annatb 09.04.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam, jestem nowym użytkownikiem i mam pytanie. Jestem w trakcie ocieplenia domu styropianem, wykonuje to profesjonalna firma którą wynajęłam ale nie za bardzo chcą mi pomóc przy wyborze kolorów i dodatków żeby dom zmienił design. Dom jest stary z lat 70 wiem że zastosowanie odpowiednich kolorów można go go bardzo unowocześnić, czy ktoś mógł by mi pomóc. Dach, parapety są w kolorze ciemny brąz, okna i balkony białe, drzwi wejściowe i garażowe brąz. Proszę o fachową pomoc. Tak wyglądał do przed ociepleniem. Nie mogę nigdzie znaleźć takiego programu w którym mogłabym sama sobie to zrobić. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.04.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 ... kolor, to tylko ( i aż ) kolor. - nowoczesną formę architektoniczną tworzy bryła obiektu i głównie podziały na elewacji ( w tym przeszklenia i ich gabaryty ).- w zasadzie masz klasyczny trój-podział elewacji - sugeruję wyeksponowanie w jasnym kolorze części głównej budynku z podkreśleniem w innej tonacji cokołu i części górnej, ale wersji ... może być + nieskończoność. - warto zobaczyć, jak wygladają budynki sąsiednie - zazwyczaj, z uwagi na istniejące "fajerwerki" kolorystyczne, raczej powinno się uspokajać sytuację, tak aby budynki "nie krzyczały". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatb 09.04.2015 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 ... kolor, to tylko ( i aż ) kolor. - nowoczesną formę architektoniczną tworzy bryła obiektu i głównie podziały na elewacji ( w tym przeszklenia i ich gabaryty ). - w zasadzie masz klasyczny trój-podział elewacji - sugeruję wyeksponowanie w jasnym kolorze części głównej budynku z podkreśleniem w innej tonacji cokołu i części górnej, ale wersji ... może być + nieskończoność. - warto zobaczyć, jak wygladają budynki sąsiednie - zazwyczaj, z uwagi na istniejące "fajerwerki" kolorystyczne, raczej powinno się uspokajać sytuację, tak aby budynki "nie krzyczały". Właśnie chodzi mi o to, że robotnikom zleciłam zlikwidowanie trójpodziału jak to nazywasz i zrównanie styropianem całości do gładkiej ściany ... ponieważ wg mnie to właśnie postarza dom. Myślałam o jasnym całości i wstawkach ciemniejszego koloru przy oknach na balkonie i np w pokoju dobudowanym nad gankiem. Tylko nie wiem czy to będzie ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albertM 09.04.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 W programie Dekoratornia widziałem jak remontowali taki dom kostkę i nawet fajnie wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 09.04.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Właśnie chodzi mi o to, że robotnikom zleciłam zlikwidowanie trójpodziału jak to nazywasz i zrównanie styropianem całości do gładkiej ściany ... ponieważ wg mnie to właśnie postarza dom. Myślałam o jasnym całości i wstawkach ciemniejszego koloru przy oknach na balkonie i np w pokoju dobudowanym nad gankiem. Tylko nie wiem czy to będzie ładne Eksperymentujesz na żywym organizmie. A może sensowniej odżałować trochę grosza na kumatego architekta, który da pomysł i pokaże na jakiejś wizualizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.04.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Dokladnie, projektant i niech cos wymysla.Tylko trzeba dac mu na wstrzymanie jezeli chodzi o kolory z HBW>30% bo zaprojektuje Ci czarna elewacje i bedzie placz i zgrzytanie zebow przy wycenie materialu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts