Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia NEED YOUR HELP

Priscilla

Recommended Posts

Czas biegnie nieubłaganie a ja ciągle nie mam pomysłu.

Albo inaczej - codziennie mam inny pomysł ;)

Jeszcze niedawno miała być zamknięta, potem całkowicie otwarta, teraz jest pomysł z "barkiem", o ilości kolorów już nie wspomnę.

Jest biała- to jest pewniak. Reszta jeszcze w fazie koncepcji ;)

Nie mam zielonego pojęcia o projektowaniu a zrobienie czegoś na kształt wizualizacji było nie lada wyzwaniem.

Nie zwracajcie uwagi na jakość proszę :)

Mam nadzieje, że cokolwiek widać.

Kuchnia jest biała z frontami lakierowanymi i dodatkami merbau.

Będę wdzięczna za opinie jeśli chodzi o układ, funkcjonalność i wszelkie pomysły zmian.

Zwróćcie proszę uwagę na szafki nad płytą - początkowo miał być tam jedynie okap, ale bardzo chcialabym suszarke do naczyń, wiec powstal pomysl na schowanie okap w szafce i wykorzystaniu drugiej na okap, nie wiem czy to dobry pomysł ...

Drugim pomysłem było zastąpienie dodatkow merbau dodatkami w kolorze podłogi, wtedy podłoga była trochę ciemniejsza - jakis dąb lekko bielony. Może na tak małej przestrzeni (salon plus kuchnia maja 30m) lepiej wybrac tylko 1 kolor drzewa??

Liczę na Waszą pomoc!

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Edytowane przez Priscilla

Kuchnia "prawie" zamknięta nie jest złym pomysłem, choć obecnie większość jest całkowicie otwartych. Nie widać tego całego bałaganu i daje gospodyni pewną ...nazwijmy to ....intymność :) Mnie to akurat odpowiada. Co do Twojego projektu - układ wydaje się funkcjonalny, choć nie widzę lodówki??

Lodowka bedzie w zabudowie po lewej stronie piekarnika (patrząc z salonu). Po prawej stronie piekarnika az do sciany mam wielki ekran :(

Tak, to prawda, ze zamknięta kuchnia ma wiele zalet i dlatego na poczatku chcialam tylko zamknieta. Ale czeste spedzanie w kuchni czasu powoduje wrazenie 'wyobcowania', wszyscy bawią sie w salonie a biedna mama ciagle w kuchni ;)

Dodatkowo otwarta kuchnia mam nadzieje powiększy optycznie ta niedużą przestrzeń. Zobaczymy w realu ;)

Dziękuję :)

Czy jest wygodnie nie powiem, bo jeszcze nie mieszkamy :) Gdy się przymierzałam, było ok :) Bardzo ok nawet, więc taki układ mogę polecić. Ja mam typowy trójkąt roboczy, czyli w zasięgu ręki zlew, płytę i zmywarę. Do lodówki muszę się przejść, ale to już siła wyższa - tak po prostu wyszło. Za bardzo kombinowałam z projektem :)

Hmmm...inspiracja zła nie jest :) Istotne jest to, co w Twojej kuchni ma grać rolę główną: biel frontów, czy ciepło drewna? Ja nie przepadam za "ocieplaniem" bieli drewnem. Biel sama w sobie jest tak szlachetna i piękna, że nie potrzebuje drugiego (nie ma co ukrywać, również szlachetnego) materiału, jakim jest drewno.

Gdyby to była moja kuchnia, postawiłabym na wyeksponowanie bieli, dodałabym coś szarego na podłogę (jeśli już koniecznie drewniane, to w szarości - barlinek dąb marzipan muffin grande na przykład), coś maksymalnie podobnego do podłogi na blat. Kolorystyka zupełnie inna niż w Twojej inspiracji :) ale myślę, że niegorsza :)

Nie bierz przypadkiem mocno do serca tych moich wywodów :) Kuchnia ma się podobać przede wszystkim Tobie.

Do rozważań filozoficznych skłoniło mnie Twoje nieprzekonanie/niezdecydowanie co do koncepcji kuchni :)

Trochę pomarudziłam, ale teraz tak patrzę na Twoją inspirację i ...ma coś w sobie. Jeśli Ci się podoba, zostań przy niej. Zgraj tylko podłogę z blatem :)

Alez Kochana dziekuje Ci serdecznie za opinie i swieze pomysly.

Szary... jakos nie jest moim ulubionym kolorem. Nie mam do niego przekonania.

Chcialabym aby mieszkanie bylo przytulne, a nie 'pokazowe', stad ten pomysl delikatnego przelamania kuchni drewnem.

Moze rzeczywiscie to za mala przestrzen aby dawac 2 kolory drewna, wieczorem postaram sie zrobic wizualizacje z 1 kolorem - troche sie obawiam ze bedzie strasznie monotonnie...

Bardzo lubie lerbau, aczkolwiek na podlodze bym go nie polozyla, dlatego pomyslalam ze w dodatkach moze byc ok. Sporo jest inspiracji z 2 kolorami drewna, ale faktycznie na wiekszych powierzchniach :(