jarekc123 09.04.2015 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Proszę o pomoc w umiejscowieniu czerpni, całą instalację mam już zrobioną, a tu nie mogę się zdecydować. Może szybko opiszę sytuację: 1. mieszkanie 100m2 na I piętrze kamienicy, która jest obrócona o 10st. od kierunku północ-południe2. od ściany północnej jest niezbyt ruchliwa ulica, ale zaraz za ulicą rzeka, od której przy niskim poziomie wody czuć zapachy3. od zachodniej stary cmentarz - tereny zielone4. od południowej ogród działka5. od wschodniej w odległości paru metrów stoi kamienica, w której mieszkańcy palą wszystkim co się da Wyrzutnię mam zlokalizowaną na dachu poprzez nieużywany przewód kominowy. Teraz wracając do możliwości zlokalizowania czerpni: 1. elewacja północna - raczej brak możliwości umieszczenia czerpni, raz że ulica i rzeka, a dwa elewacja jest zdobiona, obiekt zabytkowy 2. elewacja wschodnia - najdalej położona od rekuperatora3. elewacja zachodnia - tutaj najbardziej skomplikowany przebieg rur 5 łuków 90st. po drodze4. elewacja południowa - instalacja do czerpni najprostsza, jeden łuk 90st. najkrótszy odcinek5. dach - mogę wykorzystać kanał z nieczynnego drugiego komina (komin w odległości 5m od wyrzutni, instalacja podobna jak przy elewacji południowej), zastanawiam się - bo komin jest jakieś 2,5 metra od elewacji zachodniej, czy nie byłoby dobrze wstawić do tego komina poziomą rurę, która wychodziłaby poza obręb dachu, żeby uniknąć latem pobierania nagrzanego powietrza sponad dachu. W jakim kierunku pójść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klitom 09.04.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Ściana północ odpada, droga + "rzeczka śmierdzielka" + obiekt zabytkowy (konserwator może nie udzielić zgody na przewiert).Ściana wschód również odpada sąsiedzi palący byle czym - będzie wciągać dym. Zachodnia najlepsza opcja umiejscowienia, jeśli nie boisz się montażu w kombinacji 5 kolan.Strona południowa też nie powinna być wykluczona w tym wypadku, o ile nie masz problemu z tym, że w lecie czerpnia będzie się nagrzewać i na wlocie będzie większa temperatura.Będzie klima? Czy budynek w lecie bardzo się nagrzewa i jest gorąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekc123 09.04.2015 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Klimatyzacji nie przewiduję, a czy budynek się mocno nagrzewa z zewnątrz to nie wiem, kupiłem go w maju, całe lato był remont i były pootwierane okna praktycznie cały dzień i w upały w środku było chłodniej, niż na zewnątrz. Zresztą ta ściana południowa jest trochę obrócona na zachód, a od południowego - zachodu jest wzniesienie porośnięte dużymi drzewami (stary cmentarz) i słońce szybciej zachodzi niż na płaskim łysym terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 09.04.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Ściana północna byłaby najlepsza. Jak się nie da to wschód. Przeważają wiatry zachodnie, jest coraz więcej południowych i północnych, ale wschodnich właściwie nie ma więc wschodnia ściana powinna być ok. Ciekawa jest podpowiedź, żebyś ocenił "czy nie masz problemu...". To tak jak bym Ci powiedział że montuj czerpnię od południa, jak możesz bez problemu oddychać w saunie i ją lubisz i lubisz spać w +30 stopniach... Niemal ostatecznym rozwiązaniem jest montaż czerpni od zachodu, bo trochę chłodniej jak od południa, ale tylko trochę. Najgorszym pomysłem jest ewidentnie elewacja południowa. Bez klimy zwykle dramat. 5 opcja jest trochę bardzo kombinowana. Dobrze byłoby pobierać powietrze chłodne latem - najlepiej od północy i nie z nad dachu. Im bliżej południa i zachodu - zimą znikome zyski przy dobrym reku, a latem nawet reku z super automatyką i 100% bypassem rozgrzeje Ci dom i nici z komfortu. Powietrze będzie ale gorące... Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekc123 10.04.2015 04:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak naprawdę to chyba żaden kierunek nie jest dobry. Tutaj zdjęcie z lotu ptaka - może coś pomoże, moje mieszkanie jest w budynku pośrodku z jaśniejszym dachem. Jak widać budunek nie leży zgodnie z kierunkami geograficznymi, ten komin z opcji 5, w którym mógłbym puścić czerpnię to ten po lewej stronie (od wejścia do komina do wylotu jest 3,5m). Póki co skłaniam się do zamontowania czerpni od zachodu jednak. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez jarekc123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klitom 10.04.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Ściana północna byłaby najlepsza... Jak konserwator pilnuje budynku to stawiam flaszkę, że nie da zgody na dziurawienie zdobionej elewacji. Ciekawa jest podpowiedź, żebyś ocenił "czy nie masz problemu...". To tak jak bym Ci powiedział że montuj czerpnię od południa, jak możesz bez problemu oddychać w saunie i ją lubisz i lubisz spać w +30 stopniach... Najgorszym pomysłem jest ewidentnie elewacja południowa. Bez klimy zwykle dramat. 5 opcja jest trochę bardzo kombinowana. Dobrze byłoby pobierać powietrze chłodne latem - najlepiej od północy i nie z nad dachu. . Nie mam doświadczenia jak to wygląda gdy czerpnia jest od strony południa, dlatego pytam o klimę. Dlatego gadanie o saunie uważam za treochę przesadne, zwłaszcza że średnia roczna temperatura to ok. 8 °C. Więc jak długo będzie mieć tą saunę przy działającej klime? (takie było założenie południe + klima) Wg Ciebie lepiej montować czerpnię od strony kominów węglarzy? Ew. w lecie reku na minimum i otworzyć okno od zacienionej strony. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez Klitom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekc123 10.04.2015 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Decyzja została podjęta i w sumie dzisiaj zrobiłem już czerpnię na zachodniej ścianie. Też myślę, że w lecie można ustawić rekuperator na minimum, albo w ostateczności wyłączać centralę na 3-4 godziny kiedy ściana zachodnia jest nasłoneczniona (zwykły sterownik czasowy za 15zł to załatwia) i otworzyć okna. A liczbę zakrętów udało mi się zmniejszyć do 3 - przeszedłem jednym dużym łukiem przez 2 ściany stojące prostopadle do siebie. Dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez jarekc123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.04.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 czerpnie najlepiej zrobić na nawietrznej ( oczywiście w miarę możliwości...) i nie patrzeć na to czy ściana się nagrzewa, robiłem jakiś czas temu trochę pomiarów i naprawdę nie ma się o co 'spinać" bo pomimo tego że sama ściana jest okresowo ciepła to powietrze wlatujące czerpnią ma praktycznie taką samą temp. jak na np. czerpni ogrodowej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 10.04.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Nie mam doświadczenia jak to wygląda gdy czerpnia jest od strony południa, dlatego pytam o klimę. Dlatego gadanie o saunie uważam za treochę przesadne, zwłaszcza że średnia roczna temperatura to ok. 8 °C. Więc jak długo będzie mieć tą saunę przy działającej klime? (takie było założenie południe + klima) Skoro średnia roczna jest 8 stopni to zakładaj buty i kurtkę cały rok na 8 stopni, opony letnie cały rok bo 8 to powyżej 5 stopni, ogrzewania nie rób bo przy 8 stopniach to często na wiosnę kończy się w blokach sezon grzewczy i czapki nie noś zimą bo 8 stopni to przecież nie mróz i po co Ci czapka. Na nartach się taż może nie da pojaździć bo przy 8 stopniach śnieg się topi i pada tylko śnieg z deszczem. Nie ma to jak uśrednianie. Wg Ciebie lepiej montować czerpnię od strony kominów węglarzy? Ew. w lecie reku na minimum i otworzyć okno od zacienionej strony. Dopiero teraz podesłał zdjęcie, jak to wygląda, więc można próbować pomóc konkretniej. Zależy czy od węglarzy leci w jego stronę czy nie. Jak wieje głównie w stronę węglarzy to ich nie poczujesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekc123 11.04.2015 04:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Dopiero teraz podesłał zdjęcie, jak to wygląda, więc można próbować pomóc konkretniej. Zależy czy od węglarzy leci w jego stronę czy nie. Jak wieje głównie w stronę węglarzy to ich nie poczujesz.... No z tym wiatrem to różnie jest, najczęściej z tego co kojarzę to wieje z zachodu. Ogólnie gdy wieje to nie można narzekać, gorzej gdy powietrze stoi - w lecie od rzeki czasem śmierdzi, a w zimie od sąsiadów, którzy palą tym co znajdą - jakby palili samym węglem to nie byłby taki problem. Miałem mieć więcej czasu, tylko znajomy który robi sufity podwieszane wszedł szybciej i musiałem się zdecydować już zaraz teraz, zrobić przebicia i rury kłaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts