infantasy 09.04.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam, mam do wybudowania 28m płotu. Podmurówka + siatka, o wymiarach jak na zdjęciu.Moje pytanie dotyczy betonu na podmurówkę (B15). Co wyjdzie taniej? Mieszać samemu, czy zamówić gotowy z betoniarni w cenie 210 zł za metr? Potrzeba 3,5m. Nie liczę robocizny i wody.Zdjęcie:http://www.dropbox.pl/file.php?name=DFCB866D2F367097D52D819B4D6D64FD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 09.04.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 beton z betoniarni przede wszystkim jest lepszy. Na pewno taniej wyjdzie umieszać samemu, bo szczególnie jeśli odliczysz koszty robocizny. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infantasy 09.04.2015 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Pewnie i lepszy, ale szukam oszczędności. Firma chce ode mnie 130pln. jak łatwo policzyć daje to ponad 3600zł. Tymczasem siatka ocynk 3.0 kosztować mnie będzie 270 zł a słupki 180, dechy na szalunek mam, wodę, prąd mam, robocizna moja. Tonę cementu (42,5) mogę kupić za 480zł. Pozostaje tylko kupić cement i żwir. I w zapasie wciąż jest do wykorzystania 2500zł. Tylko teraz tak: - nie wiem ile potrzeba cementu na wyprodukowanie moich 3,5m3- nie wiem czy wystarczy beton zmieszać ze żwirem czy piachem również? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.04.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Można jeszcze kupić sam drut i wykonać siatkę oraz zmielić samemu cement. Jeśli nie liczy się robocizny i nie zwraca uwagi na jakość to z dużą dozą prawdopodobieństwa wyjdzie taniej zrobić samemu. Na plus jest satysfakcja gratis. Chyba, że płot wyjdzie krzywo, beton po zimie popęka itp. Korzystanie z firmy też nie gwarantuje najlepszej jakości. Jeśli są chęci i fizyczne możliwości to przy tak prostek=j budowie jak płot wcale bym się nie zastanawiał tylko robił samemu. Do porównania kosztów nie wystarczy porównać cen materiałów, ale również ich jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infantasy 09.04.2015 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Słusznie prawisz zbigmorzu. Nie mniej z ciekawości policzyłem ile czego potrzeba na moje 28m.1 tona cementu (policzyłem z górką) 480zł2 t piachu 100zł4 t żwiru 200złsiatka, słupki, akcesoria 500złwychodzi 1300zł .... tu już nie ma co na satysfakcje stawiać, tylko trza zawijać rękawy i jazda. Toż to 2 razy taniej. Gdybym coś zmylił w obliczeniach proszę o poprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 09.04.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Najpierw pytałeś o beton z betoniarni czy z betoniarki. 3,5m3 * 210= 735zł (betoniarnia)a tobie wychodzi480 cement, 100 piach, 200 żwir, razem 780zł Dalej uważasz, że warto kręcić beton w betoniarce? Skoro z betoniarni jest lepszy i tańszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infantasy 09.04.2015 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 + min. 400 pompa .... to trochę robi różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 09.04.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 przy takiej ilości zamawianego betonu z betoniarni dowiedz się czy nie trzeba uiścić opłaty za niepełną gruszkę. w jednej z betoniarni z której usług korzystałam to było 60zł za każdy brakujący kubik do 9m3 - czyli u Ciebie to 5,5m3 czyli po "moich" cenach doliczasz +330 zł do zamówienia. Ale nie wiem czy każda betoniarnia ma takie warunki współpracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 09.04.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 + min. 400 pompa .... to trochę robi różnice Mój sąsiad zrobił to bez pompy. Betoniarka miała na końcu taką jakby rynne, jechała wzdłuż ogrodzenia wylewając beton prosto w wykop.Prosto i tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.04.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 + min. 400 pompa .... to trochę robi różnice Po co pompa? Nie da rady gruszką podjechać i z leja podawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 09.04.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Wszystko przygotuj, zrób wykop, szalunek, przelicz dokładnie ilość i zamów beton. Jeśli masz kupić, żwir, piach, cement, zapłacić za transport, może jeszcze za wypożyczenie betoniarki to nie opłaca się - może "na flaszkę" zostanie ci, a narobisz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 09.05.2015 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 mina 90mb ogrodzenia poszło 30m3 na ławę i 5m3 na fundament. Daje to 0,38m3 na 1mb. Optymistyczne założenie z tymi 3,5m3 na 28mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 10.05.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 + min. 400 pompa .... to trochę robi różnice Pompa do zalania ogrodzenia ? Do zalewnia betonu z gruszki musisz bardzo dobrze wykonać szalunek ... jest on bardzo szybko obciążany zalewanym betonem .... przy mieszaniu w betoniarce ciężar betonu działa stopniowo woniej działając na ścianki szalunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.05.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 beton z betoniarni przede wszystkim jest lepszy. Na pewno taniej wyjdzie umieszać samemu, bo szczególnie jeśli odliczysz koszty robocizny. pzdr nie ... może być lepszy, ale praktyka pokazuje, że nie. Jest tylko szybszy.. od razu masz na całość to jest tylko argument przeciw mieszaniu w betoniarce. Ale jeśli mam robić, to możliwie sam, wiem co mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 15.05.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Jak Zdun Darek zauważył do zalewania ogrodzenia nie potrzebna pompa. Jak słaba betoniarnia to nie warto współpracować. Ale są i dobre np Budet Legionowo (okolica Warszawy). Ja brałem z Budetu od poczatku do końca budowy i jest git. A zrobić kilkadizesiat m3 w betoniarce (tyle mi poszło na płot) to szerokości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PL005 08.06.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) @ infantasy dlaczego nie kupisz podmurówki betonowej 2.5m u mnie w okolicy 25zł to co zaoszczędzisz zamówisz gęsty beton z betoniarni np metr wywala ci na folie, i tylko pod słupki kopiesz i betonujesz ? cenowo wyjdzie Cie Ciut taniej, a i jeszcze na szalunku sporo oszczędzasz Edytowane 8 Czerwca 2015 przez PL005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 08.06.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Ta podmurówka betonowa lepiej by kosztowała deczko więcej i miała te 60 mm grubości, nie będzie pękać, lecz sama idea świetna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts