Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Świadectwo charakterystyki energetycznej - obowiązek?

erykzary

Recommended Posts

Witam, nurtuje mnie następujące pytanie, mianowicie: czy jako instytucja użyteczności publicznej (biblioteka) zgodnie z nowymi przepisami mamy obowiązek sporządzenia świadectwa charakterystyki energetycznej? Do tej pory takiego świadectwa nie posiadaliśmy. Budynek mamy w użytkowaniu - nie jesteśmy jego właścicielem tylko zarządcą.

Bardzo proszę o wskazówki i z góry dziękuję za pomoc.

• 1 month później...

Podbiję wątek żeby nie tworzyć nowego, choć sytuacja inna to jednak o to samo chodzi:)

Pomagam w sprzedaży domu teściów i przy podpisywaniu umowy przedwstępnej z kupcami pani Notariusz zapowiedziała iż do sporządzenia umowy końcowej niezbędne będzie posiadanie Świadectwa Charakterystyki Energetycznej.

Po pierwsze, czy to prawda? A po drugie jak rzetelnie sporządzić takie świadectwo dla domu z lat 80-tych, gdy nie ma żadnych planów budowy, projektów, ani nie do końca wiadomo jakie materiały zostały użyte podczas budowy, późniejszych remontów i termomodernizacji. Czy to się robi na tzw sztukę? Pomijam sens, bo w tym kraju nic mnie już nie zdziwi;)

Nie wiem czy w takiej sutyacji jest faktycznie niezbędna, ale na pewno pomocna w "negocjacjach" z potencjalnymi kupcami. No i jest to zabezpiecznie dla sprzedającego.

Nie robi się tego na sztukę, a idzie się w tzw teren na wizję lokalną, robi się inwentaryzację powykonawczą i się liczy.

Tak tylko, że w tym przypadku żadne zabezpieczenie, ani pomoc nie są potrzebne. Dom jest to tzw szeregowiec w mieście, z ogrzewaniem miejskim z ponad 20-letnią historią rachunków, w ciągłej eksploatacji. Kupcy są i chcą go kupić, wiedzą ile kosztuje ogrzewanie - również z innych źródeł gdyż identycznych domów w tej okolicy jest kilkadziesiąt i oni oglądali już nie jeden.

Chodzi mi właśnie o to, czy rzeczywiście jest to obowiązek, a jeśli tak to jak to zrealizować żeby, jak to się mówi wilk bylyty i owca cała;) bo sam papier do niczego nikomu nie jest potrzebny.