kemot_p 08.04.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam, mam działkę z nowego podziału, zdecydowałem się ją ogrodzić (siatką na słupkach betonowych). Ekipa budowlana już zamówiona. I teraz mam do Was pytanie, jak wybudować to ogrodzenie względem granicy, żeby nie naruszyć własności sąsiada. Planuję słupki wkopać po mojej stronie, a siatkę dać po zewnętrznej stronie słupków - w granicy, czy się od tej granicy "odsunąć" na 2-3 cm? Czy wykonując takie ogrodzenie mam wezwać sąsiadów, żeby "potwierdzili" granicę? Gdyby w przyszłości sąsiad zakwestionował poprawność ogrodzenia względem granic - to na kogo spada obowiązek i koszt wezwania geodety celem sprawdzenia granic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NAMOW 08.04.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Jedna i druga wersja jest ok. Ja zastosowałem wariant drugi(odsunąłem się od granicy do krawędzi słupka)), ale to ze względu na upierdliwość sąsiada. Nie musisz nikogo wzywać do do potwierdzania przebiegu granicy. W przypadku jej kwestionowania, to sąsiad będzie musiał pokryć ewentualne koszty ponownej wizyty geodety. A potem, no cóż, często wtedy kończą się dobrosąsiedzkie stosunki. Przestawienie płotu,musiałbyś wykonać na swój koszt (często z tym jest problem bo strony są już tak ze sobą zwaśnione, że niema mowy np.o wejściu na sąsiedzką działke. Za ponowną wizytę geodety też należałoby się jakoś z sąsiadem rozliczyć. W takiej sytuacji możesz domagać się zwrotu poniesionych nakładów od swojego geodety, ale jak znam życie sprawa będzie trwała dłuższy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 09.04.2015 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Ja akurat z sąsiadami mam dobre relacje, ale uważam podobnie jak ty, że postawienie całego płotu po mojej stronie pozwoli uniknąć przyszłych potencjalnych kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 09.04.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 jak dasz siatkę od swojej strony to Ty będziesz miał ładnie jak dasz siatkę od zewnątrz to sąsiad będzie miał ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts