erykzary 09.04.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam, nurtuje mnie następujące pytanie, mianowicie: czy jako instytucja użyteczności publicznej (biblioteka) zgodnie z nowymi przepisami mamy obowiązek sporządzenia świadectwa charakterystyki energetycznej? Do tej pory takiego świadectwa nie posiadaliśmy. Budynek mamy w użytkowaniu - nie jesteśmy jego właścicielem tylko zarządcą. Bardzo proszę o wskazówki i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.05.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Podbiję wątek żeby nie tworzyć nowego, choć sytuacja inna to jednak o to samo chodzi:)Pomagam w sprzedaży domu teściów i przy podpisywaniu umowy przedwstępnej z kupcami pani Notariusz zapowiedziała iż do sporządzenia umowy końcowej niezbędne będzie posiadanie Świadectwa Charakterystyki Energetycznej.Po pierwsze, czy to prawda? A po drugie jak rzetelnie sporządzić takie świadectwo dla domu z lat 80-tych, gdy nie ma żadnych planów budowy, projektów, ani nie do końca wiadomo jakie materiały zostały użyte podczas budowy, późniejszych remontów i termomodernizacji. Czy to się robi na tzw sztukę? Pomijam sens, bo w tym kraju nic mnie już nie zdziwi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 25.05.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Nie wiem czy w takiej sutyacji jest faktycznie niezbędna, ale na pewno pomocna w "negocjacjach" z potencjalnymi kupcami. No i jest to zabezpiecznie dla sprzedającego.Nie robi się tego na sztukę, a idzie się w tzw teren na wizję lokalną, robi się inwentaryzację powykonawczą i się liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.05.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Nie wiem czy w takiej sutyacji jest faktycznie niezbędna, ale na pewno pomocna w "negocjacjach" z potencjalnymi kupcami. No i jest to zabezpiecznie dla sprzedającego. Nie robi się tego na sztukę, a idzie się w tzw teren na wizję lokalną, robi się inwentaryzację powykonawczą i się liczy. Tak tylko, że w tym przypadku żadne zabezpieczenie, ani pomoc nie są potrzebne. Dom jest to tzw szeregowiec w mieście, z ogrzewaniem miejskim z ponad 20-letnią historią rachunków, w ciągłej eksploatacji. Kupcy są i chcą go kupić, wiedzą ile kosztuje ogrzewanie - również z innych źródeł gdyż identycznych domów w tej okolicy jest kilkadziesiąt i oni oglądali już nie jeden. Chodzi mi właśnie o to, czy rzeczywiście jest to obowiązek, a jeśli tak to jak to zrealizować żeby, jak to się mówi wilk bylyty i owca cała;) bo sam papier do niczego nikomu nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 25.05.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Zabezpieczenie w tym sensie, że nikt z czasem nie zarzuci, że miało byc tak pięknie i oszczędnie, a tu trzeba pałcic. Ludzie dzisiaj za mniejsze niedomówienie ciągają po sądach, a tak jest czarno na białym, co kupili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts