego z OZC

pomijając już jakość tych obliczeń (bardzo problematyczną) - to brakuje tam najważniejszego - projektowego obciążenia cieplnego.

Dopiero na podstawie projektowego obciążenia cieplnego dobiera się moc urządzenia grzewczego. Trzeba do tego jeszcze dodać dodatkowo moc na potrzeby CWU - np. 0,25kw/os.

Czyli jak wyjdzie projektowe obciążenie cieplne 5,5kw i będą mieszkać 4 osoby, to trzeba urządzenie grzewcze o mocy 6,5kw (gdyby mieszkało 6 osób, to trzeba 7kw)

No ale to co napisałeś to rzeczy oczywiste.

Ponadto metodyka obliczania OZC zawiera wiele uproszczeń i założeń i nie do końca odzwierciedla stan faktyczny ... zwłaszcza gdy osoba wykonująca obliczenia OZC nie widziała domu.

Ja liczyłem na piechotę w excelu potem w Audytorze (wersja demo) i porównałem z danymi z PnB i muszę powiedzieć, że zgadzało się to z dokładnością 10-15%, przy czym największe rozbieżności powoduje wentylacja (z resztą najmniej przewidywalna)

Ostatecznie to dom i tak będzie nieco bardziej ocieplony :-) a na CWU będę potrzebował tyle samo ciepła co na ogrzanie domu przez sezon grzewczy

No ale to co napisałeś to rzeczy oczywiste.

oczywiste?!? nic bardziej błędnego

olbrzymia większość ludzików mających PnB na pytanie o OZC twierdzi że ma to przecież wszystko wyliczone w projekcie.

dopiero po pytaniu o projektowe obciążenie cieplne - jest echo....

wielokrotnie to przerabiałem....

nie wiem, może źle zrozumiałem twoją wcześniejszą wypowiedź

Ja masz pozwolenie na budowę, to w części dotyczącej instalacji CO powinieneś mieć policzone OZC .

ale ty też twierdzisz, że wszystko jest policzone - a to jest nieprawda.

ale ty też twierdzisz, że wszystko jest policzone - a to jest nieprawda.

Ok. Może nie jest to w jednym miejscu ale wszystkie informacje niezbędne do tego są w projekcie ... no przynajmniej ja miałem ... ale może to dla tego iż już w projekcie miałem pompę ciepła (co prawda ON/OFF ale pompę ciepła). Ponadto projekt CO do PnB robiła mi osoba, która miała już na swoim koncie kilka realizacji PC w tym dużych

Poza tym u mnie w starostwie wymagają pełnego projektu z wszystkimi instalacjami i potrzebnymi instalacjami.

• 5 weeks później...
(...)ale teraz mi się to bardzo opłaca.

Jak KAŻDA gruntowa pompa ciepła....

PS. Klalas - a ty właściwie naprawdę masz pompę?

Bo tutaj kotła szukasz:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=6872545#post6872545

cytat: "Witam. Zastanawiam sie nad nowym kotlem. Bylam już na roznych stronach, ale nie wiem, co zamowic. Ogladalam duzo kotłów z Gamletu. Myślałam o takim typie: GT KWRUZ - opinie sa na tak. Co radzicie?"

Poza tym, o pompie pisze niby facet, a o kocioł pyta kobieta? :D

Edytowane przez wihajster