jarekFTW 09.04.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam, mam do Was pytanie.Zacząłem 2 miesiące temu budowę domu.W warunkach zabudowy mam wpisane, że ścieki odprowadzane do bezodpływowego zbiornika.Chciałbym wybudować POŚ.Pytanie, czy jest to możliwe, gdy w WZ mam zapis o bezodpływowym zbiorniku?Jak tak, to jak to zrobić?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/199913-przydomowa-oczyszczalnia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 13.04.2015 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 OK, wrzucam, może komuś się przyda na przyszłość. Zobaczymy, czy coś to zwojuje. Odwołanie do Wojewody WielkopolskiegoDotyczy decyzji nr ..................................... z dnia................ r. Szanowny Panie, niniejszym składam odwołanie od decyzji nr .................z dnia ............... r., dotyczącej sprzeciwu w sprawie wykonania robót budowlanych związanych z budową przydomowej oczyszczalni ścieków w miejscowości ..........., przy .........., działka nr .............. Odnosząc się do przedstawionych w otrzymanej decyzji argumentów, na których Starosta Powiatowy oparł swój sprzeciw, przytaczając zapis z warunków zabudowy, które mówią, że: „Dopuszcza się tymczasowe odprowadzenie ścieków do bezodpływowego zbiornika na nieczystości ciekłe do czasu oddania do użytku sieci kanalizacji sanitarnej” oraz powołując się na pismo z Aquanet SA oddział w Poznaniu z dnia 30.12.2014 r. (nr. DW/IBM/979/60607/2014 IBM/80-1/1741/2014), w którym poinformowano: „Odnośnie możliwości podłączenia do sieci kanalizacji sanitarnej: W rejonie przedmiotowej działki brak jest sieci kanalizacji sanitarnej (…). Budowa sieci kanalizacji sanitarnej w miejscowości ......... nie jest ujęta w aktualnych planach inwestycyjnych Aquanet SA na lata 2014-2023”, chciałbym podkreślić że, z ekonomicznego punktu widzenia uzasadniona jest budowa przydomowej oczyszczalni ścieków. Oprócz tego, takie oczyszczalnie należą do urządzeń dopuszczonych do stosowania, posiadają atesty oraz nie stanowią zagrożenia większego niż inne urządzenia do odbioru ścieków. Powołując się na ustawę z dnia 13.09.1996 r. (Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku art. 5 pkt. 1 ust. 2), w której mowa, że właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: „przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych”, nieuzasadnione wydaje się więc zabranianie budowy przydomowej oczyszczalni ścieków, jeżeli zgodna jest ona z wyżej wymienioną ustawą, tym bardziej, że z wywiadu przeprowadzonego z sąsiadami mieszkającymi przy ulicy Inżynierskiej wynika, że otrzymali pozytywną decyzję na instalację przydomowej oczyszczalni ścieków.Jestem również skłonny zagwarantować na piśmie, że jeżeli kanalizacja tylko powstanie, natychmiast nieruchomość zostanie do niej przyłączona.Zgłoszona w dniu 27.03.2015 r. przydomowa oczyszczalnia ścieków służy zaspakajaniu potrzeb własnych mojego gospodarstwa domowego i jest przeznaczona do oczyszczenia ścieków w ilości do 0,81 m3 na dobę, co jest ilością znacznie mniejszą niż zapisana w ustawie z dnia 18 lipca 2001 r. (Ustawa Prawo wodne Dz.U. 2001 nr 115 poz. 1229), ilość dopuszczalna w ramach zwykłego korzystania z wód, dlatego też odprowadzenie oczyszczonych ścieków zaplanowane jest do gruntu za pośrednictwem drenów, zlokalizowanych na terenie działki, której jestem właścicielem. W odpowiedzi na argument zawarty w otrzymanym sprzeciwie, dotyczący zapisu w Pozwoleniu na budowę (decyzja nr......... z dnia ................... r., nr spr. ................), obejmujący budowę budynku mieszkalnego jednorodzinnego z osadnikiem, pragniemy zauważyć, że zgodnie z Ustawą Prawo Budowlane z dn. 7 lipca 1994 r. (Dz. U. Nr 89, poz. 414 z późn. zm.) pozwolenia na budowę nie wymaga budowa indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,5 m3 na dobę. Nie ma również konieczności dokonywania zmian w pozwoleniu na budowę w sytuacji, gdy jest w nim zapis o osadniku, a inwestor chce wybudować przydomową oczyszczalnię ścieków. Mówi o tym wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 3 października 2008 r. (sygn. akt II OSK 1115/07), który zapadł po wniesieniu skargi kasacyjnej od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku z dnia 3 kwietnia 2007 r. (sygn. akt II SA/Gd 37/07). Podobny wyrok zapadł w Wojewódzkim Sądzie Administracyjnym w Gorzowie Wielkopolskim z dnia 22 marca 2010 r. (sygn. akt II SA/Go 42/10). Oba wyroki ostatecznie, pozytywnie dla inwestorów, zakończyły podobne problemy. W związku z powyższym uważam moje odwołanie za uzasadnione i proszę o odstąpienie od wydanego przez Starostwo sprzeciwu. Podpis wnioskodawcy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/199913-przydomowa-oczyszczalnia/#findComment-6805791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts