Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z anglosaskimi jednostkami miary.

Hiver

Recommended Posts

Witam.

Planuję w niedalekiej przyszłości wykonać wolnostojący drążek do ćwiczeń według tej strony: http://www.simplifiedbuilding.com/blog/diy-freestanding-pull-up-station-and-workout-structure/ . Szczerze powiedziawszy, nie mam doświadczenia w tego typu czynnościach, ale kiedyś trzeba spróbować. W zasadzie nie wydaje się to trudne, ale mam problem z jednostkami miary tam podanymi. Niby za pomocą konwertera mogę sobie przekonwertować stopy i cale na nasze centymetry/metry, ale niestety nie bardzo rozumiem co oznacza "schedule 40". Znaczenie tego słowa kompletnie nic mi nie mówi w kwestii rur. Tak samo nie do końca wiem, jak mam rozumieć "size 8" jeśli chodzi o rury: http://www.simplifiedbuilding.com/store/materials/pipe/size-8-galvanized-schedule-40-pipe-1-1-2.html Co oznacza rozmiar 8 w przypadku rur? Chodzi o grubość?

Przepraszam, może moje pytania są trochę śmieszne, ale nigdy nie siedziałem w tym temacie i chcę po prostu to zrozumieć. A stawiam, że tutaj są osoby, które rozumieją te angielskie dane. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam!

Ok, mam jeszcze jednak jedno pytanie, a raczej chcę się upewnić czy dobrze to rozumiem.

Weźmy na taśmę to: 4 x 10' 1-1/2" Schedule 40 - ja to rozumiem tak: 4 rury o długości 10 stóp (3047,94 mm) o rozmiarze (średnicy) 6 = 1 cal (25,3995 mm), która są grubościenne (SCH40 = 7,112 mm). Dobrze? Bo nie mam pewności głównie co do rozmiaru "6" - czy to jest 1 cal?

Tak właśnie, z tym, że średnica podawana jest zamiennie albo w calach (w tym przypadku 1 i 1/2 cala ) - albo wg rozmiaru ( 8 ).

czyli:

4 x 10' 1-1/2" Schedule 40 - 4 rury o długości 10', średnicy 1i1/2 cala (rozmiar znajdziesz w tabelach) grubościenne (typoszereg 40).

Przeliczniki masz w podanych linkach.

Edytowane przez przemo1