Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom typ klocek - jak go unowocześnić

Recommended Posts

Witam,

jestem nowym użytkownikiem i mam pytanie.

Jestem w trakcie ocieplenia domu styropianem, wykonuje to profesjonalna firma którą wynajęłam ale nie za bardzo chcą mi pomóc przy wyborze kolorów i dodatków żeby dom zmienił design.

Dom jest stary z lat 70 wiem że zastosowanie odpowiednich kolorów można go go bardzo unowocześnić, czy ktoś mógł by mi pomóc.

dom.JPG

Dach, parapety są w kolorze ciemny brąz, okna i balkony białe, drzwi wejściowe i garażowe brąz.

Proszę o fachową pomoc.

Tak wyglądał do przed ociepleniem.

Nie mogę nigdzie znaleźć takiego programu w którym mogłabym sama sobie to zrobić.

zdjecie.jpg

Z góry dziękuję

... kolor, to tylko ( i aż ) kolor.

- nowoczesną formę architektoniczną tworzy bryła obiektu i głównie podziały na elewacji ( w tym przeszklenia i ich gabaryty ).

- w zasadzie masz klasyczny trój-podział elewacji - sugeruję wyeksponowanie w jasnym kolorze części głównej budynku z podkreśleniem w innej tonacji cokołu i części górnej, ale wersji ... może być + nieskończoność.

- warto zobaczyć, jak wygladają budynki sąsiednie - zazwyczaj, z uwagi na istniejące "fajerwerki" kolorystyczne, raczej powinno się uspokajać sytuację, tak aby budynki "nie krzyczały".

... kolor, to tylko ( i aż ) kolor.

- nowoczesną formę architektoniczną tworzy bryła obiektu i głównie podziały na elewacji ( w tym przeszklenia i ich gabaryty ).

- w zasadzie masz klasyczny trój-podział elewacji - sugeruję wyeksponowanie w jasnym kolorze części głównej budynku z podkreśleniem w innej tonacji cokołu i części górnej, ale wersji ... może być + nieskończoność.

- warto zobaczyć, jak wygladają budynki sąsiednie - zazwyczaj, z uwagi na istniejące "fajerwerki" kolorystyczne, raczej powinno się uspokajać sytuację, tak aby budynki "nie krzyczały".

Właśnie chodzi mi o to, że robotnikom zleciłam zlikwidowanie trójpodziału jak to nazywasz i zrównanie styropianem całości do gładkiej ściany ... ponieważ wg mnie to właśnie postarza dom.

Myślałam o jasnym całości i wstawkach ciemniejszego koloru przy oknach na balkonie i np w pokoju dobudowanym nad gankiem.

Tylko nie wiem czy to będzie ładne :)

Właśnie chodzi mi o to, że robotnikom zleciłam zlikwidowanie trójpodziału jak to nazywasz i zrównanie styropianem całości do gładkiej ściany ... ponieważ wg mnie to właśnie postarza dom.

Myślałam o jasnym całości i wstawkach ciemniejszego koloru przy oknach na balkonie i np w pokoju dobudowanym nad gankiem.

Tylko nie wiem czy to będzie ładne :)

Eksperymentujesz na żywym organizmie.

A może sensowniej odżałować trochę grosza na kumatego architekta, który da pomysł i pokaże na jakiejś wizualizacji?

Dokladnie, projektant i niech cos wymysla.

Tylko trzeba dac mu na wstrzymanie jezeli chodzi o kolory z HBW>30% bo zaprojektuje Ci czarna elewacje i bedzie placz i zgrzytanie zebow przy wycenie materialu.