map78 20.04.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Myslalem o kominku z plaszczem wodnym, albo z rozprowadzeniem ciepla. Mam tez w planach zamonowac ogniwa fotowoltaincze. To myslalem, ze jak wezme powietrzna to jakos bedzie tanio. Ale na forum czytam, ze rachunek za uzytkowac PC P-W to czasami 2000 zł Ale te 2000zł to rocznie! To chyba nie jest duża kwota:confused: Załóż gaz, to dopiero zobaczysz co to duże rachunki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 22.04.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 A jak mam zrobic OZC? Poradze sobie z tym sam? Ja masz pozwolenie na budowę, to w części dotyczącej instalacji CO powinieneś mieć policzone OZC . BTW. Pogadaj z GHS. (Ja jestem z okolic Wadowic i u mnie robili instalacje a z tego co pamiętam, to pod Krakowem też coś robili) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.04.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Ja masz pozwolenie na budowę, to w części dotyczącej instalacji CO powinieneś mieć policzone OZC . nie ty pierwszy i nie ty ostatni... to cyferki które sa w PnB niewiele mają wspólnego z OZC pomijając już jakość tych obliczeń (bardzo problematyczną) - to brakuje tam najważniejszego - projektowego obciążenia cieplnego. Dopiero na podstawie projektowego obciążenia cieplnego dobiera się moc urządzenia grzewczego. Trzeba do tego jeszcze dodać dodatkowo moc na potrzeby CWU - np. 0,25kw/os. Czyli jak wyjdzie projektowe obciążenie cieplne 5,5kw i będą mieszkać 4 osoby, to trzeba urządzenie grzewcze o mocy 6,5kw (gdyby mieszkało 6 osób, to trzeba 7kw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 22.04.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 nie ty pierwszy i nie ty ostatni... to cyferki które sa w PnB niewiele mają wspólnego z OZC pomijając już jakość tych obliczeń (bardzo problematyczną) - to brakuje tam najważniejszego - projektowego obciążenia cieplnego. Dopiero na podstawie projektowego obciążenia cieplnego dobiera się moc urządzenia grzewczego. Trzeba do tego jeszcze dodać dodatkowo moc na potrzeby CWU - np. 0,25kw/os. Czyli jak wyjdzie projektowe obciążenie cieplne 5,5kw i będą mieszkać 4 osoby, to trzeba urządzenie grzewcze o mocy 6,5kw (gdyby mieszkało 6 osób, to trzeba 7kw) No ale to co napisałeś to rzeczy oczywiste. Ponadto metodyka obliczania OZC zawiera wiele uproszczeń i założeń i nie do końca odzwierciedla stan faktyczny ... zwłaszcza gdy osoba wykonująca obliczenia OZC nie widziała domu. Ja liczyłem na piechotę w excelu potem w Audytorze (wersja demo) i porównałem z danymi z PnB i muszę powiedzieć, że zgadzało się to z dokładnością 10-15%, przy czym największe rozbieżności powoduje wentylacja (z resztą najmniej przewidywalna) Ostatecznie to dom i tak będzie nieco bardziej ocieplony a na CWU będę potrzebował tyle samo ciepła co na ogrzanie domu przez sezon grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.04.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 No ale to co napisałeś to rzeczy oczywiste. oczywiste?!? nic bardziej błędnego olbrzymia większość ludzików mających PnB na pytanie o OZC twierdzi że ma to przecież wszystko wyliczone w projekcie. dopiero po pytaniu o projektowe obciążenie cieplne - jest echo.... wielokrotnie to przerabiałem.... nie wiem, może źle zrozumiałem twoją wcześniejszą wypowiedź Ja masz pozwolenie na budowę, to w części dotyczącej instalacji CO powinieneś mieć policzone OZC . ale ty też twierdzisz, że wszystko jest policzone - a to jest nieprawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 23.04.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 ale ty też twierdzisz, że wszystko jest policzone - a to jest nieprawda. Ok. Może nie jest to w jednym miejscu ale wszystkie informacje niezbędne do tego są w projekcie ... no przynajmniej ja miałem ... ale może to dla tego iż już w projekcie miałem pompę ciepła (co prawda ON/OFF ale pompę ciepła). Ponadto projekt CO do PnB robiła mi osoba, która miała już na swoim koncie kilka realizacji PC w tym dużych Poza tym u mnie w starostwie wymagają pełnego projektu z wszystkimi instalacjami i potrzebnymi instalacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 27.04.2015 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Ja masz pozwolenie na budowę, to w części dotyczącej instalacji CO powinieneś mieć policzone OZC . BTW. Pogadaj z GHS. (Ja jestem z okolic Wadowic i u mnie robili instalacje a z tego co pamiętam, to pod Krakowem też coś robili) A jaka Ty masz pompe, powietrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 28.04.2015 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 A jaka Ty masz pompe, powietrzna? Gruntowa z poziomym wymiennikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 27.05.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 no i w sumie najlepszy wybór. ostatnie zimy co prawda były dość ciepłe, ale przy tych ostrzejszych zauważyłeś jakiekolwiek problemy ze spadkiem wydajności przy powiedzmy -20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.05.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) (...)ale teraz mi się to bardzo opłaca. Jak KAŻDA gruntowa pompa ciepła.... PS. Klalas - a ty właściwie naprawdę masz pompę? Bo tutaj kotła szukasz: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=6872545#post6872545 cytat: "Witam. Zastanawiam sie nad nowym kotlem. Bylam już na roznych stronach, ale nie wiem, co zamowic. Ogladalam duzo kotłów z Gamletu. Myślałam o takim typie: GT KWRUZ - opinie sa na tak. Co radzicie?" Poza tym, o pompie pisze niby facet, a o kocioł pyta kobieta? Edytowane 28 Maja 2015 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts